Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

“Työelämässä tärkeitä taitoja oppii parhaiten töitä tekemällä” – Viikon kevytyrittäjä Jaana

Jaana-viestinta-1024x768

Kuka olet?

Olen viestinnän ammattilainen ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelija Itä-Helsingistä. Olen vuosien varrella valmistunut mm. viestintäekonomiksi, copywriteriksi, matkailuvirkailijaksi ja LKV-välittäjäksi. Joku varmasti kutsuisi minua ikuiseksi opiskelijaksi.

Opiskelu on kuitenkin enemmän harrastus, sillä työelämässä tärkeitä taitoja oppii parhaiten töitä tekemällä. Kevytyrittäjyys mahdollistaakin monipuolisen osaamiseni hyödyntämisen uudella joustavalla tavalla.

Mitä teet?

Tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisesti vastuullisuusviestinnän parissa ja opiskelen yliopistossa. Lisäksi editoin ja tekstitän videoita sosiaaliseen mediaan sekä tarjoan sosiaalisen median koulutuspalveluita yrityksille kevytyrittäjänä. Tänä syksynä suoritan myös Photoshopin-, Illustratorin- ja InDesignin kursseja, joista oppiamiani taitoja haluaisin soveltaa tarjoamalla pienimuotoisesti yrityksille taitto- ja kuvankäsittelypalveluita.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Hain keväällä Helsingin kaupunginvaltuutettu Petrus Pennasen markkinointiassistentiksi. Hänellä oli idea, että hänen puheensa kaupunginvaltuustossa voitaisiin leikata somessa jaettaviksi lyhyiksi videoiksi. Hain paikkaa ja totesimme, että paras tapa toteuttaa laskutus olisi UKKO.fi:n kautta.

Pian huomasimme, että videot kannattaa myös tekstittää, jotta ihmiset esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa voisivat seurata puheenvuoroja kännyköiltään paremmin. Latailin siis tietokoneelleni kaikki tarvittavat ohjelmat ja aloin tuottaa videoita. Kaupungin valtuusto kokoontuu noin kaksi kertaa kuussa, joten alkuun kevytyrittäjyyteni oli todella kevyttä. Edellisen työsuhteeni viestintäsuunnittelijan äitiyslomasijaisena päätyttyä elokuussa ryhdyin tarjoamaan somekoulutuksia myös kyseisen franchising-ketjun yrityksille. Tarjoan samankaltaisia koulutuksia mielelläni myös uusille asiakkaille.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Videoiden editointia ja tekstitystä kannattaa tehdä aika häiriöttömässä tilassa. On olennaista, että tekstit osuvat juuri oikeisiin kohtiin puhetta. Tämä on hyödyllistä myös jatkotyöskentelyn huomioon ottaen, sillä teen eri videoista välillä myös koostevideoita. Hyvä kohdilleen osunut tekstitys nopeuttaa tätä työvaihetta. Somekoulutuksia kehitän yhdessä asiakkaan kanssa. Franchising-ketjujen luonteet huomioon ottaen on tärkeää, että ketjujen yritykset viestivät ulospäin keskenään samankaltaisesti. Itse koulutukset pidän asiakasyritysten tiloissa.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Hienointa kevytyrittäjyydessä ovat sen loputtomat mahdollisuudet. Eri yrityksillä on erilaisia haasteita, joten kyse on vain siitä, voinko tarjota heille jotain ratkaisua. Kirjoittaisin mielelläni blogitekstejä yrityksille tai tarinoita onnistumisista sisäistä viestintää varten. Tällä hetkellä unelmoin löytäväni yritysyhteistyökumppanin Slushiin. Voisin kirjoittaa jokaisesta sovitusta puheesta asiakkaan kannalta relevantista näkökulmasta jutun, joita he voisivat hyödyntää esimerkiksi sisäisessä viestinnässään.

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Tänä syksynä olen kehittänyt graafisen suunnittelun taitojani. Innostuin erityisesti Illustratorista ja Photoshopista, sillä InDesign on minulle jo ennestään paremmin tuttu. Tekisin mielelläni yrityksille tulevaisuudessa myös kuvankäsittely- ja taittohommia. Tavoitteeni on kehittyä jatkuvasti paremmaksi sisällöntuottajaksi yritysten kaikkia viestinnän kanavia ajatellen. Olen suorittanut myös Google Analytics- ja AdWords-sertifikaatit, joten voisin tarjota yrityksille myös hakukonemainontaa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Katsoin eilen TED-talkin, jossa muistutettiin, että tärkein asia, joka erottaa meidät ihmiset koneista, on unelmointi. Siis haaveilkaa ja toteuttakaa ideoitanne – se luo töitä myös tulevaisuudessa, kun koneet hoitavat yhä kasvavan osan mekaanisemmista työtehtävistä.

Lisää Jaana kontaktiksi LinkedInissä! Kurkkaa myös Jaanan CV blogimuodossa.

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Myyjä Kari Tuohimaa: ”Usko itseesi ja päätöksiisi, joita olet huolella pohtinut.”

    Jyväskyläläinen kevytyrittäjämme Kari kertoo olleensa hyvin myyntihenkinen lapsuudestaan saakka, ja hänen urapolulleen on mahtunut paljon kohtaamisia, tarinoita ja naurua. ”Olen joskus miettinyt, että voisin kirjoittaa kirjankin kokemuksistani!” Kari vannoo itsensä työllistämisessä perusteellisuuden ja hyvän valmistautumisen nimeen. Hänen luottamuksensa omaan osaamiseensa ja tietotaitoonsa ei hellittänyt koronatilanteen keskelläkään, ja kovalla työllä olikin erinomaiset tulokset. Myyjän toimintaansa Kari aloitteli niinkin varhain kuin 10-vuotiaana.…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Elinasta tuli kukkastudioyrittäjä – työssä yhdistyy luovuus ja asiakkaiden parissa työskentely

    Elina Boström on entinen kevytyrittäjä ja melko tuore yrittäjä, joka monen mutkan kautta päätyi Turkuun Barkerin kutomolle pitämään tilauksesta toimivaa kukkastudiota. ”Urapolkuni on ollut poukkoileva; olen toiminut lavastuksen parissa elokuva-alalla, matkustellut paljon ja sittemmin opiskellut terveydenhoitajaksi. Äitiyslomalla ollessa alkoi tuntua siltä, että ehkä terveydenhoitoala ei olekaan juuri minua varten.” Vaikka Elina on aina halunnut auttaa ihmisiä, nousi hänellä pintaan ajatus…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Parturi-kampaaja Karita valitsi UKKO Kevytyrittäjyyden – ”Helppous innosti yrittämään!”

    Sosionomiksi opiskeleva Karita Rantanen ylläpitää aiemmin hankkimaansa ammattitaitoa UKKO Kevytyrittäjänä. – En halunnut sitoutua tiettyyn paikkaan ja perustaa omaa yritystä, mutta halusin pitää parturi-kampaajan taidot vielä näpeissä, vaikka lähdin opiskelemaan uutta alaa. Kotkassa asuva Karita Rantanen, 21, sai idean kevytyrittäjäksi ryhtymisestä pian hiusalalta valmistumisensa jälkeen. Tällä hetkellä hän varaa parturi-kampaajan töille 2-4 päivää kuukaudessa sosionomiopintojensa ohella. ”Kevytyrittäjyydessä minua kiinnosti sen…

    Lue lisää