Toiminimi vs kevytyrittäjyys: Kumpi valita?
Toiminimi vs kevytyrittäjyys – kumpi valita? Kevytyrittäjyys on vaihtoehto perinteiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä toimii yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Kumpi lopulta kannattaa valita: kevytyrittäjyys vai toiminimi?
Varmasti moni yrittäjäksi haaveileva miettii vastakkainasettelua kevytyrittäjyys vs. toiminimi. Ei ole suoraa vastausta siihen, onko yrittäjyys vai kevytyrittäjyys parempi vaihtoehto.
Jokaisen oma tilanne vaikuttaa siihen mikä vaihtoehto on itselle sopivin. Lue, miten kevytyrittäjyys eroaa yrittäjyydestä ja mitä valinnassa kannattaa huomioida!
Valintaa pohtiessa kannattaa ottaa huomioon muun muassa seuraavat tekijät:
- myytkö palvelua vai tavaroita
- kuinka paljon liikevaihtoa on
- kuinka usein laskutettavaa työtä on,
- kuinka paljon työhön liittyviä hankintoja ja kuluja on
- kuinka paljon hallinnollisia asioita on ulkoistettava jos perustaisit yrityksen
Jos töitä on vain silloin tällöin tai tiettyyn aikaan vuodesta, voi kevytyrittäjyys vs toiminimi vertailussa kevytyrittäjyys olla parempi vaihtoehto. Se ei sido mihinkään eikä kiinteitä kuluja kerry silloin, kun ei työtehtäviä ole.
Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon aikaa haluaa käyttää paperitöihin – onko itselle tärkeämpää, että asiat hoituvat helposti ja voi itse keskittyä paremmin asiakkaisiin ja työskentelyyn vai se, että on mahdollisuus vähentää esimerkiksi hankinnoista arvonlisävero.
Katso alla olevalta videolta Mikan ja Ullan vinkit yritysmuodon valintaan!
Seuraavaksi käydään vielä kohta kohdalta läpi kevytyrittäjyyden ja toiminimiyrittäjyyden eroavaisuudet.
Y-tunnus
Toiminimiyrittäjä: Saat meiltä oman Y-tunnuksen muutamassa minuutissa, eikä se maksa mitään – Toiminimen perustaminen
Kevytyrittäjä: Käytät UKKO.fi:n y-tunnusta. Voit aloittaa asiakkaittesi laskuttamisen heti!
Vakuutukset
Toiminimiyrittäjä: Kuten kevytyrittäjän, myös toiminimiyrittäjän on otettava YEL-vakuutus, mikäli vakuuttamisvelvollisuuden ehdot täyttyvät. Muiden vakuutuksien hankkimista toiminimiyrittäjän tulee itse harkita tarpeen mukaan. Sovit itse vakuutusyhtiön kanssa työhösi kuuluvista vakuutuksista
Kevytyrittäjä: UKKO.fi hoitaa tapaturma-ja vastuuvakuutukset, sekä auttaa halutessasi YEL-vakuutuksen kanssa
Kirjanpito
Toiminimiyrittäjä: Yrittäjän tulee pitää kirjanpitoa. UKKO Toiminimiyrittäjyys hoitaa kirjanpidon puolestasi
Kevytyrittäjä: Ei yrittäjän paperitöitä tai kirjanpitovelvollisuutta, Kevytyrittäjyyspalvelu hoitaa byrokratian.
Laskuttaminen
Toiminimiyrittäjä: Laskujen lähettäminen itse. Saatat tarvita taloushallinnon ohjelmiston ja sähköisiä laskuja lähettävän palvelun. UKKO Toiminimiyrittäjyys auttaa!
Kevytyrittäjä: Luo lasku helposti Kevytyrittäjyys-palvelussa valmiiseen pohjaan, voit valita toimitustavaksi sähköpostin, postin tai verkkolaskun.
Kiinteät kulut
Toiminimiyrittäjä: Kiinteät kulut esimerkiksi tilitoimiston palveluista ja vakuutuksista juoksevat, vaikka työprojekteja ei olisi.
Yrittäjyydestä seuraavien paperitöiden lisäksi yritystoiminnassa on usein kiinteitä kuluja esimerkiksi kirjanpidosta ja vakuutuksista. Jos kirjanpitoa ei osaa tai halua tehdä itse, voi ostaa sen palveluna tilitoimistolta, mikä usein on kätevämpää.
UKKO Toiminimiyrittäjyys tarjoaa laskutuksen ja kirjanpidon samassa paketissa kiinteällä kuukausihinnalla.
Kevytyrittäjä: Ei kiinteitä kuluja. Ilmainen laskun lähetys. Palvelumaksu laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta nostaessasi palkkaa. Katso kokonaiskulurakenne hinnastosta.
UKKO.fi veloittaa palvelumaksun prosentuaalisena osuutena laskutussummasta vasta siinä vaiheessa, kun palkka maksetaan. UKKO.fi-kevytyrittäjyys on siinä mielessä riskitön tapa aloittaa toiminta, sillä jos töitä ja laskutusta ei ole, ei ole kulujakaan.
Maksumuistutukset
Toiminimiyrittäjä: Huolehdit itse maksumuistutuksien lähettämisestä ja perinnästä, mikäli asiakas ei maksakaan laskua.
Kevytyrittäjä: Automaattiset maksumuistutukset erääntyneistä laskuista. Tarvittaessa hoidamme myös perinnän.
Sitoutuminen
Toiminimiyrittäjä: Yritystoiminnan lopettaminen vaatii erillisen lopettamisprosessin.
Kevytyrittäjä: Ei sitoumuksia – voit aloittaa ja lopettaa milloin haluat. Säilytät myös mahdollisuuden starttirahaan!
Verotus
Yrittäjä: Tulojen verotus riippuu yritysmuodosta. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä voi nostaa tuloja yksityisottoina ja toiminimen tulosta verotetaan yrittäjän henkilökohtaisina ansio-tai pääomatuloina. Osakeyhtiö puolestaan on itsenäinen verovelvollinen, joka maksaa verotettavasta tulostaan 20 %:n yhteisöveroa. Osakeyhtiön verotus ei liity osakkaan verotukseen.
Osakeyhtiö voi maksaa osakkaalle ansiotulona verotettavaa palkkaa tai pääomatulona tai ansiotulona verotettavaa osinkoa. Yrityksen pitää yleensä periä ja tilittää valtiolle arvonlisäveroa myynnistään, ellei toiminta ole hyvin pienimuotoista.
Kevytyrittäjä: Tuloja verotetaan ansiotulona oman henkilökohtaisen verotuspäätöksen mukaan. Eli käytännössä samaan tapaan kuin työntekijää. Ennakonpidätys tehdään verokortin mukaan ja laskutuspalvelun käyttäjä saa verojen jälkeen käteen jäävän osuuden palkkana tilille.
Tavalliseen palkkatyöhön verrattuna kevytyrittäjän kannattaa kuitenkin huomioida laskutussummasta vähennettävä arvonlisävero sekä sivukulut. Tästä johtuen laskutussumma kannattaakin asettaa suuremmaksi kuin mitä bruttopalkka olisi tavallisessa palkkatyössä. (Kokeile kevytyrittäjän laskuria!)
Kulujen vähennysmahdollisuus
Yrittäjä: Oman yrityksen, esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen mahdollistaa liiketoimintaan liittyvien kulujen vähentämisen verotettavista tuloista sekä ostoihin sisältyvän arvonlisäveron osuuden vähentämisen tilitettävistä alveista. Kulujen vähentämistapa riippuu hankinnan kustannuksista ja käyttöiästä.
Pienemmät hankinnat voi olla mahdollista vähentää kokonaan hankintavuonna. Isommista hankinnoista sen sijaan tehdään ns. poistoja useampana vuonna.
Kevytyrittäjä: Kevytyrittäjänä sinulla on mahdollisuus vähentää työsuoritteeseen liittyviä ja laskulle eriteltyjä matkakuluja laskutuksen yhteydessä. Korvattavat kulut voivat olla esimerkiksi kilometrikorvauksia, päivärahoja tai tositteeseen perustuva matkakustannus (kuten matkalippu). Ehdot täyttävien matkakulujen osuus voidaan maksaa verovapaana. Työhön liittyvistä muista menoista kuten materiaalikuluista voit hakea vähennyksen henkilökohtaisella veroilmoituksella yhdessä muiden tulonhankkimiskulujen kanssa.
Yrittäjän eläkevakuutus
Toiminimiyrittäjä: Yrittäjän eläke perustuu yrittäjän maksamiin YEL-maksuihin. Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus työtulojen ylittäessä määrätyn rajan. Koska yrittäjällä on mahdollisuus itse vaikuttaa YEL-vakuutusmaksuihin määrittelemällä oma YEL-työtulonsa, maksetaan niitä usein alussa vähimmäismäärien mukaan, eikä aloittaville yrittäjille usein juurikaan kerry eläkettä.
Kevytyrittäjä: Kevytyrittäjä tarvitsee myös YEL-vakuutuksen YEL-vakuutuksen rajaehtojen täyttyessä. UKKO.fi auttaa vakuutuksen hankkimisessa ilman erillistä maksua. Lisätietoja YEL-vakuutuksesta.
Aloittaminen
Toiminimiyrittäjä: Yrityksen perustaminen käy toki myös helposti ja nopeasti, mutta se vaatii hieman perehtymistä mikäli yrittäjyys ei entuudestaa ole tuttua. On mietittävä sopivaa yritysmuotoa, yrityksen nimeä, tehtävä perustamisilmoitus, mietittävä miten kirjanpito hoidetaan ja otettava tarvittavat vakuutukset. Yrittäjä voi aloittaa asiakkaiden laskuttamisen saatuaan rekisteröintipäätökset. Päätöksien saaminen voi viedä 3-4 viikkoa perustamisilmoituksen jättämisestä.
Kevytyrittäjä: Kevytyrittäjyys on mahdollista aloittaa saman tien rekisteröitymällä laskutuspalveluun. Asiakkaalle pääsee siis lähettämään laskun jo muutamassa minuutissa.
Kevytyrittäjällä on vähemmän paperitöitä
Oletko kyllästynyt yritystoiminnan byrokratiaan? Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse huolehtia siitä; voit rauhassa keskittyä varsinaiseen työntekoon laskutuspalvelun hoitaessa laskutuksen ja palkanlaskennan.
Kevytyrittäjän paperityöt voisi tiivistää seuraavasti: Sovi toimeksiannosta, luo lasku ja lisää tilinumero omaan hallintapaneeliisi. Paperitöitä aiheutuu vain omaan työskentelyyn liittyvistä asioista, kuten mahdollisten työhön liittyvien kulujen ottamisesta ylös tai ajopäiväkirjan pitämisestä.
Lisäksi kevytyrittäjä vastaa itse laatimistaan tarjouksista ja sopimuksista; olemme kuitenkin UKKO.fi:ssä helpottaneet käyttäjiemme urakkaa, sillä olemme tehneet sinulle valmiin toimeksiantosopimuspohjan toimeksiantoja varten sekä kattavat ohjeet erinomaisen tarjouksen laatimiseen.
Kun asiakas on maksanut laskun, laskutuspalvelu hoitaa kaiken tarvittavan eli vähentää laskutussummasta arvonlisäveron sekä muut maksut, laskee ja maksaa palkan tilille. Kevytyrittäjän ei siten tarvitse huolehtia kirjanpidosta eikä muista varsinaisista yrittäjän paperitöistä; näin hänellä on mahdollisuus käyttää enemmän aikaa tuottavaan työntekoon ja keskittyä omiin asiakkaisiin.
Testaa liikeideaasi ilman sitoumuksia
Yrittäjältä vaaditaan itsenäistä työskentelyotetta, verkostoitumis-, markkinointi ja myyntitaitoja. Kevytyrittäjyys on loistava tapa harjoitella yrittäjyyttä ennen yrityksen perustamista ja testata oman liikeidean toimivuutta; näin on mahdollisuus hankkia kokemusta, kerätä asiakaskantaa sekä opetella oman työn hinnoittelua jo etukäteen!
Kevytyrittäjyys ei sido mihinkään: työnteon voi aloittaa samantien ja lopettaa milloin tahansa, mikäli huomaa, ettei se kannata. Jos taas huomaa, että asiakkaita riittää ja toiminta on kannattavaa voi perustaa oman yrityksen ja hakea starttirahaa tai sitten voi jatkaa kevytyrittäjänä niin kauan kuin haluaa.
Kaikki eivät välttämättä halua perustaa omaa yritystä koskaan. Monet kokevat sen sijaan laskutuspalvelun kauttta toimimisen helpommaksi.
Kevytyrittäjyys sopii oman osaamisen myymiseen
Kevytyrittäjyys sopii lähes kenelle tahansa, joka haluaa työllistää itse itsensä. Kevytyrittäjyys edellyttää rohkeutta ja oma-aloitteisuutta, sillä asiakkaat on hankittava itse.
Osa laskutuspalveluiden käyttäjistä toimii päätoimisesti kevytyrittäjinä, kun taas jotkut tekevät omia keikkatöitään päivätyönsä ohella omalla ajallaan. Osalla on tähtäimessä oman yrityksen perustaminen tulevaisuudessa ja toiset taas myyvät omaa osaamistaan enemmän harrastusmaisesti.
Kevytyrittäjät toimivat sellaisilla aloilla, joilla myydään omaa työtä ja osaamista eli palveluita. Perinteisten freelancer-alojen, kuten valokuvaajien, graafikoiden ja esiintyjien lisäksi kevytyrittäjinä on useiden eri alojen ammattilaisia konsulteista rakennusmiehiin. Viime aikoina on suosittua ollut myös esimerkiksi blogitulojen hankkiminen UKKO.fi:n kautta. Melkein mitä tahansa voi tehdä laskutuspalvelun kautta, kunhan asiakasta laskutetaan työstä.
Aivan kaikkeen kevytyrittäjyyskään ei kuitenkaan sovellu. Tavaran vähittäis-tai tukkumyyntiä, elintarvikkeiden myyntiä sekä suuria kalusteinvestointeja vaativia aloja varten on parempi perustaa itse oma yritys.
Sopiiko kevytyrittäjyys sinulle?
Jos et vielä osaa päättää sopiiko kevytyrittäjyys sinulle, suosittelemme testaamaan itse. Voit rekisteröityä palveluumme heti, joilloin saat ladattua Kevytyrittäjyysoppaan ja Kevytyrittäjän markkinointikirjan. Rekisteröityminen ei sido mihinkään ja voit halutessasi lopettaa saman tien. Voit myös liittyä mukaan ilmaiselle kevytyrittäjyyskurssillemme ja oppia lisää aiheesta.
Toiminimi
Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on varsinaisista yritysmuodoista yksinkertaisin.
Toiminimiyrittäjälle voi kuitenkin muodostua kiinteitä kuluja esimerkiksi tilitoimiston palveluista tai vakuutuksista. Kirjanpidon voi toki hoitaa itsekin, mutta jos oma osaaminen tai aika eivät riitä, kannattaa se yleensä jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Tilitoimiston valinta kannattaa tehdä huolella, sillä hyvä kirjanpitäjä säästää paljon harmaita hiuksia. Usein yrittäjä tarvitsee myös laskutusohjelmiston.
Harkitsetko sittenkin toiminimiyrittäjyyttä?
Siinä tapauksessa suosittelemme UKKO Toiminimiyrittäjyyttä. Saat UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta toiminimen ilmaiseksi ja samalla voit palvelun kautta hoitaa toiminimesi kirjanpidon- ja laskutuksen.
Toiminimi sopii erityisen hyvin pienimuotoiseen yritystoimintaan. Perustamalla toiminimen rupeat yrittäjäksi mahdollisimman vähäisellä vaivalla: et tarvitse erillisiä perustamisasiakirjoja, tai pääomaa. Toimit itse yrityksen puolesta, eli et tarvitse yritykselle myöskään erillistä hallintoa.
Kun alat toiminimiyrittäjäksi, lasketaan käytännössä henkilökohtainen taloutesi mukaan toiminimiyrityksen talouteen. Verotus on samankaltainen kuin yksityishenkilön verotus. Toiminimen perustaminen on ilmaista, mikäli ei ilmoittaudu kaupparekisteriin. Kaupparekisterin sähköinen ilmoitus maksaa 60 euroa ja paperilomake 115 euroa. Kaupparekisteriin tulee ilmoittautua mikäli harjoittaa luvanvaraista toimintaa, käytössä on erillinen liiketila, palkkalistoilla on perheen ulkopuolinen henkilö tai haluaa yrityksen nimelle suojan. UKKO Toimininimiyrittäjyyden kautta voit perustaa toiminimen helposti ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Toiminimiyrittäjä ei voi varsinaisesti nostaa palkkaa yrityksestä, mutta hän voi ottaa varoja käyttöönsä yksityisottoina, kunhan ne eivät ylitä yrityksen omaa pääomaa. Lisäksi toiminimellä on myös kirjanpitovelvollisuus, joka on yrityksen koosta riippuen joko yhdenkertainen tai kahdenkertainen.
Selkein ero toiminimiyrittäjyyden ja kevytyrittäjyyden välillä on yritystoiminnan laajuus. Mikäli liiketoiminta on kovin suurta, laskutuspalvelun kulut syövät yrittäjän tuloja, jolloin voi olla järkevämpää perustaa yritys. Kuitenkin taas, jos yrittäjällä on hyvin harvakseltaan työkeikkoja, ei yrityksen perustaminen välttämättä kannata.
Toiminimen hyvät puolet:
+ Mahdollisuus hakea starttirahaa
+ Toiminimen perustaminen on helppoa
+ Et joudu maksamaan laskutuspalkkiota kenellekään
+ Helpompi markkinoida ja myydä palveluita (toiminimi sopii kaikille aloille)
+ Halutessasi voit aina laittaa toiminimen tauolle
Toiminimen haitat:
– Suurempi vastuu taloushallinnosta
– Toiminimiyrittäjän riskit ovat henkilökohtaisia riskejä
– Liikevaihdon kasvaessa verotus kiristyy
Kumpi vaihtoehto on sitten parempi?
Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto liikeidean testaamiseen, mikäli olet epävarma yrityksen perustamisesta. Toiminimen perustaminen on taas silloin oikea ratkaisu, kun liiketoimintasi kasvaa merkittävästi ja joudut ostamaan esimerkiksi kalliita työvälineitä ja koneita, jotka haluat myös vähentää verotuksessa. Laskutuspalveluiden palvelumaksut aiheuttavat tällöin myös kalliita kuluja yrittäjälle.
Kevytyrittäjyys ei myöskään sovellu, jos sinulla on luvanvaraista toimintaa esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisena.
Mikäli harkitset toiminimen perustamista, me autamme mielellämme sinua!
UKKO Toiminimiyrittäjyys
Viekö tylsistyttävät talousasiat turhan paljon kallisarvoista aikaasi? Olemme kehittäneet tähän ratkaisun: UKKO Toiminimiyrittäjyys on toiminimiyrittäjille suunnattu talouspalvelu, joka sisältää kirjanpidon ja laskutuksen, automaattisesti hoituvat verorutiinit sekä taloustiimin tuen.
Palvelu toimii jokaisella laitteella, tarvitset vain verkkoyhteyden. Meidän kauttamme on myös helppoa perustaa toiminimi ilmaiseksi, sinun täytyy syöttää vain muutamat perustiedot ja toiminimesi on perustettu.
UKKO Toiminimiyrittäjyyden hinnoittelu on suunniteltu aloittaville yrittäjille, palvelu on maksuton siihen asti kunnes saat asiakkaaltasi ensimmäisen maksun ja hinta nousee portaittain liikevaihtosi kasvaessa.
Rekisteröidy UKKO Toiminimiyrittäjyyteen ja tutustu rauhassa!
Käy ilmainen kevytyrittäjyyskurssimme ja lue selkeä opas sekä kevytyrittäjyydestä että toiminimestä.
Juttu on julkaistu ensi kerran 2.9.2015. Artikkeli päivitetty 14.6.2024.
Kevytyrittäjyys vai oma yritys?
Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:
- Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
- Haluat testata liikeideaasi
- Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
- Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
- Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
- Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et
Yrittäjyys on sinua varten kun:
- Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
- Sinulla on valmis yritysidea
- Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
- Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
- Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
- Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Lue myös
Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä
Yrityksen perustaminen – muista nämä asiat!
Yritysmuodot vertailussa – miten valita?
Millaisia kokemuksia asiakkailla on UKKO.fi Kevytyrittäjyyspalvelusta?