Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Voiko työtarjouksesta kieltäytyä? Kyllä, ja näin teet sen oikein!

tyotarjouksesta-kieltaytyminen-mies-meditoi-tyopoydan-aaressa

Mikäli palvelusi on haluttu, mutta tahdot esimerkiksi pitää työtahdin maltillisena, saattaa ainoa vaihtoehto olla työtarjouksesta kieltäytyminen. Useimmille tämä tilanne on uusi, ja siksi se voi myös tuntua vaikealta.

Yksi yrittäjyyden parhaita puolia on sen tuoma vapaus. Päätät itse, mitä töitä haluat ottaa vastaan ja milloin. Vaikka tämä vapaus on monelle juuri työn ilo, tuo se eteen myös erilaisia haasteita kokoaikaiseen palkkatyöhön verrattuna.

Suomalaisen ahkera työmentaliteetti saattaakin kavahtaa ajatusta työstä kieltäytymisestä – eihän sellaista saisi tehdä! Tämä ei kuitenkaan ole aina totuus.

Tarjotusta työstä voi ja saakin kieltäytyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

• Oma osaaminen ei riitä tarjotusta työtehtävästä suoriutumiseen
• Kalenterisi on täynnä, eikä sinulla ole aikaa uudelle projektille
• Mielenkiintosi tai arvosi eivät osu yksiin projektin kanssa (ja se vasta tekee työskentelystä tukalaa!)

Edellä mainituissa tapauksissa teet palveluksen itsellesi ja asiakkaallesi, kun kieltäydyt työtehtävästä. Jos osaamisesi, aikasi tai mielenkiintosi ei riitä, on edessä tukalia ja stressaavia tilanteita. Osaamisen puutteellisuus voi johtaa työn huonoon laatuun (tätä et halua!), liian täysi kalenteri taas siihen, että muutkin työt kärsivät.

Jos taas mikään solusi ei kutkuta uuden työtehtävän edessä, on edessä todelliset piinaviikot, kun yrität ammentaa motivaatiota projektiin, joka ei sykähdytä sinua suuntaan taikka toiseen.

Nyt kun olet saanut synninpäästön työtehtävästä kieltäytymiselle, on seuraava vaihe hoitaa asia mahdollisimman tyylikkäästi. Olemalla kohtelias on se oikea tapa toimia. Näin toimimalla torjuttu asiakas yrittää onneaan kanssasi ehkä vielä uudelleen.

Kohteliaisuus on kuitenkin vaikea laji. Miten sanoa ei, antamatta väärää kuvaa tai vesittämättä tuleviakin mahdollisuuksia?

Kuuntele tarjous

Vaikka tietäisit, ettei tarjottu työ syystä tai toisesta ole sinua varten, kuuntele asiakasta silti aidosti ja loppuun asti. Jotta voit kieltäytyä työstä perustellusti, tulee sinun olla myös perillä siitä, mitä sinulle on tarjottu.

Lyhyt keskustelu ja argumenttien antaminen ei vie sinulta paljoa aikaa, mutta se antaa sinusta paremman kuvan. Asiakas arvostaa, että häntä kuunnellaan ja hän saa kuulla kunnolliset perustelut työstä kieltäytymiselle.

Työtarjouksesta kieltäytyminen. Kieltäytymisen perustelu

Älä aikaile tai emmi

Kun olet varma päätöksestäsi, ilmoita se työtä tarjoavalle asiakkaallesi mahdollisimman pian. Näin säästät molempien aikaa, etkä jätä huonoa mielikuvaa pitkittämällä prosessia, johon et lopulta lähdekään mukaan. Kieltäytymistä ei kuitenkaan koskaan kannata tehdä ilman mietintää.

Arvioi reilusti, mitä hyötyjä tai haittoja kieltäytymisestä seuraa. Kestääkö taloutesi tai kokemuspohjasi työstä kieltäytymisen? Mikäli vastaus on kyllä, voi kieltäytyminen olla oikea vaihtoehto.

Älä ole liian kiltti tai ilkeä – ole suora ja rehellinen

Työstä kieltäytymistä ei kannata turhaan selitellä, vaan päätöksestä on hyvä kertoa suoraan ja avoimesti. Kieltäytymisellesi on varmasti hyvä syy, joten se kannattaa usein myös rohkeasti ja rehellisesti kertoa. Kun asiakas tietää, ettei sinulla olisi esimerkiksi aikaa hoitaa tarjottua työtä kunnolla, on kieltäytyminen myös hänen silmissään mitä todennäköisimmin oikea ja myönteinen ratkaisu.

Älä jätä asiakasta yksin

Vaikka kieltäytyisit sinulle tarjotusta työstä, ei potentiaalista asiakasta kannata kuitenkaan jättää yksin. Mikäli toivot yhteistyön toteutuvan vielä joskus tulevaisuudessa, kannattaa asiakkaalle jo nyt viestiä siitä olemalla ystävällinen ja avulias. Voit esimerkiksi ehdottaa toista, sinulle sopivampaa ajankohtaa, jolloin voisit hoitaa kyseistä tehtävää paremmin.

Mikäli kieltäytymisen syy löytyy itse työtehtävästä ja sen sopivuudesta, kannattaa miettiä, olisiko sinulla vinkata asiakkaalle jotakin toista vaihtoehtoa. Ehkä tiedät jonkun muun osaajan, jolle kyseinen työ sellaisenaan saattaisi olla sopiva? Vinkkaa tästä asiakkaalle, jolloin jätät itsestäsi avoimen ja rehellisen kuvan.

Kuinka tarjota asiakkaalle parempaa ratkaisua?

Toisinaan työtarjouksesta kieltäytymiseen saattaa ajaa myös tehtävän epäselvyys tai se, ettei työn tarpeita ole käyty sisäisesti läpi. Mikäli asiakasyritys toivoo esimerkiksi verkkosivujen uudistusta, mutta ei ole kiinnostunut selvittämään muutoksen taustalla olevia motiiveja ja niiden tarpeellisuutta, voi uuden toteuttaminen onnistuneesti olla hankalaa ja ikävimmässä tapauksessa jopa turhaa.

Myös tällöin yllä olevat vinkit kieltäytymiseen saattavat tulla tarpeeseen, mutta tilanne tarjoaa sinulle kuitenkin myös mahdollisuuden käyttää osaamistasi ja asiantuntijuuttasi. Ehkäpä sinulla on ajatus, jolla jalostaa asiakkaan ideaa ja todella saavuttaa haluttu lopputulos?

Lisää hyviä vinkkejä yrittämisen saloihin löydät artikkeleitamme selaamalla. Lue esimerkiksi mitä vaaditaan tehokkaaseen palaveriin tai miten vastaat tarjouspyyntöön.

Tutustu myös UKKO.fin kursseihin ja oppaisiin

Kevytyrittäjyyskurssi

Markkinointiopas

Hinnoitteluopas

Sosiaaliturvaopas 

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 14.7.2019. Sitä on päivitetty 17.8.2021.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Yhteen vai erikseen? – Yleisimmät oikeinkirjoitusmokat työelämäviestinnässä

    Kirjoitetaanko kielet isolla vai pienellä, tuleeko lopputervehdyksen jälkeen pilkku? Nuorten ja jo työelämässä olevien kirjoitustaidon on mollattu katoavan pikaviestimien ja sosiaalisen median myötä. Moni työkseen kirjoittava pinnisteleekin muistaakseen koulussa opetellut oikeinkirjoitussäännöt – toiset paremmin tuloksin ja toiset laihemmin. Onneksi nykyisin käytännössä mitään ei tarvitse osata ulkoa, sillä apu löytyy kirjoittamalla hakukoneeseen: viikon jatkoa yhteen vai erikseen. Avuksi voi myös ottaa…

    Lue lisää
  • Työelämä 8 kysymystä, joita työhaastattelussa ei saa kysyä

    Saako työnantaja kysyä haastattelutilanteessa ihan mitä vain? Onko kaikkeen pakko vastata? Vastaus on ei. Yksityisyytesi turvataan lain puolesta ja haastattelija ei saa kysyä kysymyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä hakemasi paikan kanssa. Edellisessä artikkelissamme ”Suosittelijan valitseminen ja heidän merkitys työnhakijalle” kerroimme, että työnantajan/rekrytoijan tulee saada työnhakuprosessissa käsiteltävät ja käytettävät henkilötiedot suoraan hakijalta itseltään. Työnhakijan suostumus tarvitaan myös tietojen hankkimiseen Googlesta…

    Lue lisää
  • Työelämä Kesäduuni kevytyrittäjänä

    Intoa työn tekemiseen olisi, mutta et silti ole löytänyt kesäduunia itsellesi? – Mitä jos työllistäisitkin itsesi kesän ajan kevytyrittäjänä? Kesäduunin saaminen ilman suhteita tai juuri osuvaa työkokemusta voi olla hankalaa. Erityisesti vasta työelämään siirtyville nuorille kokemuksen kerryttäminen olisi tärkeää, mutta mistä oikein aloittaa, kun kesätyöt tuntuvat olevan kiven alla? Miltä kuulostaisi kesätyö, jossa saisit olla oman itsesi pomo, päättää omat…

    Lue lisää