Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Verkosto on yksin yrittävän ystävä

verkosto-on-yksin-yrittava

Useimmat kevytyrittäjät mainitsevat itsensä työllistämisen parhaimmaksi puoleksi vapauden.

Yksin yrittävän vapautta on saada itse päättää, kuinka paljon ja kenelle töitä tekee ja tämä onkin usein yksi isoimmista eroista yrittäjän ja tavallisen palkansaajan välillä.

 

Toinen ero löytyy työnteosta itsestään ja vielä tarkemmin työyhteisöstä. Yksinyrittäjä tai itsensä työllistäjä törmääkin jatkuvasti ennen kaikkea yhteen neuvoon:

“Verkostoidu”

Työelämässä verkostoitumisesta puhutaan usein ennen kaikkea benchmarkkauksen näkökulmasta. Ja miksipä ei puhuttaisi. Vertailukohteiden kartoitus auttaa totta kai tunnistamaan sekä omia että yrityksen kehityskohteita samalla kun se antaa draivia kasvuun.

Vaikkakin tärkeää ja trendikästä, ei benchmarkkauksen tulisi kuitenkaan koskaan olla verkostoitumisen ainoa motiivi ­­­­­­­­– ei ainakaan yrittäjällä.

Mikä sosiaalinen ympäristö?

Etenkin yksinyrittäjillä ja itsensä työllistäjillä yrittäjämäisen toiminnan alkutaival pohjautuu usein paikkariippumattomaan vapauteen. Toisin sanoen töitä tehdään käytännössä kotisohvalta. Monelle tämä sopii ja usein varmasti vastaa myös juuri sitä vapauden tarvetta, johon yrittäjyydellä on tähdännyt.

Paikkariippumattomuus tarkoittaa kuitenkin myös, ettei arkinen työympäristö ole sosiaalisesti enää lainkaan verrattavissa siihen, mihin useimmat palkkatyössä ovat tottuneet.

Tunteeko yksin yrittävä siis helposti hiljaista yksinäisyyttä?

Ei ehkä ole salaisuus, että yksinyrittäjän tai itsenäisen freelancerin työarki saattaa toisinaan olla myös yksinäistä. Mutta kuinka usein muistat keskustelleesi aiheesta suoraan yhdenkään yrittäjän kanssa?

Koska yrittämisen luonne itsessään on usein melko vaihtelevaa (ja jokseenkin ennakoimatonta), on jatkuvuutta hyvä luoda elämän muilla osa-alueilla. Ja kuten tiedetään, yrittäjillä kaikki elämän osa-alueet sekoittuvat ennemmin tai myöhemmin omalla tavallaan työhön. Se on yhtä lailla yrittäjyyden plussa kuin se on miinuskin.

Miten verkostoituminen sitten liittyy tähän kaikkeen?

Vahvan verkoston luominen rakentaa tiettyä kivijalkaa, joka omalta osaltaan tukee jatkuvuuden tunnetta. Vaikka takaiskuja työrintamalla toisinaan tulisikin, toimii vahva pohjaverkosto nimensä mukaisesti ja nappaa putoavan kiinni ajoissa. Verkostot eivät ole siis vain benchmarkkeja, ne ovat myös yrittäjän ystäviä.

Ja olitpa sitten yrittäjä tai et, on hyvistä ystävistä aina apua.

Järjestämme Twitterissä uuden kuukausittaisen UKKO-tuokio sarjan, jonka tarkoituksena on herättää ja käydä matalan kynnyksen keskustelua työelämään ja yrittämiseen liittyvistä aiheista. Ensimmäinen #UKKOtuokio (kyllä, tällä hashtagilla voit osallistua keskusteluun) järjestetään ensi viikon tiistaina eli 13.2. klo 12.

Tule mukaan!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Suorittaminen on yleinen trendi ja ympäriltä opittu asia – vapautuessamme siitä yrityksemme alkavat kukoistaa

    Jokainen yrittäjä haluaa luonnollisesti yrityksensä menestyvän mahdollisimman hyvin, joten omalle yritykselle annetaan paljon huomiota, aikaa ja omaa panosta. Työn touhussa kuitenkin oma jaksaminen ja hyvinvointi saattavat usein unohtua, tai ne koetaan toisarvoisena. Kun on paljon tehtävää ja tunnollinen yrittäjä haluaa tehdä kaiken vielä mahdollisimman hyvin, ei aina huomatakaan, mikä todellinen jaksamisen tila itsellä onkaan, tai mitä töiden vastapainoksi kaivattaisiin. Jutellessani…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Vieraskynä: Yrittäjän työkykysykli muuttuvassa työelämässä

    Yhteistyökumppanimme Varman eläkeratkaisuasiantuntija Leena Puurunen kirjoittaa työelämän muutoksista ja siitä, kuinka tärkeää yrittäjän on pysytellä niissä mukana. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti työkykyyn ja jaksamiseen. Yrittäjien tueksi on onneksi tarjolla erilaisia ratkaisuja, joiden avulla heidän työkykysyklinsä saa pysyä normaalissa vauhdissa! Työelämän trendit, kuten yrittäjämäisen työn lisääntyminen, tekoäly, paikasta riippumaton työ ja ekologisuus, muuttavat tapaa tehdä työtä. Perinteinen ja moderni tapa…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Miten suojata yritysideasi ja yrityksesi nimi? Tuhti tietopaketti pienyrittäjän immateriaalioikeuksista

    Patentti, hyödyllisyysmalli, tekijänoikeus? Sinulla on hyvä idea siitä, millaista tuotetta tai palvelua yrityksesi tulee myymään. Olet ylpeä ideastasi, sillä olit ensimmäinen, joka sen keksi. Haluat varmistaa, ettei kukaan yritä kopioida uniikkia ideaasi – siihen saat vinkit tästä artikkelista!  Vaikka yrityksesi olisi pieni ja toimintasi vasta alkutaipaleella, on omat ideat ja innovaatiot hyvä suojata. Sinulla voi olla idea, ajatus tai tuote,…

    Lue lisää