Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Aloitteleva freelancer – Älä tee näitä virheitä

aloittelevan-freelancerin-virheet

Muutos säännöllisestä palkkatyöstä freelanceriksi voi pitää sisällään kompastuskiviä. Älä sorru näihin aloittelijan virheisiin!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

1. Unohdat tehdä sopimuksen kirjallisena

”Se vaan jotenkin jäi” ei paljon auta siinä vaiheessa kun kummallakin osapuolella on eri näkemys siitä, mitä loppupeleissä sovittiin. Tämä on hyvin yleistä, eikä välttämättä johdu siitä, että kumpikaan tarkoittaisi pahaa. Muista siis sopia kirjallisesti hinnasta ja muista ehdoista. Kirjallinen sopimus antaa myös ammattimaisen kuvan itsestäsi.

2. Kadotat päivärytmin täysin

Unohda liikenneruuhkat, täpötäydet junat ja samat maisemat bussin ikkunasta. Ei enää jokapäiväistä raahautumista työpaikalle. Itseasiassa kotisi on muuttunut työpaikaksi, mistä johtuen oman ajan ja työajan hallinta voi olla haastavaa. Säännöllinen päivärytmi parantaa elämänhallintaa, joten kannattaa asettaa itselleen jonkinlaiset työajat ja tavoitteet. (Ihan vain siksi, ettei koko päivä kuluisi Facebookissa tai toisaalta iltayhdeksältä tulisi vastattua asiakkaiden puheluihin).

Aloitteleva freelancer

3. Eristäydyt neljän seinän sisään

Kotona ei ole mahdollisuutta vuorovaikutukseen kollegoiden kanssa, mistä johtuen työskentely voi tuntua yksinäiseltä. Älä jää sisälle, vaan käy erilaisissa tapahtumissa ja verkostoidu. Verkostoituminen on tärkeätä paitsi töiden löytämisen vuoksi, mutta myös sen takia, että muilta freelancereilta saa vertaistukea ja vinkkejä. Kenties voitte kehitellä yhteisiä projekteja kun kummallakin on oma erikoisosaamisensa joka täydentää toisen osaamista.

Kokeile vaihtaa työpiste päiväksi kahvilaan. Jos se tuntuu liian hälyiseltä paikalta voit myös harkita työpisteen vuokraamista freelancereille tarkoitetuista yhteisöllisistä toimitilapalveluista, kuten Hub 13.

4. Et huomioi kulujasi palvelun hinnoittelussa

Sovitko valokuvauskeikasta toiselle puolelle Suomea, mutta unohdit sopia asiakkaan kanssa matkakulujen laskuttamisesta? Voit sopia laskuttavasi matkakulut asiakkaalta tai sisällyttää ne jo valmiiksi tarjoamaasi hintaan. Tärkeintä on, että matkakulut eivät tule asiakkaalle yllätyksenä. Kannattaa myös miettiä, mihin kaikkeen lähtee mukaan ja onko keikka lopulta kannattava sinulle tai asiakkaalle, jonka tulisi kulut maksaa.

5. Et ajattele tarpeeksi kauaskantoisesti

Freelance-työn haasteisiin kuuluu oman talouden hallinta kun säännöllistä kuukausipalkkaa ei ole. Laskun lähettämisestä menee yleensä pari viikkoa siihen kun laskussa on eräpäivä. Useimmiten asiakas tietysti maksaa laskun eräpäivänä, ei etukäteen. Eräpäivänä et vielä saa palkkaa, vaan pankkisiirrot ja palkanlaskenta vievät myös oman aikansa. Varaa siis riittävästi aikaa ja lähetä lasku ajoissa. Jos saat suuremman palkan, sitä ei kannata kuluttaa heti vaan mahdollisuuksien mukaan säästää osa sellaiselle ajalle kun uusia toimeksiantoja on vaikea saada.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua! Tutustu myös Kevytyrittäjyyskurssiimme, se sisältää roppakaupalla ilmaisia vinkkejä.

Lue myös

Freelancer! Yrittäjäksi voit ryhtyä myös UKKO.fi:n kautta

Freelancerin palkkaaminen mahdollistaa erityisosaajien hyödyntämisen projekteissa

Freelancerin asiakashankinta – älä unohda näitä, jos haluat lisää asiakkaita!

Millainen on hyvä freelancer-sopimus?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Osakeyhtiö: mikä on osakeyhtiö ja milloin perustaa osakeyhtiö?

    Sopivan yritysmuodon valinta on yksi yrittäjän tärkeimmistä päätöksistä. Mutta milloin juuri osakeyhtiö kannattaa perustaa? Kuinka osakeyhtiön perustaminen käy helpoiten? Yritysmuoto määrittää yrittäjän tulevat vastuut ja liiketoimintamahdollisuudet. Esimerkiksi kevytyrittäjyys on sopiva vaihtoehto, jos yrittäjä haluaa päästä nopeasti alkuun ilman suuria vastuita, kun taas toiminimi ja osakeyhtiö antavat paremmat lähtökohdat yrityksen kasvulle. Perinteisesti osakeyhtiö on nähty raskaana yritysmuotona, jolloin osakeyhtiön perustaminen ja…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Yritteliään Joonas Kukkosen ja unelman välissä on vain 10 000 euroa – ”olisi sääli jättää matka kesken näin lähellä määränpäätä”

    Voimistelija Joonas Kukkosen, 25, tarinasta moni yrittäjä voisi ottaa mallia. Se on tarina itsensä voittamisesta ja siitä, että unelmat on aina asetettava korkealle. Nyt matka seuraavaan saavutukseen on enää kymppitonnin päässä ja senkin voimistelija aikoo kasata sponsoreilta itse. Moni Kukkosen tilalla olisi luovuttanut jo monta kertaa, mutta Kukkonen ei itse kuulu luovuttajiin. Oikeastaan koko luovuttaja-sana ei edes kuulu hänen repertuaariinsa.…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Ennakkoperintärekisteri: Mikä on ennakkoperintärekisteri?

    Ennakkoperintärekisteri tulee monelle tuoreelle yrittäjälle vastaan viimeistään yrityksen perustamisen yhteydessä. Mikä on ennakkoperintärekisteri ja onko siihen pakko liittyä? Selvitämme tässä artikkelissa ymmärrettävästi, mistä on kyse ja milloin ennakkoperintärekisteriin hakeutuminen on tarpeen. Mikä on ennakkoperintärekisteri? Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin liittynyt yritys maksaa itse verot liiketoimintansa tuloista suoraan verottajalle. Rekisteriä ylläpitää Verohallinto. Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvälle tuloveron ennakkoperintä on tuttua – veroprosentti…

    Lue lisää