Arvioitu lukuaika: 14 minuuttia

Kevytyrittäjän ja yrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

kevytyrittajan-ja-yrittajan-velvollisuudet-nainen-kirjoittaa-tietokoneella

Mitä yrittäjän velvollisuudet käytännössä oikein ovat? Entä mistä kevytyrittäjän tulee huolehtia – ja mitkä asiat laskutuspalvelu tekee hänen puolestaan? Käymme tässä kattavassa artikkelissa läpi ne asiat, joista kevytyrittäjän ja yrittäjän tulee huolehtia toiminnassaan. Nappaa nämä itsellesi muistiin, jos harkitset jommankumman toiminnan aloittamista!

Aloittavan yrittäjän pää menee yritystoimintaa käynnistellessä usein pyörälle; moni asia on hänelle täysin uusi ja selviteltävää riittää. Yrittäjän velvollisuudet ovat myös palkkatyöläisen velvollisuuksia huomattavammat.

Yrittäjän vastuulle kuuluu käytännössä koko hänen yrityksensä ja se, että toiminta pysyy käynnissä. Laskutuspalvelua käyttävällä kevytyrittäjällä velvollisuuksia on huomattavasti vähemmän, mutta joitain huolehdittavia asioita hänelläkin on.

Tähän artikkeliin on koostettu ne asiat, joita yrittäjyyttä tai kevytyrittäjyyttä harkitsevan mieleen monesti tulee. Itseä koskettavista vastuista kannattaa ottaa selvää jo ennen yritystoiminnan varsinaista aloittamista; näin välttyy helpommin erilaisilta yllätyksiltä ja ongelmilta.

Käytä tätä artikkelia muistilistanasi, jos innostut aloittamaan itsesi työllistämisen!

Artikkelin sisältö

Yrittäjä ja kevytyrittäjä – mitä eroa?

Onko sinulla loistava liikeidea tai oletko vain muuten kiinnostunut itsesi työllistämisestä? Lähde liikkeelle miettimällä, millainen yrittämistapa voisi olla sinulle se kaikkein sopivin. Perinteinen toiminimiyrittäjyys ei ole enää ainut vaihtoehto, vaan sen rinnalle on noussut kevytyrittäjyys.

Nimen mukaisesti kevytyrittäjyydessä on kyse keinosta toimia yrittäjänä kevyemmin. Se on helppo ja ennen kaikkea kätevä tapa laskuttaa omista projekteista, sivutoimisesta työstä tai satunnaisesta työtehtävästä. Kevytyrittäjyys on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos sinulla on yritystoimintaa vain silloin tällöin tai tiettyyn aikaan vuodesta.

Kevytyrittäjä laskuttaa tekemänsä työt laskutuspalvelun – jollainen myös UKKO.fi on – kautta. Ideana on, että laskutuspalvelu huolehtii yrittäjyyteen kuuluvasta byrokratiasta ja paperitöistä kevytyrittäjän puolesta. Näin kevytyrittäjä voi keskittyä rauhassa varsinaiseen työhön.

Vaikka kevytyrittäjän vastuutaakka on näin ollen pienempi, jää hänellekin huolehdittavia asioita, joiden suhteen hänen tulee olla tarkkana. Joistain asioista hänen olisi hyvä tietää jo ennen laskuttamisen aloittamista; löydät nämä kohdasta Kevytyrittäjän velvollisuudet.

Sekä toiminimi- että kevytyrittäjyyteen sisältyy paljon vastuuta, mutta niissä on myös runsaasti hyviä puolia. Moni haastattelemamme itsenäinen yrittäjä nimeää työmuotonsa parhaaksi puoleksi vapauden.

7 asiaa, joista sekä yrittäjän että kevytyrittäjän tulee huolehtia

1. Onhan osaamisesi ajan tasalla?

Itsenäiseksi yrittäjäksi ryhtyminen vaatii aina kyseisen toimialan vahvaa tuntemusta ja hyvää ammattitaitoa. Moni yrittäjä tai kevytyrittäjä onkin ennen itsensä työllistämisen aloittamista joko opiskellut kyseistä alaa tai toiminut sen töissä.

Myös se, että tuntee yrittäjyystoimintaa jollain lailla jo etukäteen, on iso etu. Jos oma puoliso, vanhempi tai muu läheinen on toiminut yrittäjänä, oppii siitä tätä kautta itsekin enemmän tai vähemmän. Yrittäjämäisellä asenteella – eli ns. sisäisellä yrittäjyydellä – ja yrittäjätaitojen opiskelulla pääsee kuitenkin jo pitkälle. Osaamista toki kertyy jatkuvasti lisää matkan varrella.

2. Suunnittele toimintaasi etukäteen

Matkalle ei kannata lähteä ilman karttaa, muuten eksyy nopeasti väärille reiteille. Sama pätee yrittäjyyteen; siinä karttanasi toimii liiketoimintasuunnitelma. Mieti sen avulla liikeideaasi ja sen kilpailukyvykkyyttä, tutustu markkinoihin ja kirkasta oma kohderyhmäsi.

Lue lisää: Liiketoimintasuunnitelma pohjana toiminnan aloittamiselle – mieti nämä kuntoon ennen yrityksen perustamista!

Yrittäjän velvollisuudet. Huomioi nämä asiat

3. Ota selvää, millaisia lupia, tai pätevyyksiä tai muita vaatimuksia yritystoimintaasi liittyy

Näistä huolehtiminen on tärkeää toimintaa aloitellessa. Jos nimenomaan kevytyrittäjyys kiinnostaa, kannattaa tämä tarkistaa heti ensimmäisenä; joitain töitä nimittäin ei voi laskuttaa kevytyrittäjänä, kuten tiettyihin luvanvaraisiin aloihin kuuluvia töitä.

Luvanvaraisia elinkeinoja ovat muun muassa sosiaalialan palvelut, ravintolat ja kahvilat, päivittäistavarakauppa, alkoholin valmistus, anniskelu ja myynti, sähkölaitteiden valmistaminen ja korjaaminen sekä kauneuden ja terveyden toimiala. Löydät lisää tietoa luvanvaraisista toimialoista täältä.

4. Työsi hinnoittelu

Hinnoittelun taito on jalo kaikille itsensätyöllistäjille. Yrittäjän tavoin myös kevytyrittäjä asettaa itse hintalapun omalle työlleen. Moni kokee tämän varsinkin alkuun haastavana: miten ihmeessä oman työn ja työajan hinta oikein tulisi määritellä?

Tässä kannattaa aina tutkia markkinoita ja ottaa mallia muiden samalla alalla toimivien hinnoittelusta. Varo, ettet sorru yli- tai alihinnoitteluun.

Hinnoitteluun liittyen löydät lisää hyviä vinkkejä hinnoitteluoppaastamme ja artikkelistamme Asiantuntijatyön hinnoittelu.

5. Työsi markkinointi

Markkinointia varten itsenäisen yrittäjän on kannattavaa laatia markkinointisuunnitelma; siinä, missä liiketoimintasuunnitelma opastaa sinua koko yritystoimintasi suhteen, ohjaa markkinointisuunnitelma sinua nimenomaan markkinoinnissa!

Itsenäisellä yrittäjällä ei ole suurten organisaatioiden tavoin tukenaan markkinointiin erikoistunutta tiimiä, jonka kanssa hän voisi ideoida tai jolle delegoida tehtäviä. Ilman markkinoinnin suunnittelua hänen onkin helppo eksyä harhapoluille, ja markkinointi jää hajanaisiin tekoihin eikä yrittäjä saavuta haluamiaan tavoitteita.

Itsenäisen yrittäjän markkinointisuunnitelman ei tarvitse olla laaja; se voi olla hyvinkin kevyt, kunhan se keskittyy oikeisiin asioihin.

Tutustu kevytyrittäjän markkinointikirjaamme – se antaa sinulle hyvät eväät yritystoimintasi markkinoinnin aloittamiseen. Siihen opastavat myös alla olevat artikkelimme:

Yrittäjän velvollisuudet. Facebookin kuvakkeita

6. Asiakashankinta

On tärkeää, että tunnet sen kohderyhmän, jolle palvelujasi suuntaat. Vähintäänkin sinun tulisi tietää, ovatko asiakkaasi yksityishenkilöjä vai yrityksiä vai ehkä kumpiakin.

Mitä asiakkaasi tarvitsevat? Miksi he päätyisivät juuri sinun palvelujesi pariin? Kuuluuko heihin kaiken ikäisiä henkilöitä, vai onko palvelusi suunnattu esimerkiksi teini-ikäisille tai eläkeläisille?

Uusien asiakkaiden nopea hankinta onnistuu tehokkaimmin ottamalla suoraan yhteyttä kohderyhmääsi kuuluviin henkilöihin ja tarjoamalla omaa työpanosta. Asiakashankinta onnistuu toki myös tekemällä mainoksia sosiaaliseen mediaan ja kiinnittämällä perinteiseen tyyliin mainoslappusia ilmoitustauluille ja lyhtypylväisiin.

Ota huomioon, että vanhoille asiakkaille myyminen on aina huomattavasti helpompaa kuin uusien hankkiminen.

Asiakashankinnan ohella itsenäisen yrittäjän tuleekin pitää hyvää huolta myös nykyisistä asiakassuhteistaan. Voit esimerkiksi ottaa välillä yhteyttä asiakkaaseesi ja kysyä, kuinka hänellä menee ja tarvitseeko hän mahdollisesti lisää apuasi.

Ole muutenkin asiakastasi kohtaan huomaavainen. Hänelle ei aina kannata tuputtaa innokkaasti sitä kaikkein kalleinta ratkaisua, vaan kuunnella hänen todellisia tarpeitaan.

Asiakashankinnasta voit lukea lisää näistä artikkeleistamme:

7. YEL-vakuutus

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on toiminimiyrittäjälle aina lakisääteinen. Myös kevytyrittäjät kuuluvat eläkevakuuttamisen piiriin, ja tiettyjen rajojen ylittyessä kevytyrittäjän on lain mukaan välttämätöntä ottaa YEL-vakuutus.

Kannattaa huomata, että YEL-vakuutus on paljon muutakin kuin eläkevakuutus, sillä se on yrittäjän koko sosiaaliturvan perusta. Kyseessä on siis erittäin tärkeä vakuutus!

Moni laskutuspalvelu – jollainen myös UKKO.fi on – voi auttaa kevytyrittäjää YEL-vakuutusasioiden kanssa. UKKO.fi tarjoaa ilman erillistä maksua YEL-kokonaispalvelun, johon kuuluu eläkevakuutuksen hankkiminen sekä maksujen kerääminen ja tilittäminen. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Yrittäjän velvollisuudet. Mietteliäs nainen

 

Kerromme toiminimiyrittäjän muista vakuutuksista tarkemmin Yrittäjän velvollisuudet -osiossa. Kevytyrittäjyydestä ja YEL-vakuutuksesta löydät kaiken olennaisen tiedot Usein kysyttyä -sivuiltamme sekä artikkelista YEL ja kevytyrittäjyys – nämä asiat sinun tulee tietää siitä.

Yrittäjän velvollisuudet: muistilista

Luettelemme ensin välttämättömät yrittäjän velvollisuudet. Lopuksi mainitsemme muutaman asian, jotka yrittäjänä kannattaa huomioida liiketoiminnan laadusta riippuen.

1. Rahoitusasiat

Varmista, että sinulla on riittävästi varoja liiketoimintasi käynnistämiseen! Vämä on oikeastaan ensimmäinen asia, jota sinun tulee miettiä toimintasi suunnittelun ja lupien ohella.

Varsinkin yrittäjyyden alkutaipaleella haastetta tuo se, että menoja olisi paljon, mutta tuloja ei yleensä juuri ole. Voit sekä käyttää omaa pääomaasi että hankkia rahoitusta ulkoiselta taholta. Tähän löytyy erilaisia vaihtoehtoja.

Yrityksen alkuvaiheeseen voi hakea starttirahaa, jota myöntävät esimerkiksi ELY-keskus ja Uusyrityskeskus. Huomioi, että starttirahaa tulee hakea ennen yrityksen rekisteröintiä; sitä ei voi saada enää jälkikäteen.

Finnvera ja Business Finland tarjoavat sen sijaan rahoitusta kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille. Myös Maaseudun yritystuki kuuluu julkiseen rahoitukseen.

Lainarahoitusta voi saada pankeilta ja rahoituslaitoksilta, ja yrittäjä maksaa niille vastikkeeksi korkoa. Rahoitusta voi saada myös pääomasijoittajilta; he sijoittavat yritykseen sillä ajatuksella, että sijoituksen arvo moninkertaistuu lähivuosina. Yrittäjä antaa heille vastikkeeksi osakkuuksia yrityksestään ja jakaa osinkoa yrityksen tuotosta.

Rahoituksesta voit lukea tarkemmin artikkelistamme Yrityksen perustamisen rahoitus – miten hankin?

2. Yrityksen rekisteröinti ja muut ilmoitukset

Yritystoiminnan aloittamisesta tulee aina tehdä perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukselle. Saat Y-tunnuksen yrityksellesi heti, kun ilmoituksesi kirjataan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Yrityksen perustamisesta on mahdollista ilmoittaa sekä PHR:lle että Verohallinnolle yhteisellä lomakkeella.

Eri toimialoilla on erilaisia ilmoitusvelvollisuuksia. Ota selvää, tuleeko sinun tehdä yritystoimintasi aloituksesta ilmoitus viranomaisille. Joillakin toimialoilla ilmoituksia tulee tehdä säännöllisin väliajoin, toisilla aloilla luvat tulee uusia, kun tietty aika on kulunut.

Yrittäjän velvollisuudet. Megafoni

Mainittu Y-tunnus, eli yritys- ja yhteisötunnus, on PHR:n tai Verohallinnon myöntämä tunnus yritykselle. Siinä on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki. Jokaisella yrityksellä on oma Y-tunnuksensa, ja se yksilöi yrityksen.

Kuten huomautettu jo ylempänä, lykkää yrityksesi rekisteröintiä, kunnes olet saanut päätöksen starttirahan myöntämisestä.

3. Vakuutukset

Yrittäjän tulee hankkia toimintaansa varten erilaisia vakuutuksia. Niistä yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on lakisääteinen, kuten jo mainittu ylempänä.

Joillakin toimialoilla on tietyt pakolliset vakuutuksensa. Niitä ovat muun muassa lakisääteiset vahinkovakuutukset eli potilas-, ympäristövahinko- ja liikennevakuutukset. Hanki vakuutukset valitsemastasi vakuutusyhtiöstä.

Jos päädyt palkkaamaan työntekijöitä, kuuluu tähänkin tiettyjä vakuutuksia. Niitä ovat muun muassa TyEL ja tapaturma- sekä ryhmähenkivakuutukset.

Sinun kannattaa lisäksi harkita erilaisten vapaaehtoisten vakuutusten ottamista, sillä ne saattavat turvata toimintasi ja omaisuutesi. Yrittäjän vapaaehtoisia vakuutuksia ovat muun muassa tapaturmavakuutus, vastuuvakuutukset, omaisuusvakuutukset ja oikeusturvavakuutus.

4. Verotus

Selvitä omaan yrittäjyyteesi liittyvät veroasiat; nämä ovat eri yritysmuotojen kesken jonkin verran erilaisia. Käänny tarvittaessa verotoimiston puoleen. Veroilmoitukset ja ennakkoveropyynnöt Verohallinnolle on mahdollista tehdä sähköisesti OmaVero-palvelussa.

5. Työttömyysturva

Selvitä oma työttömyysturvasi. Jos olet palkansaajan työttömyyskassassa, siirry siitä Yrittäjän Työttömyyskassaan kolmen kuukauden sisällä yritystoimintasi aloittamisesta.

6. Kirjanpito

Suomessa yrittäjä on aina kirjanpitovelvollinen. Selvittele siis kirjanpito- ja taloushallintoasiat. Yrittäjä voi hoitaa kirjanpitonsa itsekin, ja useat myös tekevät näin; jos et itse ole siihen halukas, voit ostaa palvelun esimerkiksi tilitoimistolta.

Kirjanpidosta koituu yllättävänkin paljon kuluja, joten niihin kannattaa varautua etukäteen. Lue tarkemmin, mistä kirjanpidossa on oikeastaan kyse!

Yrittäjän velvollisuudet. Kirjanpidon selvittely

7. Rahaliikenne

Avaa yrityksellesi pankkitili. Jos yrityksesi perustamisvaiheessa ei makseta osakepääomaa eikä osuusmaksuja, kannattaa tilin avaaminen hoitaa vasta rekisteröinnin jälkeen.

Hanki yrityksellesi tarvittaessa maksupääte tai kassakone ja tee laskutuspohjat. Selvitä myös laskutukseen ja verkkolaskutukseen liittyvät asiat.

8. Sopimukset

Kiinnitä huomiota siihen, mihin kaikkeen olet yrittäjänä sitoutumassa. Muista laatia kaikki sopimukset kirjallisesti, jotta mikään ei jää epäselväksi. Tarvittaessa sinun kannattaa pyytää tähän apua asiantuntijoilta.

9. Toimitilat

Yrittäjän on mahdollista työskennellä kotonaan toiminnan laadusta riippuen. Mieti, tarvitsetko itse erillistä toimistoa, liiketilaa tai varastoa. Jos kyllä, mieti sen sijaintia ja selvitä myös siihen mahdollisesti liittyvät viranomaistarkastukset sekä vakuuttamiset.

10. Tuoteidean ja osaamisen suojaus

Voit halutessasi suojata yrityksesi tuotteet ja osaamisen jäljittelijöiltä. Tähän voit käyttää aineettomia oikeuksia eli immateriaalioikeuksia, kuten patenttia, tavaramerkkiä ja mallisuojaa. Tarvittaessa voit käyttää apunasi Patentti- ja rekisterihallituksen palveluja.

11. Mahdollisiin työntekijöihin liittyvät vastuut

Harkitsetko ehkä työntekijöiden palkkaamista? Tällöin sinun tulee huomioida myös työnantajia koskevat velvollisuudet. Ne oikeastaan alkavat jo työntekijän rekrytoinnin aikana.

Työnantajuuteen kuuluvia lakeja ja velvoitteita ovat muun muassa työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki ja työterveyshuoltolaki. Sinun on myös tehtävä työsuojelun toimintaohjelma. Siitä tulee ilmetä, mitä terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä riskejä työhön mahdollisesti liittyy, ja kuinka niitä pyritään työpaikalla ehkäisemään.

Työnantajana olet luonnollisesti vastuussa myös alaistesi perehdyttämisestä työhön ja heidän viihtyvyydestään työympäristössä.

Huomioi työntekijästä yrityksellesi koituvat kustannukset, kuten palkka- ja sivukulut. Muista myös palkkatukimahdollisuudet, joista voit kysyä esimerkiksi TE-toimistosta tai paikkakuntasi työllisyyspalveluista.

Kevytyrittäjä, näistä sinun ei tarvitse huolehtia!

Y-tunnus

Kevytyrittäjän ei tarvitse perustaa toiminnalleen omaa yritystä, eikä hän tarvitse myöskään omaa Y-tunnusta. Sen sijaan hän saa käyttää UKKO.fi:n Y-tunnusta toiminnassaan.

Toiminnan rekisteröinti

Kevytyrittäjä ei voi rekisteröidä toiminimeä. Hän voi kuitenkin mainiosti keksiä toiminnalleen markkinointinimen, joka jää asiakkaiden mieleen. Nimellä voi olla yllättävänkin paljon merkitystä!

Kirjanpito

Kevytyrittäjä ei ole kirjanpitovelvollinen. Tähän liittyvistä asioista huolehtii hänen puolestaan laskutuspalvelu.

Kevytyrittäjän velvollisuudet. Nainen tanssii

Rahoitukset

Tarvetta rahoituksille ei ole, vaan kevytyrittäjä voi aloittaa toimintansa vaikka saman tien. Kevytyrittäjän ei ole mahdollista saada esimerkiksi starttirahaa toimintaansa varten; hän voi kuitenkin hyvin hakea sitä myöhemmin, jos hän innostuu siirtymään yrittäjäksi. Näyte onnistuneesta kevytyrittäjyystoiminnasta saattaa jopa edesauttaa starttirahan myöntämistä!

Sitoutuminen

Toisin kuin yritystoiminta, kevytyrittäjyys ei sido mihinkään; toiminnan voi aloittaa suoraan halutessaan ja lopettaakin heti, jos kevytyrittäjän elämäntilanne ei esimerkiksi salli sitä. Toki hänen tulee huolehtia siitä, että sovitut työt ja muut asiat tulee tehtyä loppuun asti.

Vakuutukset

Vahinkoja voi sattua kokeneellekin tekijälle. Siksi UKKO.fi vakuuttaakin kaikki käyttäjänsä sekä tapaturmien että muiden vahinkojen varalta.

UKKO.fi-palveluun kuuluu vastuu- sekä tapaturmavakuutus, jotka sisältyvät kevytyrittäjän UKKO-turvaan. palvelumaksuun. Vakuutukset astuvat voimaan palveluun rekisteröitymisen yhteydessä; kerromme tästä lisää kohdassa Kevytyrittäjän velvollisuudet.

Lisäksi UKKO.fi tarjoaa kevytyrittäjilleen YEL-kokonaispalvelun. Halutessaan kevytyrittäjä voi kuitenkin hoitaa YEL-asiansa myös itse.

Lue lisää Usein kysyttyä -sivujemme Vakuutukset-osiosta!

Verotus

Kevytyrittäjien ansaitsemista tuloista pitää maksaa veroja, kuten kaikesta muustakin työstä. Kevytyrittäjän pitää maksaa työstään arvonlisäveroa työn arvonlisäverokannan mukaisesti. Jos oman työn arvonlisäverokantaa ei tiedä, saa apua laskutuspalvelun asiakaspalvelusta.

Arvonlisäveron lisäksi tuloista maksetaan ennakonpidätystä, sillä kevytyrittäjät saavat verotuksen näkökulmasta työstään palkkaa, vaikka eivät olekaan työsuhteessa laskutuspalvelun tai toimeksiantajansa kanssa.

Kevytyrittäjän velvollisuudet. Ryhmä ihmisiä työskentelee

Kevytyrittäjän ei kuitenkaan tarvitse itse huolehtia verojen maksusta, vaan nämä hoituvat laskutuspalvelun toimesta automaattisesti – kevytyrittäjän huoleksi jää toimittaa verokortti ja halutessaan verovähennysten ilmoittaminen verotuksessa. Laskutuspalvelu ilmoittaa myös kevytyrittäjän tulot automaattisesti tulorekisteriin.

Kiinteät kulut

UKKO.fi huolehtii kevytyrittäjän puolesta paljon, mutta juoksevia kuluja palveluille ei kuitenkaan ole. Kevytyrittäjä maksaa UKKO.fi:lle ainoastaan silloin, kun hänellä on ollut töitä.

Tämä tarkoittaa, että kaikki maksut sisältyvät UKKO.fi:n palvelumaksuun. Se veloitetaan kevytyrittäjältä automaattisesti siitä summasta, jonka hän laskuttaa asiakkaaltaan palvelussamme; se on kätevää varsinkin silloin, kun kevytyrittäjän toiminta ei ole erityisen säännöllistä! Tutustu Hinnasto-sivuumme.

Kevytyrittäjän velvollisuudet

Laskun tekeminen

Laskutuspalvelut hoitavat laskuihin liittyvän rahaliikenteen kevytyrittäjän puolesta. Kevytyrittäjän on kuitenkin luotava tehdyn työn jälkeen palvelussa lasku, johon hän merkitsee kaikki olennaiset tiedot.

UKKO.fi-palvelussa laskun luominen on helppoa! Löydät siihen ohjeet Miten tehdään lasku -sivultamme.

Kuitit ja tositteet

Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän kirjanpidon – mutta kevytyrittäjän tulee välittää kaikki tehtyihin töihin liittyvät kuitit ja muut tositteet laskutuspalvelulle. Hänen tulee myös huolehtia, että tiedot tositteissa ovat oikein ja niistä saa muutenkin selvää.

Ainakin UKKO.fi:n palvelussa kuitit ja muut työhön liittyvät tositteet voi liittää mukaan laskua luodessa.

Vakuutusten voimassaolo

Kuten ylempänä mainittiin, UKKO Kevytyrittäjä -palvelun käyttäjät ovat automaattisesti vakuutettuja tapaturma- ja vastuuvakuutuksella. Sinun ei siis tarvitse maksaa erikseen siitä, että vakuutamme sinut; vakuutukset sisältyvät kevytyrittäjien tarpeisiin suunniteltuun UKKO-turvaan.

Vastuuvakuutuksemme kattaa vahingot kahteen miljoonaan euroon saakka vakuutusehtojen mukaisesti. Käyttäjällemme jää maksettavaksi ainoastaan omavastuu ja korvauksen ALV-osuus. Vastuuvakuutuksen omavastuu on 1000 euroa.

UKKO.fin tapaturmavakuutus korvaa palvelun kautta tehdyissä töissä sattuneet tapaturmat vakuutusehtojen mukaisesti. UKKO.fi-tapaturmavakuutus ei kuitenkaan poista toimeksiantajan mahdollista vakuuttamisvelvollisuutta sellaisesta toiminnasta, johon on otettava työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vakuutusturva.

Kevytyrittäjät eivät kuitenkaan kuulu lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin; jos et siis ole UKKO Kevytyrittäjä, tarkistathan, kuuluvatko vakuutukset sinun laskutuspalveluusi vai tuleeko sinun hankkia ne erikseen.

Kevytyrittäjän velvollisuudet. Muistiinpanojen kirjoittaminen

Sovitun työn hoitaminen

Kevytyrittäjän tulee luonnollisesti hoitaa työnsä kaikin puolin laadukkaasti ja sovitun mukaisesti. Kun hän hoitaa hyvin asiakaspalvelun ja tekee huolellista jälkeä keikalla, saa hän toimeksiantajansa suositusten kautta hyvän ja luotettavan työntekijän maineen. Tämä saattaa kiiriä myös laajemmalle ja poikia kevytyrittäjälle uusia yhteydenottoja ja asiakkaita!

Työttömyysturva ja yrittäjäkassa kuuluvat myös kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjänä toimiminen on mahdollista myös työttömänä tai lomautettuna. Jos työttömyysetuuksia haluaa saada, tulee TE-viranomaisten ohjeiden ja työttömyysturvalain mukaan olla tällöin valmis vastaanottamaan tarjottua työtä.

Kevytyrittäjäkin voi siis saada työttömyysetuuksia, jos keikkatyöt eivät vielä tuo hänelle riittävästi tuottoa. Jos työttömyysajalta saa tuloja yritystoiminnan kautta, maksetaan työttömyysetuutta soviteltuna.

Nykyisen lain mukaan työttömänä aloitetun yritystoiminnan sivu- tai päätoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta.

Neljän kuukauden jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta arvioi TE-toimisto. Jos yritystoiminta arvioidaan sivutoimiseksi, mahdollisuus työttömyysetuuteen säilyy. Jos taas yritystoiminta arvioidaan päätoimiseksi, oikeus työttömyysetuuteen päättyy.

Ratkaisevaa pää- tai sivutoimisuuden arvioinnissa on nimenomaan yrittäjätyöhön käytetty työmäärä, ei siitä saadut tulot. Lisää kevytyrittäjiä koskevasta työttömyysturvalainsäädännöstä voit lukea tarkemmin Sosiaali- ja työttömyysturva -sivultamme.

Kevytyrittäjät eivät vielä jonkin aikaa sitten voineet liittyä yrittäjäkassaan; asia on kuitenkin muuttunut muutama vuosi sitten. Kun kevytyrittäjyys on päätoimista, voi yrittäjäkassan jäseneksi liittyä. Tämä onkin kannattavaa, jotta kevytyrittäjä voi saada ansiosidonnaisen päivärahan, jos hänen työnsä loppuvat yllättäen tai hän sairastuu.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Kevytyrittäjyys opettaa yrittäjyystaitoja ja vastuita

Kiinnostaako sinua yrittäjyyden aloittaminen, mutta olet epävarma omista taidoistasi tai liiketoimintasi onnistumisesta? Kenties mietit, alkaako asiakkaita tulla ollenkaan tai jospa et osaakaan huolehtia tarvittavista asioista.  Näiden asioiden kanssa on painiskellut lähes jokainen yrittäjä ainakin toimintansa alkuaikoina.

Yrittäjyyden ja siihen liittyvien taitojen opettaminen on Suomessa vielä toistaiseksi harmittavan vähäistä. Vaikka myönteinen asenne yrittäjyyttä kohtaan lisääntyykin jatkuvasti, puhutaan siitä ja siihen liittyvistä tekijöistä edelleen melko vähän perinteiseen palkkatyöhön verrattuna. Tämän vuoksi moni ei omaa työelämäänsä suunnitellessaan edes pidä sitä varteenotettavana vaihtoehtona.

Me UKKO.fi:ssä haluamme tehdä yrittämisestä helpompaa! Kevytyrittäjyys on kätevä tapa kokeilla oman liikeidean toimivuutta ja yrittäjyystaitoja. Riskit ovat siinä melko pienet.

Laskutuspalvelujen ohella missiomme on toimia kattavana yrittäjyyskouluna, jonka sisällöistä kiinnostuneet löytävät kaiken hyödyllisen tiedon itsensä työllistämistä varten. Sivuillamme onkin Yrittäjyyskoulu-osio, josta löydät itsesi työllistämistä varten hyödyllistä sisältöä. Tähän kuuluu muun muassa opettavaisia artikkeleita, oppaita, erilaisia yrittäjätarinoita ja kursseja.

Yrittäjyystaitojen oppiminen. Iloinen mies ottaa muistiinpanoja

Monet pitävät siitä, kuinka vähäisiä valmisteluja kevytyrittäjyyden aloittaminen ja lopettaminenkin vaativat. Tämän ansiosta toiminnan voi päättää milloin vain, ja toiminta on mahdollista muuttaa vaivatta myös toiminimiyrittäjyydeksi.

Todella moni kevytyrittäjämme onkin lähtenyt yrittäjäksi todettuaan, että omalle liikeidealle on kysyntää ja toiminnasta kokee myös nauttivansa.

Kuulostaako kevytyrittäjyys mukavan helpolta tavalta toteuttaa yritysidea tai laskuttaa keikkatyöstä? Voit rekisteröityä laskutuspalveluumme maksutta alta!

Artikkeli on julkaistu alun perin 28.2.2020. Sitä on muokattu 12.8.2021.

Lue myös

Kevytyrittäjä ja ulosotto – estävätkö menneisyyden rahaongelmat kevytyrittäjyyden?

YEL-vakuutuksen minimimaksu voi yllättävässä elämäntilanteessa jättää yrittäjän lompakon lähes tyhjäksi

Kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä ja muut somessa kiertävät väitteet, joihin saat oikean vastauksen nyt

Kevytyrittäjyys ja starttiraha – Saako kevytyrittäjä starttirahaa?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Yrittäjyys työelämän trendinä vuonna 2021 – Itsenäisten yrittäjien joukko kasvaa, samoin heille suunnatut palvelut

    Työelämän muutokset näkyvät etenkin yrittäjyydessä: itsenäisten yrittäjien joukko kasvaa Suomessa, ja kasvu näkyy myös UKKO Kevytyrittäjyyden sekä samaan konserniin kuuluvan UKKO Toiminimen kasvussa. Kuvassa konsernimme uutta vahvistusta! Vasemmalta oikealle Olli Saukola (head of people and culture), Milka Malmi (asiakaspalvelu), Sebastian Erkkilä (Financial Management Specialist) ja Jenna Heino (UKKO Yrittäjyyskoulun päätoimittaja). Sekä UKKO Kevytyrittäjyys että UKKO Toiminimi tarjoavat palvelujaan itsenäisille yrittäjille; ensin…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Ohjelmoija – kevytyrittäjyys on täydellinen työmuoto

    Ohjelmoija voi tehdä työtä vaikka palmun alla! Projekti on helppo ottaa vastaan, kun palkkaan liittyvät paperityöt hoituu kuin huomaamatta. Työskenteletkö koodarina ohjelmoinnin tehtävissä? Hienoa! Koodaus on tänä päivänä hyvin arvostettu ja kysytty taito, jolla aukeaa lukemattomia mahdollisuuksia erilaisiin tehtäviin. Sinulla saattaa olla verkkosivujen ja tietokantojen koodausta, pelejä tai ohjelmointiprojekteja. Nämä vievät kuitenkin itsessään paljon aikaa, jolloin kirjanpidon sekä taloushallinnon tehtävien tekeminen voi töiden…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Puuseppä kevytyrittäjänä

    Oletko puuseppä? Kokeile kevytyrittäjyyttä! Vaikka digitalisaatio muuttaa tätäkin perinteistä alaa, on vielä paljon tehtäviä, joita tekemään tarvitaan päteviä ja taitavia käsityöosaajia. Työtä saattaa löytyä joko tehtaalta- tai verstaalta, mutta moni ottaa ainakin silloin tällöin vastaan yksittäisiä toimeksiantoja myös päätyön ohelle. Toiselle freelancer toimeksiannot ovat taas koko homman ydin. Silloin resursseja on käytettävä myös hallinnollisiin tehtäviin ja varmistuttava, että tekemästään työstä…

    Lue lisää