Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus - UKKO.fi
Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

esiintyva-taiteilija-nainen-soittaa-ukulelea

Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi!

Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat.

Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen ja ostojen sisältämän arvonlisäveron. Lakiuudistuksella halutaan parantaa taitelijoiden ja esiintyjien taloudellista asemaa.

Esiintyvän taiteilijan esityksen myynneissä tai palkkioissa sovelletaan alennettua 10 % verokantaa. Tämä edellyttää kuitenkin, että esiintyvä taiteilija on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Arvonlisävelvollisuus tuo konkreettisia hyötyjä esiintyvälle taiteilijalle

  • Arvonlisäverovelvolliseksi kannattaa liittyä, mikäli esiintymistyössäsi on paljon arvonlisävelvollisia kuluja ja ostoja.
  • Isoista tapahtumista ja konserteista syntyy yleensä huomattavia kustannuksia. Uudistuksen myötä näistä voi vähentää arvonlisäveron. Arvonlisävero on monissa tapauksissa 24 prosenttia.
  • Alennettu 10 % verokanta myynneistä

Pieni muistilista arvonlisäverovelvollisuutta miettivälle:

  • Hakeudu arvonlisävelvolliseksi paperitse yritysmuodon mukaisella lomakkeella. Mikäli hakijalla ei ole vielä Y-tunnusta, se tulee hankkia ensin. Puolestaan jos Y-tunnus on jo olemassa, tulee hakeutuminen tehdä muutos- ja lopettamisilmoituksella.
  • Y-lomakkeelle tulee merkitä se päivämäärä, josta arvonverovelvollisuus alkaa. ”Lisätietoja” -kohdassa ilmoitetaan hakeutumisen peruste. Tarkemmat ohjeet voit katsoa Verohallinnon sivuilta.
  • Kun olet hakeutunut alv-rekisteriin, sinun on muistettava antaa säännöllisesti alv-ilmoitus, vaikka yritykselläsi ei olisi ollut toimintaa verokaudella. Ilmoitukset tulee antaa joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain.
  • Myyntilaskuihin tulee merkitä arvonlisäveron määrä, veroton hinta sekä verokanta.
  • Kun hakeudut Alv-rekisteriin, tulee sinun tämän jälkeen maksaa arvonlisäveroa kaikesta esiintymisestä.

Arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröitymisessä saat apua UKKO Pron taloustiimiltä. UKKO Pron asiakkaana sinun ei myöskään tarvitse murehtia ALV-ilmoituksien tekemisestä, sillä me hoidamme ne puolestasi.

Voiko arvonlisävelvollisuuden lopettaa milloin tahansa?

Esiintymispalkkioista alv-velvolliseksi hakeutunut voi päättää alv-velvollisuuden ilmoittamalla asiasta YTJ:n palvelun muutos- tai lopettamisilmoituksella. Rekisteristä poistetaan aikaisintaan muutos- tai lopettamisilmoituksen saapumispäivästä lähtien. Yritys voi myös pysyä arvonlisäverovelvollisena, vaikka arvonlisävelvollisuus esiintymispalkkioista päättyisi.

Lisätietoja esiintyvien taitelijoiden alv-velvollisuudesta voit lukea Verohallinnon sivuilta.

Kirjoittaja Suvi Kylmälä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Arvonlisävero 2021 – Yrittäjän ALV-opas

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Ostolaskujen käsittely

    Onko kuitit hukassa ja ostolaskut kadoksissa sähköpostin syövereissä? UKKO Toiminimiyrittäjyyspalvelun ostolaskut auttavat tässä asiassa. Keskitetty laskujen hallinta varmistaa sen, että kuitit ovat tallessa turvallisessa pilvipalvelussa aina kun niitä tarvitset. Pienyrittäjälle ostolaskujen arkistointi on aina työlästä ja varsinkin tilinpätöksen hetkellä tiedon tulisi olla saatavissa nopeasti kirjanpitäjälle. UKKO Toiminimiyrittäjyyspalvelussa ostolaskut pysyvät tallessa ja kirjanpitokin onnistuu automaattisesti.

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen lopettaminen – ohjeet lopettamiseen ja keskeyttämiseen

    Kun yksityisen elinkeinonharjoittajan suunnitelmissa on toiminimen lopettaminen, yleisin syy tähän on joko eläköityminen, muuttunut elämäntilanne tai yksinkertaisesti yrityksen toiminnan taloudellinen kannattamattomuus. Virallista syytä toiminimen lopettamiseen ei kuitenkaan tarvita, vaan se onnistuu mistä tahansa syystä. Ohjeet toiminimen lopettamiseen näet alta. Miten toiminimi lopetetaan? Toiminimen lopettaminen on yksinkertainen prosessi, mutta siihen liittyy muutamia tärkeitä vaiheita. Yritystoiminta päättyy virallisesti vasta, kun lopettamisilmoitus on…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen laskutus ulkomaille on helpompaa kuin luulet

    Miten hoituu laskutus ulkomaille, kun tuotteita tai palveluita myydään kotimaan ulkopuolelle? Yritys voi laskuttaa ulkomaille samaan tapaan kuin Suomeenkin. Muutamia erityisiä seikkoja on kuitenkin otettava huomioon. Toiminimiyrittäjällä voi olla ulkomaisia asiakkaita. Esimerkiski UKKO-palvelun kautta ulkomaan laskutus onnistuu helposti, sillä laskupohjat ovat sellaisinaan kansainvälisten standardien mukaisia ja laskun kieleksi voi valita englannin. Helppoa! Erityisesti uudelle yrittäjälle ulkomaan laskutus voi tuntua alkuun…

    Lue lisää