Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Uusi ura houkuttelee monia – miten löytää se oikea työ?

alan vaihto_hymyileva mies

Työurat eivät ole enää entisenlaisia; tuskin enää kukaan on perinteisessä palkkatyösuhteessa samalla työnantajalla koko työuraa kisällistä mestariksi. On tavallista, että työurat kulkevat eteenpäin menemisen lisäksi myös sivuille ja välillä jopa taaksepäin.

Yhä useammalla on työuransa aikana lukuisia eri ammatteja – välillä joillakin jopa yhtä aikaa. Päivisin ohjelmistoja kehittävä voi viikonloppuisin olla joogaopettaja tai koomikko.

Ennusteiden mukaan merkittävä osa nykyisistä ammateista tulee katoamaan. Myös moni meistä nyt työelämässä olevista tarvitsee siis varasuunnitelman ja halukkuutta oppia uusia taitoja tai peräti kokonaan uuden ammatin.

Mutta miten löytää itselle sopiva, se oikea työ? Entä kuinka alaa vaihdetaan? Kokosin tähän postaukseen ison liudan vinkkejä sekä hyödyllistä tietoa näihin teemoihin liittyen.

Onko alanvaihtaja outo hiihtäjä työmarkkinoilla?

Yksinkertainen vastaus tähän on, että ei ole. Alanvaihtaja voi itse asiassa olla haluttu työnhakija, sillä tavallisesti hän on työelämän kokenut konkari, joka pystyy alalle tullessaan ravistella pinttyneitä toimintatapoja. Alaa vaihtaneella on myös takuuvarmasti monia työelämässä arvokkaita ominaisuuksia, kuten muutoksen ja epävarmuuden sietokyky sekä kyky oppia uutta.

Alanvaihtajat eivät ole vain työhönsä kyllästyneitä oman edun tavoittelijoita, vaan syitä alan vaihtamiseen on lukuisia.

Joku voi vaihtaa alaa, koska loppuun palaminen vei edellisessä työssä kaikki mehut. Myös uteliaisuus tai oman unelman toteuttaminen voivat olla syitä alan vaihtoon. Syyt voivat olla myös terveydellisiä – raskas fyysinen työ ei enää sovikaan tai allergia maaleja tai pesuaineita kohtaan voi pakottaa vaihtamaan uraa. Muuttunut perhetilanne voi taas vaikuttaa siihen, että esimerkiksi tietyissä vuoroissa tehtävä työ ei enää sovikaan omaan tai perheen elämänrytmiin.

Perinteisesti alanvaihto on voinut tulla kohdalle sellaisille henkilöille, joiden työ nykyisellä työnantajalla on syystä tai toisesta päättynyt. Kuuluisimmat alanvaihtajat lienevät Nokia-insinöörit, joista tulikin yllättävän paljon esimerkiksi sairaanhoitajia ja yrittäjiä, koska korkeanteknologian työtä ei kotipaikkakunnalla enää ollut tarjolla.

Miten alaa voi vaihtaa?

Yleisin väylä uudelle uralle käy opintojen kautta. Myös aikuisiällä voi opiskella aina tutkintoon saakka. Vaihtoehtoina on myös käydä erilaisia syventäviä opintokokonaisuuksia ja laajentaa jo olemassa olevaa ammatillista osaamista tai vaikkapa ottaa haltuun jokin uusi teknologia, lainsäädännön muutos tai ohjelmisto.

Opiskelu kasvattaa tietämyksen lisäksi myös itseluottamusta.

Joskus voi myös käydä niin, että uuden uran suunta löytyykin omasta harrastuksesta. Pieninä ystävänpalveluksina alkaneet keikat johtavat yllättävän usein uuteen ammattiin. Taitava valokuvaaja voikin pian huomata olevansa tilanteessa, jossa tehdystä työstä pitäisi pystyä laskuttamaan ja viidakkorummun soidessa pian voi olla edessä yrittäjyys tai alan vaihtaminen kokonaan.

Jos kysyntää osaamisellesi harrastuspiireissä riittää eikä toiminta vaadi muodollista pätevyyttä, voi kevytyrittäjyys olla hyvä tapa haistella uuden toimialan tuulia. Päätyön ohessa ansaittu lisätienesti voi olla tervetullutta sekä taloudellisesti että mentaalisesti – mielekkään harrastuksen avulla murheet unohtuvat ja uuden asian tekeminen saa aivojen eri osat vilkastumaan.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Mitä alan vaihtaja tarvitsee?

Uudelle alalle pyrkivä saattaa tarvita koulutusta tai tutkinnon voidakseen alkaa harjoittamaan uutta ammattia.

Muodollisten todistusten lisäksi alanvaihtajalla olisi hyvä olla päättäväisyyttä ja rohkeutta lähteä tavoittelemaan tuntematonta. Vaikka uusi ura tuntuukin etäältä ajateltuna houkuttelevalta ja arki näyttää nykyiseen verrattuna lasten leikiltä, kannattaa mukana pitää myös realismi. Ennen lopullisten peliliikkeiden tekemistä on hyvä tehdä kattava analyysi siitä, mitä kaikkea alan vaihtaminen voi tuoda tullessaan.

Vaikka työkokemusta uudelta alalta ei vielä olisikaan, on jo työelämässä marinoituneilla paljon muunlaista kokemusta, josta saattaa olla hyötyä uudella uralla.

Uuden alan töitä hakiessa kannattaa siis muistaa painottaa oman motivaation lisäksi taitoja, joita voi tuoda mukanaan uuteen työhön.

Tällaiset siirrettävät taidot ovat esimerkiksi yleisiä työelämätaitoja; kukapa ei tarvitsisi työssään viestintätaitoja, ongelmanratkaisukykyä, tiimityötaitoja ja (oman tai muiden työn) johtamiseen liittyvää osaamista.

Työelämätaitojen lisäksi uudelle uralle voi ottaa mukaan myös suoraan aiempaan ammattiosaamiseen liittyviä taitoja, kuten vaikkapa tuotteistaminen, palvelumuotoilu, asiakaslähtöinen innovointi, ryhmätyötaidot monikulttuurisessa tai vaikka monipaikkaisessa työyhteisössä.

Mistä unelmien työ?

Pänniikö työn teko, mutta sinulla ei ole aavistustakaan, millainen työ voisi olla kiinnostavampaa? Ei hätää! Apua uuden uran löytämiseen on nimittäin tarjolla.

Voit aloittaa miettimällä asioita, joista nautit.
Mikä vain asia tässä vaiheessa käy! Pidätkö leipomisesta? Rakastatko eläimiä? Onko urheilu sinulle tärkeää? Voit halutessasi lisätä listalle myös asioita, joita inhoat.

Kun olet saanut listattua asioita, joista pidät, siirry luettelemaan ominaisuuksiasi, joissa olet hyvä tai joissa haluaisit olla hyvä.

Nämä listat ovat hyvä alku, kun alat miettiä vaihtoehtoja uudelle uralle. Lue verkosta löytyviä erilaisia ammattilistauksia ja niissä olevia ammattikuvauksia ja -vaatimuksia. Jos löydät jonkun kiinnostavan ammatin ja tunnet alalta jonkun, hyödynnä verkostoasi ja kysy rohkeasti tarkemmin työn sisällöstä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään, joten tällainen kiinnostus tuntuu varmasti monesta imartelevalta!

Tiesitkö, että paikallinen TE-toimisto tarjoaa ilmaisia uraohjaukseen ja ammatinvalintaan liittyviä palveluita? Kannattaa tutustua oman alueesi palveluihin ja hyödyntää vaikkapa käyntiä ammatinvalintapsykologin luona.

Uusi ura houkuttelee

Yli puolet työntekijöistä on työuransa aikana kouluttautunut uuteen ammattiin, kerrotaan Sitran tekemässä työelämätutkimuksessa vuonna 2017. Selvitykseen vastanneista suurin osa oli sitä mieltä, että koulutukseen panostaminen kannatti, sillä se antoi pätevyyden ja mahdollisuuden liittyä mielekkäämpään työhön. Ammatillisen osaamisen lisäksi opiskelu kasvattaa myös itseluottamusta uudella alalla.

Alan vaihtaminen onnistuu myös aikuisena

Moni kokenut ammattilainen saattaa miettiä, kannattaako alan vaihto, jos ikää mittarissa on vaikka jo 50 vuotta. Tähän on oikeastaan yksi selvä vastaus; kannattaa kokeilla. Jos nykyinen työ pännii tai joku muu ala voisi tuntua kiinnostavammalta, lähde selvittämään mahdollisuuksiasi kääntää urasi suuntaa.

50-vuotiaalla saattaa olla vielä viisitoistakin hyvää vuotta työelämässä ennen eläkeikää ja onhan tuollaisen ajan viettäminen mielekkään työn parissa huomattavasti mukavampi vaihtoehto kuin kitkutella tylsässä työssä, joka ei enää innosta.

Kevytyrittäjyydestä vauhtia uudelle alalle

Alan vaihtamisesta on puhuttu myös tässä UKKO.fi:n blogissa useaan otteeseen viime vuosina. Olemme myös kertoneet lukuisten rohkeiden alanvaihtajien tarinoita. Päätimme poimia niistä muutaman tähän inspiraatioksi. Klikkaamalla henkilön nimeä pääset halutessasi lukemaan aiheesta lisää.

“Uusien työteon muotojen myötä esimerkiksi alanvaihtajat voivat entistä vaivattomammin kokeilla uusia urapolkuja tai harrastajat tehdä intohimostaan sivutoimen. Kevytyrittäjyys on yksi hyvä vaihtoehto tällaisen uramuutoksen toteuttamiseen.”

Asiantuntija, uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra, Perttu Jämsén.

“Päädyin kevytyrittäjäksi oman harrastukseni kautta. Brasilialaista jujutsusta kertynyt osaaminen auttoi toiminnallisen harjoittelun suunnittelussa.”

Kahvakuulaohjaaja, valmentaja ja tietokirjailija Niko Saarela.

“Jossain vaiheessa piti olla jonkun kapean alan asiantuntija ja mennä siinä osaamisessa syvälle. Samalla myös ihmisillä oli selkeitä urapolkuja. Osaamisen pitää kuitenkin nykyisin olla monipuolista ja puhutaankin polkujen sijaan urasokkeloista. Uskon, että tulevaisuudessa moni valitsee kevytyrittäjämäisen tavan tehdä töitä, koska ihmiset haluavat tehdä erilaisia töitä ja kokeilla uutta ammattia vaihtaessaan alaa.”

Juoma- ja ruokatoimittaja, opettaja, radiotoimittaja, bloggaaja, Anikó Lehtinen.

“Olin vuosia kokkina ravintoloissa, mutta koska molempien käsien veneluut menivät ajan saatossa huonoon kuntoon, jouduin lopettamaan ne työt ja miettimään alan vaihtoa. Opiskelinkin sitten uuteen ammattiin, valokuvaajaksi. Olin harrastanut kuvaamista jo vuosia, ja siksi päätin tehdä kuvaamisesta ammatin itselleni.”

Valokuvaaja, kevytyrittäjä, Jukka-Pekka Visuri.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

  • Työllistäminen Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

    Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Työntekijän irtisanominen: miten päästä eroon huonosta työntekijästä?

    Löytyykö sinun työpaikaltasi huono työntekijä tai alainen? Hän ei tee töitään huolellisesti ja on aina myöhässä. Muut joutuvat tekemään hänen työnsä tai hän vain yksinkertaisesti pilaa valituksellaan työilmapiirin. Tällainen työntekijä kuluttaa yrityksen resursseja, mutta ei välttämättä tuota mitään. Kuulostaako tutulta? Miten tämän ikävän tilanteen voi oikein ratkaista? Työsuhteen irtisanominen Työsuhteen irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijää…

    Lue lisää
  • Työllistäminen UKKO.fi eläkeläisille – töitä omilla ehdoilla!

    Oletko pian jäämässä eläkkeelle? Olet ollut työelämässä vuosikymmenien ajan. Olet kehittänyt oman osaamisesi huippuunsa. Pian olisi kuitenkin aika hypätä pois oravanpyörästä viettämään leppoisia eläkepäiviä ehkä golfin tai bingon parissa. Miltä tämä kuulostaa sinun korvaasi? Kuulostaako se ihanalta vai stressaako ajatus siitä, että kuinka saat päiväsi täytettyä mielekkäästä tekemisestä eläköidyttyäsi? Jos asia jäi mietityttämään, jatka lukemista! Työntekoa niinkuin itse parhaaksi näet?…

    Lue lisää