Mitä kuuluu – pienyrittäjät?
UKKO.fi:n Pienyrittäjyysbarometri kartoittaa UKKO.fi:n pienyrittäjien kokemuksia ja fiiliksiä neljännesvuosittain. Barometrin avulla seurataan yrittäjien työtilannetta, taloudellista tilannetta, omaa hyvinvointia, työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä tulevaisuuden näkymiä. Barometrin lisäksi UKKO.fi syventyy pienyrittäjän mielenmaisemaan vuosittain laajemmalla kyselytutkimuksella.
Tervetuloa mukaan tutustumaan barometrin ja kyselyn tuloksiin ja oppimaan yrittäjyydestä!
Mitä pienyrittäjille oikeasti kuuluu?
Kvartaaleittain tehdyn barometrin avulla seurataan yrittäjien työtilannetta, taloudellista tilannetta, omaa hyvinvointia, työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä tulevaisuuden näkymiä.
- Kysely kerää tietoa siitä, mikä yrittäjyydessä koetaan parhaaksi, mitkä ovat suurimmat haasteet ja mitkä tekijät motivoivat yrittäjiä jatkamaan työtään
- Kysely tarjoaa arvokasta tietoa päättäjille ja yhteiskunnallisille toimijoille yrittäjien tukemisen kehittämiseksi
- Erityisesti kysely korostaa yrittäjien henkilökohtaisia kokemuksia työn mielekkyydestä, mutta se tuo esiin myös tulevaisuuden näkymiä yrittäjien näkökulmasta.
Lisäksi vuosittain toteutettava laajempi pienyrittäjyyskysely sukeltaa syvemmälle yrittäjien taloudelliseen tilanteeseen, mielenmaisemaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Tämä antaa kattavamman kuvan yrittäjien hyvinvoinnista ja liiketoiminnan kehityksestä pitkällä aikavälillä.
Miten koet oman yrittäjyytesi tällä hetkellä?
“Yrittäjyys antaa vapauksia ja niistä nautin joka päivä,” kertoo yksi kyselyn vastaajista. Toinen vastaaja tiivistää yrittäjyyden merkityksen seuraavasti: “Luovuus ja mahdollisuus luoda sellaista työtä, mikä tuntuu hyvältä ja inspiroivalta.”
– Barometrimme tulokset osoittavat, että pienyrittäjyyden suosio kasvaa juuri siksi, että yrittäjät voivat luoda omannäköisensä työelämän ja hyödyntää luovuuttaan. Tämä joustavuus on yksi keskeisistä syistä, miksi pienyrittäjyys on niin houkuttelevaa, UKKO.fin Head of People and Culture Tiia Virtanen toteaa.
Lähde: Pienyrittäjyysbarometri Q4/2024
Miltä yrittäjyyden tulevaisuus näyttää sinusta tällä hetkellä?
Barometrin mukaan tulevaisuuteen suhtaudutaan varovaisen optimistisesti. Tässä ensimmäisessä barometrissa luku asettui 3,3 kohdalle.
Tulevaisuuden työelämässä joustavuus, luovuus ja kyky hallita omaa työtään korostuvat. Yrittäjyys opettaa näitä taitoja ja valmistaa ihmisiä sopeutumaan muuttuviin työelämän vaatimuksiin. Toki myös monenlaista substanssiosaamista ja metataitoja, kuten vuorovaikutustaitoja, ajankäytön hallintaa ja itsensä johtamista tarvitaan.
Lähde: Pienyrittäjyysbarometri Q4/2024
UKKO.fi:n pienyrittäjyyskysely 2024 – tulokset
Pienyrittäjyys vakiintuu – toimeksiantojen määrä kasvaa ja yrittäjyys houkuttelee joustavuudellaan
Tuore Pienyrittäjyyskysely 2024 osoittaa, että yhä harvempi yrittäjä on täysin ilman toimeksiantoja. Vuonna 2023 peräti 40,9 % vastaajista ilmoitti, ettei heillä ollut lainkaan sovittuja töitä, kun taas tänä vuonna osuus on pudonnut 28,1 %:iin. Samalla jatkuvien toimeksiantojen määrä on kasvanut, mikä kertoo, että yhä useampi yrittäjä on onnistunut vakiinnuttamaan liiketoimintaansa.
Yrittäjäksi ryhdytään ennen kaikkea itsenäisyyden ja joustavuuden vuoksi. Suurin osa haluaa päättää itse aikatauluistaan ja asiakkaistaan, ja moni hyödyntää yrittäjyyttä lisätulonlähteenä esimerkiksi palkkatyön, opiskelun tai eläkkeen ohella. Myös osaamisen kysyntä on merkittävä syy yrittäjyyteen – moni ryhtyy myymään omaa asiantuntemustaan suoraan asiakkaille.
Vaikka taloudellinen epävarmuus on edelleen läsnä, suurin osa yrittäjistä kokee työnsä positiivisena ja vapauttavana. Sivutoiminen yrittäjyys on yleistynyt, ja monelle se tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa omiin tuloihin ilman palkkatyön rajoitteita. Yrittäjyys ei ole vain pakon sanelemaa, vaan yhä useammin tietoinen valinta joustavamman ja itsenäisemmän työelämän puolesta.
Pienyrittäjyyskysely 2024 toteutettiin UKKO.fi:n asiakkaille joulukuussa 2024, ja siihen vastasi yhteensä 1104 yrittäjää.
UKKO.fi:n pienyrittäjyyskysely 2024 – mikä kuvailee tilannettasi parhaiten yrittäjyyden näkökulmasta?
- Pienyrittäjyys ei ole kaikille päätoiminen tulonlähde, vaan moni yhdistää sen palkkatyöhön (kokopäiväisesti tai osa-aikaisesti).
- Opiskelijat ja eläkeläiset harjoittavat yrittäjyyttä lisätulona tai harrastuksena, mikä tukee ajatusta siitä, että yrittäjyys voi tarjota joustavan lisätulonlähteen eri elämäntilanteissa.
- Työttömien osuus (6,3 %), voi kertoa siitä, että moni kokeilee yrittäjyyttä vaihtoehtona perinteiselle työllistymiselle.
- Täysipäiväisiä yrittäjiä on kuitenkin eniten (34,1 %), mikä osoittaa, että moni on sitoutunut kehittämään liiketoimintaansa ensisijaisena työnä.
UKKO.fi:n pienyrittäjyyskysely 2024 – kuinka pitkään pohdit yrittäjäksi lähtemistä?
- 36,5 % yrittäjistä harkitsi päätöstään useita vuosia, mikä viittaa huolelliseen suunnitteluun, investointien ja asiakaskunnan varmistamiseen. Tämä on yleistä erityisesti osakeyhtiö- ja toiminimiyrittäjille.
- 21,8 % ei pohtinut asiaa juuri lainkaan ennen yrittäjäksi ryhtymistä, mikä osoittaa, että moni siirtyy yrittäjäksi nopeasti esimerkiksi elämäntilanteen tai tilaisuuden myötä. Tämä ryhmä koostuu usein kevytyrittäjistä ja freelancereista.
- 29,3 % teki päätöksen alle kuudessa kuukaudessa, mikä korostaa yrittäjyyden joustavuutta työmarkkinoilla. Luovat alat ja palveluala mahdollistavat nopean aloituksen ilman suuria investointeja.
- Kevytyrittäjyys madaltaa aloittamisen kynnystä, mahdollistaen yrittäjämäisen toiminnan ilman yrityksen perustamista. Digitalisaatio ja palvelualustat ovat tehneet yrittäjäksi lähtemisestä nopeaa ja helppoa.
UKKO.fi:n pienyrittäjyyskysely 2024 – miksi ryhdyit yrittäjäksi?
Yrittäjyyden taustalla on useimmiten halu itsenäisyyteen, joustavuuteen ja oman osaamisen hyödyntämiseen. Harvemmat perustavat yrityksen täysin uuden liikeidean pohjalta, ja monille yrittäjyys toimii lisätulon lähteenä tai vaihtoehtona perinteiselle työllistymiselle. Yrittäjyys on usein joustava ja itsenäinen työmuoto. Useimmat yrittäjät hyödyntävät jo olemassa olevaa osaamistaan ja asiakaskuntaansa. Monelle yrittäjyys toimii lisätulonlähteenä, mutta osalle se on vaihtoehto työttömyydelle.
- Itsenäisyys ja joustavuus
- 40,8 % halusi päättää itse aikatauluistaan ja asiakkaistaan.
- 29,8 % halusi vaikuttaa omaan tulotasoonsa.
- Osaamisen hyödyntäminen ja kysyntä
- 38,4 % ryhtyi yrittäjäksi, koska heidän osaamiselleen oli kysyntää.
- Lisätulojen hankkiminen ja työmarkkinatilanne
- 33,1 % halusi yrittäjyyttä opiskelun, palkkatyön tai eläkkeen oheen.
- 11,1 % menetti palkkatyönsä ja etsi uuden tulonlähteen.
- 11,6 % ei löytänyt töitä omalta alaltaan ja päätti työllistää itsensä.
- 33,1 % halusi yrittäjyyttä opiskelun, palkkatyön tai eläkkeen oheen.
- Uudet liikeideat
- Vain 4,4 % kertoi perustaneensa yrityksen hyvän liikeidean pohjalta.
UKKO.fi:n pienyrittäjyyskysely 2024 – miten tämän hetkinen taloudellinen tilanne on vaikuttanut yrittäjyyteesi?
Taloustilanne vaikuttaa yrittäjiin monin eri tavoin, mutta kaikkia se ei ole kohdannut samalla voimakkuudella.
- 36,6 % yrittäjistä ilmoitti, että taloustilanne ei ole vaikuttanut heidän toimintaansa lainkaan. Tämä osoittaa, että suuri osa yrittäjistä on pystynyt jatkamaan liiketoimintaansa ilman merkittäviä muutoksia.
- 22,9 % kokee, että heidän työnsä yrittäjänä ovat lisääntyneet, mikä viittaa siihen, että tietyillä aloilla kysyntä on kasvanut, ja yrittäjyys voi tarjota uusia mahdollisuuksia myös haastavina aikoina.
- 13,5 % on kärsinyt töiden vähenemisestä tai loppumisesta toistaiseksi, ja 3,0 % kokee jopa, että he saattavat joutua lopettamaan yrittäjyyden kokonaan. Tämä kertoo siitä, että tietyt alat ja yrittäjäryhmät ovat haavoittuvaisempia taloustilanteen muutoksille.
- 14,8 % on joutunut etsimään aktiivisesti uusia asiakkaita työn vähenemisen vuoksi, mikä osoittaa, että osa yrittäjistä kohtaa haasteita, mutta pystyy sopeutumaan ja kehittämään toimintaansa.
- 3,8 % hakee parhaillaan palkkatyötä yrittäjyyden rinnalle, mikä viittaa siihen, että osalla yrittäjistä tulot eivät ole riittäviä pelkästään yritystoiminnasta.
“Itse saa päättää kaikesta ja raha työstä tulee itselle eikä muiden taskuun”
“Luovuus, mahdollisuus luoda sellaista työtä, mikä tuntuu hyvältä ja inspiroivalta”
"Aamulla herääminen, kun voi rauhassa juoda aamukahvin ja suunnitella itse päivän. Voin myös lämmitellä leivinuunia rauhassa ennen päivän töitä. Yrittäjyys antaa vapauksia ja niistä nautin joka päivä."
"Yrittäjyys on ‘vamma’ jossain syvällä sielussa. Se vaatii paljon, mutta kuitenkin antaa enemmän. En ole koskaan laskenut sitä rahassa vaan vapaudessa tehdä omia valintoja ja toteuttaa omia innovaatioita."
"Jokainen päivä on erilainen, ja aina oppii jotain uutta. On aina ilo nähdä oma kädenjälki ja tyytyväinen asiakas."
“Joustavuus työtunneissa, kun on pieniä lapsia. Lisäksi saan itse valita asiakkaani ja projektit joita otan vastaan.”
UKKO.fi:n Pienyrittäjyyskyselyn voit ladata kokonaisuudessaan tästä:
UKKO.fi pienyrittäjyyskysely2024.pdf
Lisätietoja kyselystä:
viestinta@ukko.fi