Yrittäjän palkkalaskuri – Paljonko yrittäjä laskuttaa?
Kartoitimme yrittäjien keskituntilaskutusta alakohtaisesti. Katso laskurista paljonko eri alojen keskituntilaskutus on.
Katso eri toimialojen keskilaskutushinnat – laskutatko sinä liian vähän?
Valitse alta omaa toimialaasi lähinnä oleva ala. Hinnoissa ei ole arvonlisäveroa mukana.
Huomioithan, että listassa ei löydy kaikkia mahdollisia toimialoja. Valitsethan alan, joka on lähellä omaa toimintaasi.
Kaikki keskiarvot on laskettu UKKO.fi-palvelussa lähetetyistä laskuista aikavälillä 1.1.2023-31.12.2023.
Laskutatko liian vähän?
Katso meidän vinkkimme kannattavampaan laskuttamiseen!
Kuinka paljon eri aloilla laskutetaan?
Olet varmaankin joskus miettinyt, kuinka paljon rahaa on sopiva määrä pyytää korvaukseksi omasta työpanoksestasi. Varsinkin yrittäjähenkisille ihmisille tämä kysymys tulee usein vastaan. Kuinka paljon kehtaan pyytää säikyttämättä potentiaalista asiakasta pois, ja missä vaiheessa annan työtäni pois puoli-ilmaiseksi? Mielekkään, jatkuvan ja kannattavan liiketoiminnan edellytys on se, että osaat hinnoitella työsi oikein.
Siksi olemme keränneet käyttöösi tämän listauksen eri alojen keskilaskutuksista. Voit käyttää listausta apunasi, kun mietit sopivaa tuntihintaa työllesi. Muista kuitenkin, että kyseessä on keskiarvo; suuri osa alan yrittäjistä laskuttaa vielä enemmän kuin kyseiset numerot antavat ymmärtää. Eli jos olet erityisen osaava tai työllesi on paljon kysyntää, voit aivan hyvin pyytää työstäsi myös enemmän kuin laskurimme antaman summan. Tärkeintä on, että sinä koet saavasi reilun korvauksen tekemästäsi työstä!
Mikäli haluat lukea lisää työsi hinnoittelusta, niin lue artikkelimme 7 vinkkiä oman työn hinnoitteluun!
Kevytyrittäjä laskuri auttaa kun haluat laskea oman laskutushintasi tai käteen jäävän osuuden laskuttaessasi ilman omaa y-tunnusta.
Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Yrittäjän palkka
Yritysmuoto vaikuttaa siihen, missä muodossa voit nostaa tuloja yritystoiminnastasi.
Kevytyrittäjän palkka
Y-tunnuksettoman kevytyrittäjän työstä käteen jäävän summan arviointiin voit käyttää Kevytyrittäjän tulolaskuria.
Toiminimiyrittäjän palkka
Toiminimiyrittäjänä et voi nostaa yrityksestä palkkaa, vaan yrityksen tililtä nostamiasi varoja kutsutaan yksityisotoiksi. Huomaathan, että toiminimen yksityisotot eivät ole kuluja, eivätkä ne siten vähennä verotettavaa tulosta. Voit siis nostaa toiminimen tililtä rahoja omaan käyttöösi, kunhan muistat aina varata riittävästi rahaa laskujen ja verojen maksuun. Toiminimiyrittäjänä voit tehdä yksityisoton esimerkiksi kerran kuussa ikäänkuin se olisi palkkapäiväsi, mutta mikään pakko ei ole toimia näin, vaan voit tehdä yksityisottoja juuri niin usein kun haluat.
Verojen maksu tapahtuu kuukausittain ennakkoveron muodossa ja veroa maksetaan arvioidun tuloksen mukaan. Koska veroa maksetaan tuloksesta, ei verotuksen määrän kannalta myöskään ole mitään merkitystä, jätätkö rahaa tilille vai nostatko ne omaan käyttöösi.
Osakeyhtiöyrittäjän palkka
Osakeyhtiöyrittäjänä voit maksaa itsellesi palkkaa, osinkoa tai luontoisetuja. Lue Yrittäjyyskoulusta lisää aiheesta osakeyhtiön verosuunnittelu. Osakeyhtiöyrittäjänä et siis voi tehdä yrityksen tililtä yksityisottoja, kuten toiminimiyrittäjänä. Kun nostat palkkaa, on siis laadittava palkkalaskelma ja tulorekisteri-ilmoitus. Tämä hoituu kätevästi, kun otat käyttöön UKKO Yrittäjä-palvelun osakeyhtiöyrittäjälle, johon sisältyy palkanlasku kerran kuukaudessa sekä palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset tulorekisteriin. Osakeyhtiössä palkasta päättää hallitus. Yksin toimiva osakeyhtiöyrittäjä voi itse kohtuullisuuden rajoissa määritellä palkkasummansa tai halutessaan olla kokonaan maksamatta palkkaa. Kohtuullinen palkka riippuu tilanteesta ja lainsäädännöllisistä näkökulmista ja siihen vaikuttavat esimerkiksi yrittäjän työpanos ja yrityksen taloustilanne.
Yritysmuodon lisäksi on otettava huomioon sivukulut, verot ja vähennykset. Usein yrittäjälle jää käteen enintään puolet siitä summasta, joka on laskutettu asiakkailta. Huomioi siis ainakin
- sairausvakuutusmaksu
- YEL-vakuutus
- muut vakuutukset
- kirjanpito
- materiaali- ja tarvikekulut
- työvälineet
- toimitilat