Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

keikkatyolaisen-tyottomyysturva

Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään.

Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään.

Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä kuussa, kun työt on tehty, vaikka palkka maksettaisiinkin vasta myöhemmin.

Kiinnostaako keikkatyö?

UKKO Kevytyrittäjänä hoidat keikkahommat helposti!
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Uuden lain mukaan palkka vähentää työttömyysturvaa vasta palkanmaksukuukautena eikä vielä silloin, kun työ tehdään. Sovitellusta työttömyysturvasta tulee siis maksuperusteellista ansaintaperiaatteen sijasta; käytännössä tämä myös vähentänee viivästyksiä työttömyysetuuden saannissa.

Jos huhtikuussa tehdystä työstä palkkaa saa vasta toukokuussa, sovitellaan palkka yhteen toukokuun työttömyysetuuden kanssa. Huhtikuun etuus taas voidaan maksaa täytenä, jos huhtikuussa ei ole muita tuloja, jotka pitäisi sovitella yhteen etuuden kanssa.

Muutoksen myötä etuuden hakijalla on työttömyysajan korvaushakemusta tehdessään käytössään työntekokuun palkkalaskelma. Tämän lisäksi hakijalla on käytössään myös työstä ansaittu palkkatulo, kun sen vaikutus työttömyysetuuteen näkyy.

Kuvaaja yrittäjän sovitellusta työttömyysturvasta

“Tämä lakimuutos on ihmisen puolella. Aiemmin osa-aikatyön vastaanottamisessa on ollut riskinä se, että työttömyysetuus viivästyy merkittävästi. Nyt tämä riski poistuu. Käytännössä lakimuutos kannustaa osa-aikatyöhön”, kertoo Yleinen työttömyyskassa YTK:n tiedotteessa työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Työttömyysturvan parantaminen lisännee keikkatöiden vastaanottamista

Muutos on tervetullut ja vaikuttaa todennäköisesti myös kevytyrittäjien intoon tarttua työtarjouksiin. Nykyinen viive työttömyysturvan saannissa on aiheuttanut joidenkin keikkatyöläisten ja kevytyrittäjien mielessä taloudellista epävarmuutta ja tämän vuoksi tarjottua keikkaa ei ole aina uskallettu ottaa vastaan.

“Matalan kynnyksen kevytyrittäjyys kannustaa myös kokeilemaan uusia polkuja, joista voi tulla vielä pitkä työura työttömyysjakson jälkeen”, UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Rautavuori sanoo.

Nyt voimaan tuleva laki on osa suurempaa kokonaisuutta, jolla yritetään helpottaa suomalaisten arkea ja parantaa työllisyyttä. Vuoden 2018 alusta voimaan tulleella lailla, jossa yrittäjyyden voi aloittaa työttömyysturvalla, on ollut merkittävä vaikutus kevytyrittäjien työttömyysturvaan.

Uusi työttömyysturvalaki tulee voimaan maanantaina 1.4.2019.

Uuden lain täytäntöönpanossa hyödynnetään vuoden alusta voimaan tullutta tulorekisteriä, sillä sen ansiosta saatuja tuloja koskeva tieto saadaan palkkalaskelman sijaan suoraan tulorekisteristä.

Seuraamme vastaisuudessakin itsensä työllistäjien työttömyysturvaan vaikuttavia muutoksia. Aiempia artikkelejamme aiheesta löydät alta.

Lue myös

Pipsa Luodelahti & AYT: Kevytyrittäjän työttömyysturva – mitä, miksi ja miten

Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva 2018

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Työskenteletkö kevytyrittäjänä vai palkansaajana rakennustyömaalla Suomessa? Ymmärrä eroavaisuudet

    Kokosimme yhteen artikkeliin tärkeimmät tiedot ulkomailta Suomeen saapuneelle rakennusalan ammattilaiselle, joka pohtii työ- tai toimeksiantosuhteensa laatua ja kriteerejä. Artikkelin voi lukea myös englanniksi, viroksi ja venäjäksi.  Uudellamaalla keskimäärin joka kolmas talonrakennusalalla työskentelevä on ulkomaalainen, muualla Suomessa vastaavasti joka kymmenes. Tilastojen mukaan eniten ulkomaalaisia rakennusalan työntekijöitä saapuu Suomeen Virosta, Puolasta, Latviasta, Liettuasta ja Ukrainasta. Etenkin virolaiset ovat alalla suurin ryhmä ja…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Palkanmaksu: mitä yksityishenkilön ja kevytyrittäjän palkanmaksusta tulisi tietää?

    Palkka on vastine tehdystä työstä – sitä saadaan palkkatyössä, mutta palkanmaksu tulee ajankohtaiseksi myös, kun työskentelet kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä teet työn ja laskutat palkkiosi laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu hoitaa verojen ja maksujen pidättämisen asiakkaasi maksamasta summasta, sekä laskee ja maksaa palkan tilillesi. Mitä palkanmaksusta tulisi tietää, miten palkka määräytyy, kuinka usein palkanmaksu tapahtuu ja mitä tehdä jos palkka on myöhässä? Tässä tekstissä…

    Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Liikunta-alan ammattilainen? Myy omaa osaamistasi itsenäisesti!

    Laskuta työsuoritteesi ilman omaa yritystä.  UKKO.fi hoitaa laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt. Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet ja mihin hintaan. Saat palkkaa. Et ole kirjanpitovelvollinen. Ei sitoumuksia – voit aloittaa jo tänään ja lopettaa milloin tahansa. Laskuta personal trainerin, liikuntaohjaajan ja valmentajan töistä helposti ilman omaa yritystä.…

    Lue lisää