Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Aputoiminimi – mihin aputoiminimeä tarvitaan?

aputoiminimi

Alkava yrittäjä monesti törmää aputoiminimeen jo yrityksen perustamisvaiheessa. Aputoiminimeä käytetään varsinaisen yrityksen nimen rinnalla erottelemaan eri osia yrityksen liiketoiminnasta. Yleensä se tulee konkreettiseksi vasta silloin, kun yritys on laajentunut.

Esimerkiksi Helsingin Kukka -nimisellä kukkakaupalla voi olla aputoiminimenä Turun Kukka, jos sillä on kukkakauppa myös Turussa. Aputoiminimi voi olla myös tarpeellinen, jos yrittäjä toimii hierojana, mutta samalla tarjoaa päätoimen ohella myös joogakursseja, voi hän rekisteröidä joogapalveluihin viittaavan aputoiminimen helpottamaan markkinointia.

Aputoiminimen rekisteröinti

Yrittäjä voi ottaa aputoiminimen käyttöön perustamislomakkeen yhteydessä tai myöhemmin muutosilmoituksella, joka löytyy YTJ-verkkopalvelusta.

Päätös aputoiminimen käyttämisestä riippuu täysin yritysmuodosta. Yksityinen elinkeinoharjoittaja päättää asiasta itse, kun taas henkilöyhtiöissä päätöksen tekevät vastuunalaiset yhtiömiehet. Osakeyhtiöissä aputoiminimi voidaan ottaa käyttöön hallituksen päätöksellä.

Rekisteröinti maksaa yhtiömuodosta riippumatta 60 euroa sähköisellä lomakkeella. Sähköistä rekisteröitymistä varten tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tunnistautumista varten. Paperilomakkeella tehtävä rekisteröinti maksaa 100 euroa, jonka lisäksi rekisteröinnin käsittelyaika on paljon pidempi kuin sähköisesti tehtynä. Näin ollen suosittelemme rekisteröintiä verkossa tehtäväksi, koska se on edullisempi ja helpompi vaihtoehto.

aputoiminimen perustaminen

Millainen aputoiminimi voi olla?

Aputoiminimeen sovelletaan samanlaisia sääntöjä kuin muihinkin yritysmuotoihin. PRH:n täytyy hyväksyä aputoiminimi, ennen kuin yritys voi ottaa sen käyttöönsä. Yrityksellä voi olla useita aputoiminimiä samanaikaisesti, joten niiden määrää ei ole rajoitettu.

Rekisteröintiperusteita aputoiminimelle ovat yksilöllisyys ja erottautuvuus. Aputoiminimi ei saa siis olla sekoitettavissa jo olemassa oleviin tavaramerkkeihin eikä se saa olla käytössä toisella yrityksellä. Aputoiminimen tulee myös olla niin yksilöllinen, että se kuvaa yrityksen toimintaa ja erottaa sen muista.

On syytä myös olla tietoinen, että aputoiminimen käytössä ei saa olla yhtiömuodon tunnusta, kuten esimerkiksi oy tai ky. Tämä on kuitenkin sallittua yksityisten elinkeinoharjoittajien aputoiminimessä, jolloin aputoiminimi voi sisältää lyhenteen tmi.

Voit lukea nimiohjeista lisää täältä sekä katsoa, onko suunniteltu aputoiminimi jonkun toisen yrityksen käytössä jo.

Voiko aputoiminimeä muuttaa tai poistaa?

Aputoiminimeä ei voi muuttaa rekisteröitymisen jälkeen. Jos kuitenkin haluat vaihtaa aputoiminimen, täytyy sinun ensin poistaa vanha ja rekisteröidä sen jälkeen uusi. Poistamisesta tehdään ilmoitus YTJ-verkkopalvelussa. YTJ:n verkkopalvelussa poistaminen maksaa 40 euroa ja paperilomakkeella tehtynä 85 euroa. Samalla kerralla voi poistaa useammankin aputoiminimen ilman lisämaksuja.

Poistamisesta päätetään samaan tapaan kuin aputoiminimen rekisteröitymisestä. Yksityinen elinkeinoharjoittaja voi kuitenkin päättää asiasta aivan itsenäisesti.

Entä aputoiminimen kirjanpito ja verotus?

Aputoiminimen kirjanpito ja verotus ja hoituu samassa yhteydessä toiminimen kanssa. Yrityksellä voi olla käytössä vaikka 10 aputoiminimeä, mutta Y-tunnuksia on kuitenkin aina olemassa vain yksi.

Aputoiminimen logoa ja yhteystietoja on mahdollista käyttää laskuttaessa ja esimerkiksi mainonnassa. Kaikista laskuista tulee kuitenkin löytyä varsinaisen toiminimen Y-tunnus.

Lue myös

Luvanvaraiset toimialat

Kaupparekisteri ja sen merkitys yrittäjälle

Sivutoiminen yrittäjyys – mitä se tarkoittaa?

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Oma yritys – kokeneen yrittäjän kahdeksan oppia, joista tiedät onko se oikea vaihtoehto myös sinulle

    Oma yrittäjätarinani ei ole ehkä kaikkein tyypillisin, enkä suosittele missään nimessä seuraamaan sitä. Sinä voit ehkä oppia siitä kuitenkin jotain arvokasta, kirjoittaa Olli Kopakkala blogissaan. Yli 20 vuotta yrittäjänä toiminut Kopakkala on yksi UKKO.fin perustajista. Yrityksen perustaminen on pikku juttu, jos ajatellaan miten kätevästi se käy. Täytät vain pari lomaketta ja teet muutaman klikkauksen sinne tänne. UKKO.fi Toiminimiyrittäjyys lupaa sinulle…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yrityksen perustaminen työttömänä

    Jokaisella on joku erityisosaaminen, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Itsensä työllistäminen on yleistyvä työnteon malli – eikä vaadi tänä päivänä enää oman yrityksen pystyyn laittamista. UKKO.fi:n kautta voit helposti laskuttaa työt ilman omaa y-tunnusta! Me hoidamme palkanmaksuun ja laskuttamiseen liittyvät paperityöt ja velvoitteet, eikä sinun tarvitse murehtia kirjanpidosta tai muista yrittäjän paperitöistä. (Jos kuitenkin haluat perustaa oman yrityksen, katso tästä…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen "Oma kokemukseni osakeyhtiön perustamisesta – Nyt kerron, miten sinunkin kannattaa edetä"

    Edellisessä kirjoituksessani kerroin, kuinka perustin tapahtuma-alan yrityksen keskellä pahinta koronakriisiä.  Osakeyhtiön perustaminen osoittautui oletettua helpommaksi, aikaa kului vain muutama arkipäivä, kuvailee tapahtuma-alan yrittäjä Nicolas Björk UKKO.fi-blogissaan. Syy, minkä takia päädyimme yhtiökumppaneideni kanssa osakeyhtiöön, oli yritysmuodon selkeä rakenne ja uudistus, jossa luovuttiin aloituspääoman sijoittamisen vaatimuksesta. Periaatteessa osakeyhtiön perustaminen ei edellyttänyt meiltä muuta kuin kirjautumista YTJ-verkkopalveluun ja klikkaamalla ”perusta osakeyhtiö” -painiketta. Ennen…

    Lue lisää