Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Elokuvajärjestäjä Iikka Jaakola haaveilee omasta yrityksestä

iikka-jaakola

UKKO.fi haluaa tukea suomalaista viihde- ja elokuva-alaa, ja olimmekin 15.9. vietetyn Jussi-gaalan yhteistyökumppani. Nostamme syyskuun aikana myös esiin erilaisten viihdealan yrittäjien tarinoita!

Oululainen Iikka päätyi kaverinsa kautta elokuvajärjestäjän työhön ja huomasi sopivansa alalle hyvin. Nyt hän tekee työtä päätoimisena kevytyrittäjänä elokuvien, tv-sarjojen ja tv-mainosten järjestäjänä.

Iikka aloitti uransa toimittuaan ensin muutamia vuosia mainostuotannossa assistenttina. Vähitellen projekteja alkoi tulla tasaisemmin ja työtehtävät laajenivat enemmän elokuvajärjestäjän tehtäviin. Hän on toiminut järjestäjänä muun muassa Jussi-palkintoehdokkaana olleessa Diva Of Finland -elokuvassa.

– Päädyin kaverin kautta assariksi mainostuotantoon noin kymmenisen vuotta sitten. Kaverini serkku Tapani Launonen on Suomen tunnetuimpia järjestäjiä, ja sitä kautta sitten päädyin näihin tehtäviin.

– Aluksi, ensimmäiset pari vuotta, toimeksiantoja saattoi tulla yksi tai kaksi vuodessa. Tein assarin tehtäviä, ajelin autoa ja auttelin muissa jutuissa. Ajan myötä töitä ja projekteja alkoi tulla tasaisemmin. Siitä sitten siirryin yleisassarista enemmän järjestyspuolelle ja työtehtäväni laajenivat.

– Nyt toimin ihan pääjärjestäjänkin roolissa. Teen edelleenkin töitä paljon Tapanin kanssa pohjoisessa, mutta välillä tulee lähdettyä keikkojen perässä myös Helsingin suuntaan.

Elokuva-alalla alalla työt ovat usein projektiluontoisia. Iikka työskenteleekin freelance-periaatteella; toisinaan töitä on vähemmän, toisinaan paljon ja silloin hän tekee pitkää päivää. Iikka työskentelee myös sivutoimisesti XXL-urheiluliikkeessä ja tekee valokuvauskeikkoja kevytyrittäjänä.

Elokuvajärjestäjänä hän tarjoaa omaa kalustoaan ja rekvisiittaansa toisinaan vuokralle elokuvantuotantoon. Kevytyritäjänä on helppo laittaa kaikki lainaukset laskulle.

– Toisinaan näissä töissä ajellaan pitkiäkin matkoja ja on kätevää, kun kilometrikorvauksetkin pystyy merkitsemään laskulle helposti!

Ongelmanratkaisua ja yllättäviä tilanteita

Elokuvajärjestäjän työnkuva on monipuolinen ja työtehtävät vaihtelevat paljon. Työtehtävät riippuvat paljon projekteista ja siitä, onko kyse tv-sarjasta, elokuvasta vai esimerkiksi tv-mainoksesta, Iikka kertoo.

– Elokuvajärjestäjän työ on sellaista ongelmanratkaisua. Työkeikat ovat monipuolisia, eivätkä koskaan täysin samanlaisia. Järjestäjän työssä voi päätyä välillä erikoisiinkin tilanteisiin, ja on erittäin tärkeää pystyä reagoimaan nopeasti, muttei hätäisesti.

– Tavallisesti autan etsimään elokuville ja tv-sarjoille sopivia kuvauspaikkoja, ja sopimaan järjestelyistä. Jos tarkkoja ollaan, niin kuvauspaikkojen etsintä (location scout) ja järjestäjä ovat eri työnkuvia, mutta erityisesti pohjoisessa usein asettuvat saman henkilön tehtäviin.

– Tässä olen huomannut, että omista harrastuksistani on ollut työssä apua. Käyn kalassa ja vaeltamassa, ja varsinkin Pohjois-Suomessa maaston ja ympäristön tuntemisesta on paljon etua kuvauspaikkoja etsittäessä sekä kuvauksissa.

Kuvauspaikkojen etsimisen lisäksi järjestäjän tehtäviin kuuluu kuvauspaikkojen käytännön järjestelyistä huolehtiminen ja erilaisten lupa-asioiden hoitaminen.

– On tärkeää tuntea kuvauspaikka hyvin, koska kuvauksissa aika on arvokasta. Silloin on tärkeää pystyä reagoimaan ongelmiin ja pyyntöihin nopeasti. On myös tärkeää arvioida mahdolliset riskit, ja varautua niihin.

Työ vaatii myös nopeaa toimintaa ja terävää ajattelukykyä. Iikka mainitsee taiteellisen näkemyksen ja hyvien ihmissuhdetaitojenkin olevan tärkeitä. Työtehtävät ovat kirjavia, ja toisinaan niissä sattuu ja tapahtuu. Järjestäjän on selvittävä nopeasti yllättävistäkin tilanteista.

– Pidän työn monipuolisuudesta ja siitä, että voi joutua tilanteisiin, joista selviää ainoastaan ongelmanratkaisutaitoja käyttämällä. Tulee hieno tunne, kun keksii nopeasti ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin! Lisäksi tässä tapaa paljon mukavia ihmisiä. Positiivista palautetta on myös aina kiva kuulla.

– Varjopuoliakin toki on. Toisinaan työpäivät meinaavat venyä, ja työ saattaa olla hyvinkin kuormittavaa. Järjestäjän työ tuntuu kuitenkin tärkeältä, ja se saa jaksamaan myös pitkät ja uuvuttavat työpäivät.

Alalle Iikka on oppinut tekemällä ja toimimalla erilaisissa projekteissa. Työskennellessä tulee uusia tilanteita, joista oppii paljon. Myös harrastuksista voi olla hyötyä elokuvajärjestäjän työssä.

– Toisinaan voi tulla yllättäviä tilanteita ja odottamattomia ongelmia, joihin voi jälleen löytää ratkaisun omien harrastusten kautta. Itselläni apua on ollut esimerkiksi valokuvaamisesta, vaeltamisesta ja jopa perhokalastamisesta. Joskus olen esimerkiksi tehnyt myös ulkokuvauksiin pukeutumisohjeita, jolloin on ollut hyötyä, kun tietää, miten pohjoisessa kannattaa pukeutua talvella useiden koko päivän ulkokuvauksia varten.

– Työssä tarvitaan myös rohkeutta ja itsevarmuutta etenkin tuotannon puolella palavereissa, kun asioista päätetään. On uskallettava sanoa paikan päällä mielipiteensä, jos näkee, että joku asia ei toimi tai rikkoo tehtyjä sopimuksia tai saatuja lupia.

Oma yritys tavoitteena

Tulevaisuuden Iikka näkee tv- ja elokuva-alalla positiivisena korona-ajasta huolimatta.

– Elokuvien ja tv-sarjojen rahoitukset tulevat useista lähteistä. Kysyntä ei varmasti ole ainakaan vähentynyt, ennemminkin päinvastoin, mutta varmasti jotain vaikutuksia on. Nyt projektit jatkuu maskit päässä. On vaikeaa ennustaa, miten tilanne näkyy alalla esimerkiksi vuoden päästä, kun haetaan uusia rahoituksia alkaville tuotannoille. Mutta nyt ei ole onneksi tarvinnut enää keskeyttää projekteja kevään jälkeen.

Tällä hetkellä Iikka tekee töitä kevytyrittäjänä laskuttaen palveluistaan, mutta haaveissa on myös oman elokuvajärjestelyjä tarjoavan yrityksen perustaminen pohjoiseen.

– Olen miettinyt kaverin kanssa toiminnan laajentamista ja oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjyys on ollut hyvä vaihtoehto, kun ei ole ollut ihan varma, tuleeko tekeekö näitä hommia joskus päätoimisena; toiminta oli varsinkin alkuaikoina sivutoimista ja satunnaista. Tätä kautta saa kaikki pikkukulutkin laskulle ja tavallaan se laskutus on yrittäjälle pieni vaiva, eikä tarvitse huolehtia muista yrittäjän paperihommista.

– Aluksi tietysti jännitti vähän, osaako laskulle laittaa kaikki tärkeät tiedot. Jännitti, tekeekö jotain väärin, mutta ensimmäisten kertojen jälkeen laskutuskin lähti sujumaan hyvin. Mielestäni kevytyrittäjyys on turvallinen ja helppo tapa päästä vähän kokeilemaan, miltä yrittäjyys tuntuu. Se on hyvä valinta varsinkin, jos toiminta on enemmän keikkaluontoista eikä heti tiedä, missä määrissä työtä tulee tekemään.

– Yrityksen perustamisen suhteen näen asian niin, että perustaminen vain vaatii tietynlaisen päätöksen. Jos tahtoo tehdä näitä hommia ja satsata niihin kaikkensa, ei tarvitse kuin päättää se.

Iikan ensimmäinen projekti kevytyrittäjänä sujui menestyksekkäästi elokuvatuotannon parissa. Työssä oppi paljon uutta niin elokuvajärjestäjän tehtävistä kuin yrittäjänä toimimisesta, Iikka muistelee.

– Itselläni ensimmäinen toimeksianto kevytyrittäjänä oli Diva Of Finland -elokuvassa, joka oli nyt Jussi-ehdokkaanakin. Elokuvaa kuvattiin keväällä 2018. Toimin tuolloin toisena pääjärkkärinä. Tapani oli hoitanut kuvauspaikat ja hän antoi meille järkän työt hoidettavaksi. Elokuvassa järjestäjänä toimiminen oli itselleni hyvin opettavainen kokemus. Minulla oli ensimmäistä kertaa pääjärjestäjän vastuu ja tein paljon asioita ensimmäistä kertaa. Tein esimerkiksi liikenteen pysäytysjärjestelyjä ja erilaisia lupahakemuksia ELY:ltä ja kaupungilta.

– Projekti oli kuitenkin oikein onnistunut ja oli mukava olla osallisena siinä. Töistä jäi hyvä fiilis. Jonkun aikaa siinä meni, että elokuva julkaistiin. Oli kyllä hienoa nähdä lopulta, että elokuvakin on ihan onnistunut, kun pääsi palkintoehdokkaaksi asti. Paljon on hyviä muistoja muistakin projekteista!

Iikan tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 10.12.2020. Sitä on päivitetty 22.9.2021.

Lue lisää!

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!”

Tapahtuma-ala nousee pandemian jälkeen ja töihin pääsee nopeasti kiinni kevytyrittäjänä

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Milla-Maria Karvinen

    Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat Sisustussuunnittelija Milla teki rohkean alanvaihdoksen, ja sai päätöksestään paljon ihailua tuttaviltaan

      Milla Suominen päätti vaihtaa alaa ja lähteä opiskelemaan sisustusartesaaniksi lähes 20 vuoden uraputken jälkeen. ”Uraloikkani oli vähän erilainen: menin korkeakouluopintojen jälkeen ammattikouluun. Mietin, miten voisin saada opintoni ja kokemukseni yhdistettyä parhaalla mahdollisella tavalla!” Aiemmalta koulutukseltaan Milla on kauppatieteiden maisteri ja hän on työskennellyt lähes 20 vuotta henkilöstön ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Pari vuotta sitten hän päätyi tilanteeseen, jossa hänen määräaikainen…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Susanne Aalto eli Pahalapsi on persoonallinen somevaikuttaja

      Kuka olet? Termosta pulloon! Olen joensuulainen makrovaikuttaja Susanne. Tai siis, Pahalapsi. En kylläkään ole oikeasti paha saati lapsi, kuten taiteilijanimeni perusteella voisi päätellä. Teen persoonallisia videoita YouTubeen yli yli 180 000 seuraajan kanavalle. Mitä teet? Kondiittorin päivätyön ohella teen YouTubeen videoita, jotka ilahduttavat arkea ja inspiroivat katsojaa olemaan parhaita versioita itsestään. Kevytyrittäjyys on tuntunut helpolta ja aikaa säästävältä tavalta hoitaa…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Ville Kekäläinen keikkailee sivutoimisesti drag-artistina oman yrityksen nimissä

      Olen drag-artisti Ville Kekäläinen. Yritykseni on Ville Kekäläinen Productions, joka tuottaa tasokkaita drag show -esityksiä yritysten ja yksityishenkilöiden tilaisuuksiin. Esitykseni koostuvat musiikkinumeroista, stand upista ja näköisimitaatioista. Kilpailumenestys kannusti drag-artistiksi Opiskelin teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia AMK:ssa. Heti koulun alussa aloin keikkailemaan aktiivisesti drag show’n parissa voitettuani alan kilpailuja. Nopeasti keikkailussa haasteeksi muodostui palkkiot ja lopulta oli pakko keksiä keino, miten opiskelijana voisin…

      Lue lisää