Arvioitu lukuaika: 15 minuuttia

Freelancer! Yrittäjäksi voit ryhtyä myös UKKO.fi:n kautta

freelancer-kevytyrittaja-nainen-koneella

Freelancer tarkoittaa henkilöä, joka työllistää itse itsensä sen sijaan, että työskentelisi yrityksen palkkalistoilla. Tässä artikkelissa kerromme, miten helppoa on alkaa kevytyrittäjäksi sekä annamme muutaman vinkin oman freelancer-uran aloittamiseen.

Oletko haaveillut vaihtavasi alaa? Tai ehkäpä mielessä siintää ajatus harrastuksesta työnä? Tekisikö mieli ansaita hieman extraa töiden ohella? Jos mietit että voitko juuri sinä alkaa tekemään freelancerin töitä, niin vastaus on ehdottomasti kyllä! Jokaisella on nykyisin mahdollisuus tällaiseen työskentelymuotoon. Internet helpottaa freelancer töiden aloittamista huomattavasti, koska töitä voi periaatteessa tehdä paikasta riippumatta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että freelancer on käytännössä yrittäjä, joten huomioon tulee ottaa juridiset ja verotukselliset asiat. Tässä postauksessa jaamme käytännön vinkkejä aloittelevalle freelancerille; lue siis kirjoitus läpi ja ota hyvät neuvot käyttöön!

Mitäpä jos kokeilisit freelancerina kevytyrittäjyyttä?

Freelancer-yrittäjyys kiehtoo usein sen tuoman vapauden vuoksi ja tarjoamalla mahdollisuuden tehdä enemmän itselle tärkeitä asioita. Vaikka yrittäjyys kiinnostaa kovasti monia, saattavat sen tuomat laskutukseen ja kirjanpitoon liittyvät asiat kuitenkin arveluttaa. Onneksi paperitöiden tekemiseen on myös helpompi vaihtoehto.

UKKO.fi-kevytyrittäjänä toimit kuten yrittäjä, mutta kaiken byrokratian ja paperityön voit jättää laskutuspalvelun hoidettavaksi. Voit nauttia työnteosta itsellesi sopivaan tahtiin ilman sitoumuksia.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Mitä freelancer-yrittäjyys on?

Englanninkielen sana “lancer” tarkoittaa peitsimiestä. Freelancer taas on alunperin tarkoittanut palkkasotilasta, joka siis rahasta työskentelee kenelle tahansa. Termi on tiedettävästi esiintynyt ensimmäisen kerran Sir Walter Scottin Ivanhoe-teoksessa.

Nykyaikainen freelancer harvemmin joutuu sotimaan. Sanan merkitys on vuosien saatossa laajentunut tarkoittamaan sellaisia ihmisiä, jotka työskentelevät usealle työnantajalle samanaikaisesti tai limittäin. Perinteinen esimerkki on myös lehtimaailmasta. On jonkin lehden palveluksessa toimivia palkansaajia, jotka siis kirjoittavat työkseen tähän yhteen lehteen. Lisäksi on vapaita toimittajia, eli freelancereita, jotka myyvät juttuideoitaan useille eri lehdille.

Nykyään freelancereita on lähes kaikilla aloilla. Yleisintä freelancer-työ lienee kuitenkin edelleen luovilla aloilla, töissä, joita tehdään läppärillä. Esimerkiksi graafikot, toimittajat, sisällöntuottajat, valokuvaajat ja dj:t toimivat yhteistyössä useiden toimeksiantajien kanssa.

Käsitteenä “freelancer” on vaihteleva, sillä mitään virallista yhtiömuotoa nimeltä “freelancer” ei ole olemassa. Nimitys “freelancer” tarkoittaa vain sitä, että toimeksiantoja voidaan tehdä eri asiakkaille. Usein freelancer on kuitenkin käytännössä kevytyrittäjä tai yrittäjä.

Freelancer töiden aloittaminen

Moni saattaa harkita freelancer töiden tekemistä jossain vaiheessa elämäänsä. Tuohan se mahdollisesti mukavaa ja kaivattua vaihtelua elämään, varsinkin jos on tehnyt pitkään töitä normaaliin tapaan kahdeksasta neljään. Freelancer töiden aloittaminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin moni ajattelee. Päivätyö- ja freelance-työ eivät sulje toisiaan pois ja niitä on mahdollista tehdä samaan aikaan. Moni aloittaakin freelancerin työt juuri niin, että tekee niitä palkkatöiden ohella aina silloin kun ehtii, esimerkiksi vaikka juuri viikonloppuisin tai iltaisin.

Freelancerin töiden aloittaminen ei ole kovin vaikeaa. Ensiksi tulee valita sopiva yritysmuoto. Yleensä freelancerit työskentelevät kevytyrittäjinä tai toiminimellä eli yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Myös muut yhtiömuodot ovat päteviä, kuten esimerkiksi osakeyhtiö. Osakeyhtiössä on tiettyjä hyötyjä esimerkiksi verotuksen ja rahoituksen suhteen, mutta toiminimi on yleensä byrokratian suhteen helpompi vaihtoehto. Kerromme myöhemmin tässä artikkelissa tarkemmin eri vaihtoehdoista.

Mitä freelancer-työ vaatii?

Freelancerin työ tarjoaa paljon vapautta, mutta vastalahjaksi menettää yleensä pysyvyyttä sekä tutun työyhteisön turvan. Freelancer ei yleensä istu toimistossa työkavereiden ympäröimänä, vaan stereotyyppinen työympäristö on kahvila. Toisaalta friikkuna pääsee tutustumaan lukuisiin eri organisaatioihin ja näkemään niiden tavat toimia.

Pelkkää vapautta ihannoiden ei kuitenkaan suinpäin kannata rynnätä freelanceriuteen. Palkkatöissä usein riittää, kun tekee eteen annetut työtehtävät mahdollisimman hyvin. Friikun taas tulee jatkuvasti etsiä lisää töitä. Tämä vaatii sekä markkinoinnin ja myynnin taitoja. Myynti ja markkinointi ei ole mitään rakettitiedettä, mutta vaatii jonkin verran opiskelua ja erityisesti pitkäjänteistä työntekoa.

Me UKKO.fi:llä haluamme auttaa myös markkinoinnin opiskelussa. Tarjoamme blogissamme loputtomasti tietoa ja neuvoja. Tämän lisäksi olemme rakentaneet erillisen markkinointikurssin:

Markkinointikurssi – opi verkkomarkkinoinnin salaisuudet

Markkinoinnin ohella freelanceriksi lähtiessä oman osaamisen tuotteistaminen on tärkeää. Mieti siis konseptisi kuntoon, mitä tarjoat ja mihin hintaan ja miten tämän kaiken toteutat.

Freelancerin on myös osattava hinnoitella oma työnsä oikein. Yrittäjänä ja kevytyrittäjänä toimiessa on osattava arvioida verojen ja muiden sivukulujen osuus palkkiosta, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä. Kevytyrittäjä voi käyttää sopivan laskutussumman arvioinnissa apuna UKKO.fi:n tulolaskuria.

Freelancerin työssä kiehtoo vapaus, mutta sen kääntöpuolena tulee myös vastuu oman työn johtamisesta, omasta toimeentulosta ja mahdolliseen y-tunnukseen liittyvien velvollisuuksien hoitamisesta.

freelancer yrittäjäpariskunta tauolla pihalla

Freelancerina toimiminen vaatii oman ajanhallinnan taitoja. On osattava arvioida kuinka kauan jonkin tehtävän tekemiseen kuluu aikaa, jotta osaa hinnoitella työn oikein ja arvioida kuinka paljon työkeikkoja pystyy vastaanottamaan. Kun työajoista saa itse päättää, on osattava asettaa itselleen tavoitteita ja aikatauluja ja toisaalta opittava myös asettamaan rajat. On myös huolehdittava omasta jaksamisesta ja työ sekä vapaa-ajan tasapainosta vaikka tekisikin mieli kahmia itselleen kiinnostavia projekteja. Koska freelancerin tulot ovat monesti epäsäännölliset, saattaa se aiheuttaa toisinaan myös stressiä minkä vuoksi kannattaakin opetella stressinhallinnan keinoja.

Yrittäjäksi ei yleensä kannata hypätä pää edellä vaan kerätä ensin alan kokemusta palkkatöissä ja aloitella omaa toimintaa vähitellen sivutoimisesti. Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla yrittäjämäistä toimintaa ja laskuttaa ensimmäiset työkeikat ilman perehtymistä byrokratiaan. Kun on onnistunut luomaan asiakaskantaa ja nähnyt toiminnan kannattavan on oman yrityksen perustaminen vankemmalla pohjalla.

Freelancerin verotus riippuu valitusta toimintamallista, eli tekeekö työn kevytyrittäjänä vai y-tunnuksella ja jos valitsee y-tunnuksen niin mikä yhtiömuoto on kyseessä. Aloittavan freelancer-yrittäjän kannattaa hoitaa veroasiat kunnolla alusta pitäen, jottei tule ikävänä yllätyksenä isoja mätkyjä. Mikäli toimii kevytyrittäjänä, hoitaa laskutuspalvelu laskusta maksettavat verot eli itse täytyy vain huolehtia, että verokortissa on sopiva veroprosentti ja toimittaa verokortti laskutuspalvelulle.

Freelancer-työn plussat ja miinukset

Vapaus tehdä mitä haluaa

On mahtavaa nauttia freelancerin töiden vapaudesta. Jos teet pelkästään niitä työksesi, niin mikäpä sen mukavampaa kuin kääntää aamulla kylkeä sängyssä ja päättää, että pitääkin vapaapäivän. Todellisuudessa kuitenkin freelancerin työt vaativat paljon aikaa ja panostusta. Sen lisäksi, että sinun tulee tehdä töitä, niin joudut itse myös hankkimaan työkeikkasi. Joudut siis huolehtimaan itse markkinoinnista ja verkostoitumisesta. Näitä työtunteja ei usein tule laskeneeksi ja freelancerin työ onkin enemmän tai vähemmän kellon ympäri tapahtuvaa toimintaa. Toisaalta parhaimmassa tapauksessa saat valita omat asiakkaasi ja tehdä juuri sitä mitä rakastat.

freelancer kotona aamupalalla

Epäsäännölliset tulot

Saatat päästä freelancerin töissä hyvin alkuun ja lisätuloja alkaa virrata mukavasti. Työ on kuitenkin monesti jaksottaista, ja kuukausittaiset tulot saattavat vaihdella mikäli sinulla ei ole pitkäkestoista kuukausilaskutussopimusta asiakkaidesi kanssa. Jos teet jonkin valmiin palvelun kautta toimeksiantoja, niin jonain kuukautena saatat pystyä tekemään niin paljon töitä kuin vain ikinä haluat. Ei kuitenkaan kannata tuudittautua tähän, ja luulla että seuraava kuukausi tulee olemaan samanlainen.

Voikin olla tilanne, että seuraavassa kuussa töitä ei olekaan tarjolla, jolloin tienestit romahtavat. Onkin järkevää, että sinulla on jokin perustulo, jolla tulet toimeen ja freelancerin töistä tulevat tulot ovat vain ekstraa, joita ei tule käyttää ennakkoon. Näin kannattaa toimia ainakin alkuun, kun vasta aloittelee freelancerin töitä. Sitten jos huomaat osaamisellesi selkeän markkinaraon, voit harkita, että alkaisitkin tekemään ainoastaan freelancerin töitä ja voisit elättää sillä itsesi. Freelancer yrittäjyyden ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa kituuttamista pienillä tuloilla, sillä mikäli liikeideasi on kunnossa saatat tienata freelancerina hyvin kun et ole sidottu yrityksen palkkataulukoihin.

Freelancerin tulojen epätasaisuus vaatii toki sen, että henkilökohtainen talous on hyvin suunniteltua ja pahan päivän varalle monet freelancerit ovatkin säästäneet pesämunaa. Freelancer ei kuitenkaan ole yksin, vaan on oikeutettu saamaan apua esimerkiksi Kelalta siinä, missä kuka tahansa muukin suomalainen.

Tässä vielä allekkain huomioon otettavia hyviä ja haastavampia puolia freelanceriksi ryhtyvälle!

Plussat

  • Mahdollisuus suunnitella omat työtehtävät
  • Mahdollisuus suunnitella omat työpäivät
  • Mielekkyyden tuoma motivaatio työhön
  • Vapaus valita omat toimeksiantajat
  • Työtehtävien ja toimeksiantajien vaihtelevuus
  • Mahdollisuus työskennellä kotoa käsin

Miinukset

  • Tulojen epävarmuus ja vastuu oman työn järkevästä hinnoittelusta
  • Itse vastuussa toimeksiantojen hankinnasta
  • Ei työpaikan työyhteisöä
  • Työsuhde-etujen puuttuminen
  • Vaatii oman työn johtamista

Mainitut miinuspuolet varmasti mietityttävät, mutta jos sinulla on timanttinen liikeidea tai intohimo tietynlaista työtä kohtaan, aina kannattaa yrittää! Hyödynnä myös kaikki mahdollinen apu ja tuki, ja liity mukaan freelancereille tarkoitettuihin yhteisöihin.

Muistilista freelancerin työhön

Kun aloittaa freelancerin työt, tulee monia asioita ottaa huomioon. Alla on listattuna hyviä vinkkejä, joilla pääset alkuun ja joilla vältät turhat karikot heti alkuunsa.

Aloita freelancerin työt vähitellen

Kenties haaveilet, kuinka jätät tylsän leipätyösi ja otat lopputilin? Älä tee sitä ihan heti. Freelancerin töitä on vaikea aloittaa täysipäiväisenä ihan tyhjästä. Yleensä onkin järkevää aloittaa maltillisesti ja tehdä töitä alkuun sivutoimisena. Näin voit helposti katsoa onko työllesi kysyntää. Tällöin et myöskään heti putoa tyhjän päälle, jos freelancerin töitä ei olekaan tarjolla niin paljon kuin olit kuvitellut.

Freelancerin töiden aloitus vie myös henkisiä voimavaroja, kun aikaa kuluu asioiden selvittämiseen ja kokeilemiseen. Joten varaudu myös siihen, ettet senkään puolesta pysty tekemään heti töitä täydellä teholla. Monet ihmiset kuitenkin ryhtyvät tekemään freelancerin töitä joltain muulta alalta kuin mikä heidän päivätyönsä on. Työ voi löytyä harrastusten tai muiden kiinnostusten kohteiden kautta, jolloin se ei varsinaisesti edes tunnu työltä. Tällöin niitä on helppo tehdä esimerkiksi työviikon päätteeksi lauantaina ja sunnuntaina.

Freelanceriksi kannattaa usein siirtyä vähitellen leipätyön ohella. Koska varsinkin alussa tulot voivat olla pieniä ja epäsäännöllisiä, ei päivätyötä kannata jättää ennen kuin sinulla on asiakkaita. Kevytyrittäjyys on siitä kätevää, ettei omaa yritystä tarvitse perustaa heti, vaan voit kokeilla yrittäjämäistä toimintatapaa helposti ilman sitoumuksia. UKKO.fi Kevytyrittäjyyspalvelun käyttäjistä 83,9 % onkin sitä mieltä, että kevytyrittäjyys helpottaa yrittäjäksi siirtymistä.

Luo verkostoja ja markkinoi itseäsi

Sana verkostoituminen aiheuttaa monessa inhoreaktion. Verkostoituminen on kuitenkin freelancerille tärkeää. Jos päätät tehdä freelancerin töitä, niin ihmisten on tärkeää tietää, että olet olemassa. Tämä pätee varsinkin silloin, jos esimerkiksi myyt jotain omia tuotoksiasi ilman valmista toimeksiantoa.

Ihmisiin voit tutustua oman alasi tapahtumissa, seminaareissa ja julkistilaisuuksissa. Monet suuret kaupungit järjestävät eri alojen verkostoitumistapahtumia, joissa on myös hyvä tavata mahdollisia asiakkaita.  Paikkakunnallasi järjestetään ihan varmasti erilaisia ilmaisia illanistujaisia ja kokoontumisia aika ajoin.

Sinun on hyvä olla näkyvillä erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Jos sinulla on omille töillesi vaikkapa omat Facebook-sivut, niin voit jakaa niitä alkuun omalle verkostollesi. Sen jälkeen voit pyytää kavereitasi jakamaan niitä eteenpäin. Jos taas teet freelancerin töitä jonkin valmiin verkkopalvelun kautta, niin on tärkeää, että käytät kunnolla aikaa profiilisi luomiseen. Saat parhaat ja sopivimmat toimeksiannot, kun kaikki tietosi ovat kunnossa.

Virallisten tapahtumien lisäksi kannattaa lyöttäytyä mukaan myös erilaisiin vapaamuotoisiin verkostoihin, joita somen eri kanavien kautta löytyy niin runsaasti, että omaan makuun sopiva ryhmä löytyy varmasti. Tai mikset perustaisi omaa verkostoa?

freelancerit verkostoitumassa

Tarkista mitä työsopimuksessasi sanotaan muiden töiden tekemisestä

Joskus freelancerin työt saattavat liittyä henkilön oikeisiin palkkatöihin ja silloin on tietysti oltava tarkkana, että salliiko työsopimus saman alan töiden tekemisen rinnakkain.

Aseta tavoitteita

Todennäköisesti ajattelit alkavasi freelanceriksi juuri siksi, että haluat olla vapaa ja päättää itse työajoistasi. Vapaus tarkoittaa kuitenkin käytännössä sitä, että oman itsesi herrana, tulee sinun itse myös johtaa omaa työtäsi.

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, jotta edistyisit urallasi. Aseta siis tavoitteet sekä deadlinet ja seuraa edistymistäsi. Ensimmäinen tavoitteesi voi olla esimerkiksi verkkosivujen avaaminen, ensimmäinen asiakas tai markkinointisuunnitelman teko.

Jos jokin tavoite tuntuu vaikealta, jaa se pienempiin osatavoitteisiin. Kun pääset jatkuvasti asettamiisi pieniin tavoitteisiin, tuntuu ajan- ja projektinhallinta lasten leikiltä!

Muista freelancerin verotus

Vaikka teet töitä freelancerina, niin veroasioista tulee silti huolehtia. Enää käytössä ei ole freelancereille omaa erillistä verokorttia, vaan mikäli sinulla ei ole omaa yritystä, niin saamasi korvaukset verotetaan ansiotulonasi. Tämä siis tarkoittaa käytännössä sitä, että sinulla on käytössäsi yhteinen verokortti niin palkkatöille kuin esimerkiksi sen ohella tehtäville freelancer töillekin. Voit lukea lisää freelancerin verotuksesta verottajan sivuilta.

Voit myös työskennellä freelancerina kevytyrittäjänä tai oman yrityksen kautta, jolloin laskuttaminen on helpompaa. Kun olet tehnyt töitä, niin voit lähettää asiakkaalle valmiin laskun, jonka he sitten maksavat pois. Moni asiakas suosii mieluummin tällaista menettelyä, koska se on heille mahdollisimman helppoa ja suoraviivaista.

Moni saattaa kuitenkin pelästyä oman yrityksen perustamista, mutta onneksi nykyisin siihenkin löytyy monia valmiita palveluita, kuten esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyys. Palvelumme avulla voit perustaa toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen käyttöösi heti. Palvelumme mahdollistaa myös helpon ja vaivattoman kirjanpidon, jolloin sinä voit keskittyä itse työn tekoon. Voit myös vaihtoehtoisesti kokeilla UKKO.fi:n kevytyrittäjyyspalvelua, jolloin sinun ei itse tarvitse huolehtia yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista.

Mitkä ovat sopivia freelancerin töitä?

Mitkä työt sitten olisivat sopivia freelancerin töitä? Tämä tietysti riippuu hieman ihmisestä. Jos sinulla on jotain erityistaitoja, niin voi olla järkevää etsiä töitä niiden perusteella. Tai jos olet erityisen kiinnostunut jostain asiasta, niin voit yrittää löytää sen alan töitä. Esimerkiksi jos työskentelet päivätöissä IT-alalla, mutta tykkäät kirjoittaa, voi tällöin olla hyvä hankkia sisällöntuottajan töitä. Nykyisin monet yritykset palkkaavat freelancereita esimerkiksi juuri tuottamaan sisältöjä heidän digitaalisiin ja sosiaalisen median kanaviin. Verkossa toimii myös useita palveluita, joihin käyttäjä voi rekisteröityä ja alkaa tehdä listalla olevia toimeksiantoja. Näissä palveluissa freelancer ei tiedä loppuasiakasta nimeltä, vaan hän näkee vain työn kuvauksen ja mahdollisesti lyhyen esittelyn asiakkaasta.

Yllä mainitut työt ovat suhteellisen suoraviivaisia. Niissä sekä freelancer että asiakas tietävät mitä halutaan. On olemassa myös monia muita freelancerin töitä, joita on mahdollista tehdä. Jos olet taitava käsistäsi, niin voit alkaa myymään tuotoksiasi. Taitava villasukkien kutoja voi myydä tuotteitaan sivutoimena. Tai jos olet taitava piirtäjä, voit alkaa myydä muotokuvia vaikkapa oman Facebook- tai Instagram-tilin kautta.

Vaativia asiantuntijatöitäkin on mahdollista tehdä freelancerina. Silloin tulee miettiä tarkkaan, että voiko tehdä muuta päivätyötä ohessa, jos kyseessä on sama ala. Monet työsopimukset kieltävät tällaisen kilpailevan toiminnan. Tietysti jos olet timantinkova asiantuntija jollain alalla, voit tienata hyvinkin tekemällä pelkkiä freelancer-toimeksiantoja silloin kun haluat. Näistä töistä yleensä maksetaan paljon enemmän kuin vaikkapa sisällön tuottamisesta nettisivuille. Asiantuntijatöitä löytyy myös yleensä hyvin, sillä ne eivät ole juuri koskaan mihinkään aikaan tai paikkaan sidottuja.

Mistä löytää freelancerina töitä?

Yrityksiä on maailma pullollaan ja monesti yrityspäättäjien yhteystiedot löytyvät yritysten nettisivuilta. Lähesty potentiaalista asiakasta suoraan ja kerro miten voisit auttaa häntä. Perehdy kuitenkin asiakkaan liiketoimintaan ja mieti, mitä juuri sinä voit tarjota ennen yhteydenottoa, sillä kukaan ei halua sähköpostiinsa turhaa yleistä spämmiä tai tyrkyttävää puhelinmyyntiä.

Tehtyäsi työt, pyydä asiakkaalta palautetta ja lupa käyttää referenssinä. Monesti jos työn tekee hyvin, asiakas myös suosittelee palveluitasi tutuilleen.

Laita näkyvyys netissä kuntoon ja huolehdi että verkkosivusi ja portfoliosi ovat löydettävissä ja LinkedIn-profiilisi ajan tasalla.

Hyödynnä netin eri työnhakualustoja ja sosiaalisen median ryhmiä. Esimerkiksi Facebookissa on eri alojen omia ryhmiä, joissa voit tarjota palveluitasi.

Verkostoituminen muiden freelancereiden kanssa kannattaa. Aina freelancerit eivät ehdi ottaa keikkoja vastaan tai asiakkaan tarpeet ja oma osaaminen eivät kohtaa. Tällöin keikkoja vinkataan monesti kaverille.

Kannattaako tehdä ilmaista työtä?

Aloitteleva ja kokematon freelancer joutuu usein aluksi työskentelemään ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi hankkiakseen referenssejä ja sisältöä portfolioon. Keikkoja on vaikeaa saada, ellei ole näyttää jotakin mitä olet tehnyt aiemmin.

Älä kuitenkaan anna käyttää itseäsi hyväksi. Muista, että ilmaiseksi työskentelyllä on tavoite ja se on päästä eteenpäin urallasi. Jos teet töitä ilmaiseksi, valitse sellainen työ, jossa voit oppia mahdollisimman paljon hyödyllisiä asioita tai joka saattaa myöhemmin poikia palkallista työtä. Työn kautta voit myös saada hyödyllisiä kontakteja.

Mikäli suostut tekemään ilmaista työtä, tee se kunnolla. Tyytyväiseltä asiakkaalta voit pyytää suosittelun. Yksi mahdollisuus on tehdä ilmaista työtä jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle, tällöin voit tehdä hyvää ja samalla kartuttaa portfoliotasi.

Olemme kirjoittaneet blogissamme ilmaiseksi työskentelemisestä laajemminkin.

Miten voi alkaa freelancer-yrittäjäksi?

Käytännössä friikkuna voi toimia muutamalla eri tavalla. Aiemmin oli tyypillistä toimia niin sanotulla freelancer-verokortilla. Verokorttiuudistuksessa freelancer verokortti on kuitenkin poistunut käytöstä. Myös työnantajat suhtautuvat aikaisempaa nihkeämmin verokortilla työskenteleviin. Verokortin käsittelystä aiheutuu yritykselle aina byrokratiaa ja kustannuksia. Saman alan toimija, joka lupaa laskuttaa työnsä, saa keikat suuremmalla todennäköisyydellä.

Freelancer laskutus onnistuu kahdella tavalla:

Perustamalla oman yrityksen tai
ryhtymällä kevytyrittäjäksi.

Yrityksen perustaminen

Oman yrityksen perustaminen on kannattavaa, jos sinulla on esimerkiksi kalliita työvälineitä, joiden kulut haluat vähentää verotuksessa. Esimerkiksi monen tuhannen euron arvoinen järjestelmäkamera voi kiepauttaa oman firman perustamisen fiksuimmaksi vaihtoehdoksi. Helpoin tapa alkaa oikeaksi yrittäjäksi on perustaa oma toimiminimi. Toiminimi tuo kuitenkin mukanaan kirjanpitotehtäviä ja paperitöitä. Tässä helpotusta tarjoaa sisaryrityksemme UKKO Toiminimiyrittäjyys, jonka palveluista kerrotaan tarkemmin täällä: Toiminimen perustaminen.

Jos kuitenkin teet hommia sivutoimisesti tai haluat välttyä kaikelta byrokratialta ja vain keskittyä tekemään sitä minkä osaat parhaiten, niin kevytyrittäjyys on sinulle oikea vaihtoehto.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Freelancer-laskutus hoituu helposti UKKO.fi:n kautta

Kevytyrittäjyys muistuttaa paljon yrittäjyyttä. UKKO.fi:n kautta toimiva kevytyrittäjä saa päättää itse työn hinnan, etsiä omat asiakkaansa sekä päättää, milloin tekee työnsä. Sen sijaan kevytyrittäjä ei tarvitse omaa y-tunnusta.

Kevytyrittäjän ei tarvitse myöskään huolehtia yrittäjän tavoin paperitöistä tai muistutuslaskuista, vaan UKKO.fi-palvelu hoitaa byrokratian kevytyrittäjän puolesta.

Voit aloittaa jo tänään ja lopettaa koska tahansa ilman sitoumuksia. Helppoa, eikö?

Tehtäväksesi jää oman työsi markkinointi ja varsinainen ydinosaamisesi, eli tekemäsi työ. Palvelumme tarkoituksena on auttaa sinua laskuttamaan tekemäsi työ ilman, että sinun tarvitsee hoitaa itse käytännön asioita. Toimintamallimme tekee palveluidesi ostamisesta helppoa ja asiakasyrityksesi tehtäväksi jää yksi simppeli homma, laskun maksaminen.

Freelancer-yrittäjyys on kevytyrittäjänä helpompaa

Rekisteröityminen laskutuspalveluun on helppoa ja ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Pian oletkin valmis aloittamaan!

Sovit vain työstä asiakkaasi kanssa ja kerrot, että laskutus tapahtuu UKKO.fi:n kautta. Tämän jälkeen teet vielä työnaloitusilmoituksen omassa hallintapaneelissa ja lähetät meille sitten verokorttisi kätevästi sähköisen palvelun kautta.

Nyt ei muuta kuin toteuttamaan unelmaa! Kevytyrittäjyys on järkevä valinta keikkatyötä tekeville, sillä pystyt täysin keskittymään omaan työhösi ja käyttämään arvokkaan ajan siihen tärkeimpään, eli oman työn tuottamiseen.

freelancer kevytyrittaja mies sohvalla koiran kanssa

Kun on palkanmaksun aika, huolehdimme kaikista tilitettävistä maksuista ja ilmoituksista esimerkiksi tulorekisteriin. Samalla otamme itsellemme komission tekemästämme työstä. Hinnastoomme voit tutustua tarkemmin täällä. Palveluumme kuuluu kaikki tämä: laskujen lähetys ja maksunvalvonta, palkanlaskenta, vakuutukset, lakisääteiset maksut ja ilmoitukset sekä asiantunteva asiakaspalvelu.

Freelancer-yrittäjä – UKKO.fi:ltä saat myös nämä

UKKO.fi haluaa olla kevytyrittäjän kumppanina koko matkan ajan ja tukea kaikissa tilanteissa. Tiesitkö, että laskuttavana asiakkaana saat meiltä lisäpalveluita, joiden avulla työllistymisesi ja oman työsi myyminen helpottuu?

Käytä hyödyksesi esimerkiksi kevytyrittäjän markkinointikoulua, myyntikoulua tai sopimusmallikirjastoa. Meiltä on myös mahdollista saada suosittelubonusta. Kun suosittelet ystävällesi UKKO.fi-palvelua, saatte molemmat 50 euron bonuksen. Oman suosittelulinkkisi löydät hallintapaneelisi etusivulta.

Muista myös lukaista läpi UKKO.fi-sivuston oppaat ja kurssit. Saat sieltä hyviä vinkkejä muun muassa oman työn hinnoitteluun, markkinointiin sekä liiketoimintasi kokonaisvaltaiseen kehittämiseen!

Luuletko pääseväsi näillä vinkeillä alkuun? Jos olo tuntuu vielä epävarmalta, kannattaa ottaa lukulistalle vaikkapa vast’ikään uusittu Kevytyrittäjyysoppaamme tai ottaa kaikki hyöty irti lukuisista muista ilmaisista kirjoista ja kursseistamme.

Jäitkö kaipaamaan vielä jotakin aiheeseen liittyvää? Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinut alkuun!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Mitä sitten kun töiden kysyntä kasvaa?

Jos olet huomannut selvän markkinaraon osaamisellesi ja taidoillesi, voi olla järkevää miettiä jatkatko töiden tekoa freelancerina, vai tulisiko sitä varten perustaa yritys. Onko töitä enemmän kuin ehdit tehdä? Pitäisikö sinun palkata työntekijöitä? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, joita saattaa tulla eteen. Alkuun freelancerin töistä on kuitenkin mahdollista saada mukavaa lisätuloa päivätöiden ohessa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2019. Artikkelia on päivitetty 2020 kesäkuussa. Kirjoittajat: Piia Peiponen, Sanna Laitinen, Suvi Kylmälä ja Pauliina Saukkonen.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Lue myös:

Aloitteleva freelancer – Älä tee näitä virheitä

Yritysmuodot vertailussa – Katso mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat!

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Kaupparekisteri: Mikä on kaupparekisteri? Merkitys yrittäjälle

    Kaupparekisteri tulee vastaan ensi kertaa monelle yrityksen perustamisilmoitusta täyttäessä. Mikä on kaupparekisteri ja milloin kaupparekisteriin kannattaa ilmoittautua? Tässä kirjoituksessa esittelemme kaupparekisterin hyötyjä yrittäjälle sekä kerromme, miten kaupparekisteri ilmoitus tehdään. Mikä on kaupparekisteri? Kaupparekisteri on PRH:n eli Patentti- ja rekisterihallituksen hallinnoima julkinen rekisteri suomalaisista yrityksistä. Kaupparekisteri kattaa koko maan ja pitää sisällään kaikki elinkeinoharjoittajat yhtiömuodosta, toimialasta tai toiminnan luonteesta riippumatta ja sitä…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Rakennusalan yrittäjäksi - Mitä kannattaa ottaa huomioon?

    Monet rakennusalan ammattilaiset haaveilevat oman firman perustamisesta. Oman rakennusalan yrityksen perustaminen tarjoaa vapautta määrittää työaikansa, oman hintansa ja sen millaisia töitä haluaa ottaa vastaan. Melkeinpä kaikki rakennusalalla pitkään töitä tehneet, ovat päätyneet tekemään jonkinlaista firaabelihommaa tuttaville ja sukulaisille. Tämä vielä kasvattaa kiinnostusta oman yrityksen perustamiseen. Yrittäminen ei ole erityisen hankalaa, mutta se tuo mukanaa monia vastuita, joihin täytyy varautua. Tässä…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yritystilin avaaminen – avaa yrityksen pankkitili

    Kannattaako yritystilin avaaminen? Omat ja yrityksen rahat on hyvä pitää erillään, oli yritysmuotosi sitten toiminimi tai osakeyhtiö. Tässä tekstissä käymme läpi, milloin yritystili kannattaa. Avaa yritystili tästä vaikka heti! Milloin tarvitsee yritystilin? Mikä on ALV eli arvonlisävero? Mitä asiakirjoja tarvitaan? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti? Tilin avaaminen ulkomaille Pienyrityksille sopiva UKKO Yritystili Milloin tarvitsee yritystilin? Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin,…

    Lue lisää