Tietopaketti korona-aikana kevytyrittäjälle
Mietityttääkö toimeentulo kevytyrittäjänä koronatilanteen aikana? Haluatko tietää lisää kevytyrittäjän ja yrittäjän sosiaali- ja työttömyysturvasta ja tämän hetken ajankohtaisista muutoksista? Kokosimme yhteen sinulle hyödyllistä tietoa ja linkkejä, joihin kannattaa tutustua.
Olemme koonneet seuraavat asiat alle:
Työmarkkinatuki
Opiskelu lomautettuna
Starttiraha
Työttömyysturvan muut parannukset
Tartuntatautipäiväraha ja sairauspäiväraha
YEL-vakuutus
Muut hyödylliset linkit
Yrittäjien oikeus työmarkkinatukeen
Laki yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan on voimassa 30.6.2021 asti.
Yrittäjät voivat hakea Kelan maksamaa työmarkkinatukea yritysmuodosta riippumatta 30.6.2021 asti koronavirustilanteen takia. Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea, jos hänen päätoiminen yritystoimintansa on kokonaan päättynyt, yritystoiminta on muuttunut sivutoimiseksi tai yritystoiminnasta saatavat kuukausitulot ovat vähemmän kuin 1 089,67 euroa. Normaalitilanteessa yrittäjä voi pääsääntöisesti saada työttömyysturvaa vain, jos lopettaa yritystoiminnan.
Työmarkkinatukea haetaan ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-toimistoon. Tukea voi hakea kahdella eri selvityksellä: selvitys päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai selvitys tulojen vähentymisestä koronavirustilanteesta johtuen.
Työnhakijaksi ilmoittautumisen ja selvityksen jälkeen:
- TE-toimisto tekee työvoimapoliittisen lausunnon Kelaan
- Työmarkkinatukea voi hakea tämän jälkeen Kelasta
- Yrittäjä antaa arvion omista tuloistaan Kelaan
- Kela alkaa maksamaan työmarkkinatukea yrittäjälle
Yrittäjän työmarkkinatukea maksetaan sen kalenterikuukauden loppuun, jonka aikana työnhakija täyttää 65 vuotta.
Etuushakemusten käsittelyssä jatketaan myös kevennystä 30.6.2021 asti. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän oma ilmoitus yritystoiminnan pienentymisestä riittää.
Kevytyrittäjät nähdään työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjinä, joten muutokset soveltuvat kevytyrittäjiin sellaisenaan.
Lue lisää täältä.
Huomioithan, että yrittäjän työttömyyskassan maksamaa ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan jatkossakin vain yritystoiminnan lopettaneille kassan jäsenille, kun yrittäjän työssäoloehto on täyttynyt.
Lomautetun työttömyysturvaan ei vaikuta opiskelu
Laki lomautetun oikeudesta opiskella ilman vaikutusta työttömyysturvaan jatkuu 31.12.2021 asti. Laki koskee niitä lomautettuja, joiden lomautus on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen.
TE-toimisto ei arvioi lomautetun opiskelun sivu- tai päätoimisuutta, jolloin lomautetun opiskelu ei vaikuta työttömyysetuuteen. Jos lomautetulla on yritystoiminnasta tuloa, Kela ja työttömyyskassa ottavat tulon huomioon maksaessaan soviteltua työttömyysetuutta. Työttömyystuen saaminen edellyttää, että lomautettu ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.
Kevytyrittäjät määritellään työttömyysturvalainsäädännössä pääsääntöisesti yrittäjiksi. Jos kevytyrittäjä on lomautettu työsuhteestaan ja henkilöllä on ollut sivutoimista yrittäjätoimintaa, tulot otetaan huomioon työttömyysturvan määrässä.
Starttirahaan väliaikainen muutos
Starttirahan enimmäiskeston pidennystä jatketaan 31.12.2021 asti.
Starttirahaa maksetaan väliaikaisesti koronatilanteen takia enintään 18 kuukauden ajalle. Starttirahaa maksetaan normaalisti 12 kuukautta. Pidennyksellä pyritään vakiinnuttamaan niiden yrittäjien yritystoimintaa, joihin koronavirustilanne on vaikuttanut heikentävästi normaalin starttirahakauden aikana.
Starttirahan enimmäiskestoa ei jatketa automaattisesti kaikkien starttirahan saajien kohdalla. Kaikki toimialat eivät olet kärsineet koronavirustilanteesta. Starttiraha on etuutena harkinnanvarainen, joka myönnetään, kun yrittäjä on toimeentulon tarpeessa.
Pidennetty starttirahakausi koskee niitä yrittäjiä, joilla starttirahakausi on meneillään lain voimaantullessa 1.5.2020 tai on alkanut viimeistään 31.12.2020. Laki koskee myös niitä, jotka ovat aloittaneet yritystoimintansa koronavirustilanteen aikana. Starttirahaa on haettava kuuden kuukauden jaksoissa TE-toimistolta.
Työttömyysturvan muut parannukset, jotka ovat voimassa 30.6.2021 asti
Kela on maksanut työttömyysetuutta väliaikaisesti myös ainoastaan hakemuksen perusteella ilman päätöstä enintään kuudelta kuukaudelta. Normaalisti ilman päätöstä työttömyysetuutta on ollut mahdollista maksaa ainoastaan kaksi kuukautta.
Työttömyysetuuden suojaosaa on korotettu väliaikaisesti 300 eurosta 500 euroon kuukaudessa (279 eurosta 465 euroon neljän kalenteriviikon aikana). Suojaosa tarkoittaa sitä, että työtön työnhakija saa tienata enemmän rahaa kuukauden aikana ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuteen.
Kela
Tartuntatautipäiväraha
Tartuntatautipäivärahan tarkoitus on korvata ansionmenetystä, jos sinut on tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimesta määrätty karanteeniin tai eristykseen. Tartuntatautipäivärahan saaminen ei tarkoita välttämättä sitä, että olisit työkyvytön.
Tartuntapäivärahaa voi saada, jos olet sairausvakuutettu Suomessa. YEL-vakuutettu käyttäjä saa tartuntatautipäivärahaa sen hetkisen voimassa olevan työtulon mukaan, kun poissaolo alkaa.
Kelan tartuntatautipäivärahaa varten tarvitaan kopio tartuntataudeista vastaavan lääkärin antamasta päätöksestä. Kenen tahansa suositus pysyä kotona ei siis riitä päivärahaa varten.
Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin työskentely on karanteenin takia estynyt. Ansionmenetystä ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa työskentely onnistuu myös etänä.
Lue lisää tartuntatautipäivärahasta Kelan sivuilta.
Sairauspäiväraha
Jos sairastut niin, että olet alle vuoden työkyvyttömänä, sairauspäiväraha korvaa ansionmenetystä. Kevytyrittäjän sairauspäiväraha määräytyy edeltävän 12 kuukauden mukaan (huomioon otetaan YEL-työtulo sekä mahdolliset palkkatulot).
YEL-vakuutetun omavastuuaika on yksi päivä. Toisesta päivästä lukien voi saada sairauspäivärahaa. Jos YEL-vakuutusta ei ole, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää, kuten palkansaajilla.
Lue lisää sairauspäivärahasta Kelan sivuilta.
Jos kaipaat muita lisätietoja, olethan yhteydessä Kelaan.
YEL-vakuutus
Jos YEL-vakuutuksesi on Varmassa, löydät täältä ohjeet eri tilanteisiin YEL-vakuutusmaksuihin liittyen, jos korona on vaikuttanut heikentävästi yritystoimintaasi tai olet sairastunut koronaan.
Voit olla Varmaan yhteydessä sähköisen Varma Asioinnin kautta osoitteesta www.varma.fi -> kirjaudu tai puhelimitse 010 192 078 arkisin klo 8–17.
Jos sinulla on vakuutus jonkin muun yhtiön kautta, olethan yhteydessä omaan eläkevakuutusyhtiöösi.
YEL-vakuutuksesta voit lukea lisää täältä.
Jos sinulla ei vielä ole YEL-vakuutusta, saat sen helposti täältä.
Muita hyödyllisiä linkkejä
Suomen Yrittäjät: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle
Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu: https://www.suomi.fi/palvelut/talous-ja-velkaneuvonta-yrityksille-ja-yrittajille-elinkeino-liikenne-ja-ymparistokeskus/8df3bbb0-5426-4b06-9926-dea400ee4fa7
Verohallinto: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/korona/verohallinto-tukee-yrityksi%c3%a4-koronatilanteessa/
SYT, yrittäjäkassa: https://syt.fi/jos-jaat-tyottomaksi
Finnvera: https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille
Valtioneuvosto: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset
Työ- ja elinkeinoministeriö: https://tem.fi/koronavirus/toimintaohjeita-yrityksille
Uusiyrityskeskus: https://uusyrityskeskus.fi/apua-yrittajyyteen/korona-apu/
Juttua on päivitetty 26.3.2021.