Työskenteletkö kevytyrittäjänä vai palkansaajana rakennustyömaalla Suomessa? Ymmärrä eroavaisuudet
Kokosimme yhteen artikkeliin tärkeimmät tiedot ulkomailta Suomeen saapuneelle rakennusalan ammattilaiselle, joka pohtii työ- tai toimeksiantosuhteensa laatua ja kriteerejä. Artikkelin voi lukea myös englanniksi, viroksi ja venäjäksi.
1. Ymmärrät verovelvollisuutesi sekä kevytyrittäjänä että palkkatyössä.
2. Tiedät mikä kevytyrittäjä on.
3. Tiedät miten toimia, jos työnantaja pyytää sinua ryhtymään kevytyrittäjäksi.
Uudellamaalla keskimäärin joka kolmas talonrakennusalalla työskentelevä on ulkomaalainen, muualla Suomessa vastaavasti joka kymmenes. Tilastojen mukaan eniten ulkomaalaisia rakennusalan työntekijöitä saapuu Suomeen Virosta, Puolasta, Latviasta, Liettuasta ja Ukrainasta. Etenkin virolaiset ovat alalla suurin ryhmä ja useat heistä ovatkin asettuneet pysyvästi Suomeen ja perustaneet suomalaisia yrityksiä.
Tiedot ulkomaalaisista työntekijöistä Suomessa selviää työvoimakyselystä, jonka Rakennusteollisuus RT toteutti vuonna 2019.
Ennen kuin rakennusalan ammattilainen käärii hihansa suomalaisella työmaalla, on hänen keskusteltava rakennusalan yrityksen kanssa tarkkaan työsuhteen laadusta. Selvitä heti alkajaisiksi, oletko työssäsi palkansaaja vai kevytyrittäjä.
Mikäli olet palkansaaja eli solmit työsopimuksen yrityksen kanssa, sinun työsuhteeseesi pätee kaikki samat lait ja työehtonormit kuin suomalaisen työntekijän kanssa. Niin ikään rakennusalan työehtosopimukset ovat samalla tavoin voimassa niin ulkomaalaisilla kuin suomalaisillakin työntekijöillä.
Työehtosopimuksessa on määritelty palkat, edut, työajat ja lomat. Työehtosopimuksessa sanotaan esimerkiksi, että lain mukaan työtä saa olla enintään 8 tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Tätä sääntöä on siis noudatettava rakennustyömaalla.
Kun olet solminut työsopimuksen, hoida tämän jälkeen heti verotusasiat kuntoon. Rekisteröidy verotoimistossa ja hanki itsellesi veronumero. Jos sinulla ei ole veronumeroa, et pääse työmaalle. Veronumeron pitää näkyä myös kuvallisessa henkilökortissasi, jota käytät töissä ollessasi.
Lue lisää verottajan sivuilta.
Tiesithän, että voit myös verottajan sivulla tehdä testin työsuhteesi laadusta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin ja tiedät sen jälkeen, miten sinun tulee edetä verojen kanssa. Työsuhteen laatu määrittelee verotuksesi, joten siksi asian selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää.
Vai oletko sittenkin kevytyrittäjä?
Suomessa on voinut työskennellä vuodesta 2013 lähtien UKKO.fin kautta kevytyrittäjänä. Se tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että laskutuspalvelu auttaa sinua työskentelemään yrittäjänä mahdollisimman vaivattomasti ja helposti ilman, että sinulla menee aikaa byrokratiaan, kirjanpitoon tai papereiden pyörittelemiseen.
Sinun tarvitsee laskutuspalvelussa vain luoda ja lähettää lasku yritykselle, jolle työsi teet. Saat päättää myös itse työsi hinnoittelusta. Kevytyrittäjänä saat työskennellä yrittäjämäisesti, mutta samaan aikaan laskutuspalvelu huolehtii monista tärkeistä vastuista palvelumaksua vastaan.
Rakennusalan UKKO-kevytyrittäjänä olet:
• Tapaturmavakuutettu
• Vastuuvakuutettu 2 miljoonaan euroon asti
• Kauttamme Valttikortin saaja
Valttikortti on sirullinen henkilökortti, jossa näkyy rakennusalan ammattilaisen nimi, veronumero, kuva sekä työnantaja. Jos olet UKKO-kevytyrittäjä, lukee työnantajan kohdalla UKKO Yrittäjyyspalvelut Oy (UKKO.fi).
UKKO-Kevytyrittäjänä sinun tulee ymmärtää, että vaikka laskutat palkkasi ensin rakennusalan yritykseltä, varsinaisen palkan tilillesi maksaa kuitenkin laskutuspalveluyritys UKKO.fi.
Tätä varten täytyy myös huolehtia veroista, joten tilaathan verokortin verottajalta ja tarkista, että sen tiedot ovat oikein. UKKO.fi saa verotustietosi verottajalta automaattisesti, joten sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Keskustele työsuhteen laadusta heti alussa
Toisinaan rakennustyömailla törmää tilanteisiin, joissa rakennusalan ammattilainen on luullut olevansa palkansaajana työsuhteessa, mutta hän onkin todellisuudessa kevytyrittäjä laskutuspalvelun kautta. Tai sitten hän tietää olevansa kevytyrittäjä, mutta ei ymmärrä mitä se käytännössä tarkoittaa.
Kevytyrittäjyyteen liittyy nimenomaan oma halu työskennellä yrittäjämäisesti ja mahdollisuus määritellä omat hintansa ja työaikansa. Jos haluat olla enemmän rakennusalan työntekijä työsopimuksella eli sovitulla kuukausipalkalla ja palkansaajana, sinun ei tulisi olla kevytyrittäjä.
Jos työnantaja ohjaa sinua kuitenkin kevytyrittäjäksi ja pyytää esimerkiksi valtakirjaa prosessia varten, istu hänen kanssaan ensin rauhassa alas ja neuvottele työsuhteen laatu perusteellisesti. Muistuta häntä siitä, että työsuhteessa tehtyä työtä ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Työsuhdetta ei siis saa naamioida toimeksiantosuhteeksi!
Työnantaja ei myöskään voi velvoittaa sinua tekemään rakennusalan luvanvaraisia töitä, jotka eivät ole mahdollisia kevytyrittäjille.
Toimeksiantosuhteessa sinulla voi olla useampia asiakkaita samaan aikaan ja oikeus päättää, milloin työ tehdään. Kannat itse yrittäjänä olemisen riskit ja vastuut. Sinulle ei esimerkiksi kerry palkallista lomaa, vaan sinun tulee hinnoittelussa lunastaa loman ajan rahat ennakkoon itsellesi. Kevytyrittäjänä työskentelet rahaa ansaitaksesi omaan lukuusi ja siinä määrin itsenäisesti, ettet ole työn johto- ja valvontaoikeuden alainen.
Jos kuitenkin päädytte yhdessä siihen, että sovittu työ voidaan tehdä kevytyrittäjänä, laatikaa yhdessä tarkka kirjallinen sopimus toimeksiannosta.
Toimeksiantosopimuksessa käytte yhteiset pelisäännöt tehtävästä työstä läpi. Sopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi toinen osapuoli jälkikäteen yksipuolisesti muokata. Yhteisellä sopimuksella määrittelette työn aikataulun, raportoinnin sekä palkkion määrän ja laskutusperusteen. Voitte myös sopia kulujen korvaamisesta, maksuehdosta ja vastuista. Sopimus sinetöidään molempien osapuolten allekirjoituksella.
Otetaan loppuun vielä lyhyt kertaus kevytyrittäjyyden ja palkansaajan eroista:
Kevytyrittäjänä
• Pääset itse vaikuttamaan työn tekemisen ehtoihin toimeksiantosopimuksessa
• Saat määritellä omat hintasi
• Voit pitää samaan aikaan useita asiakkuuksia
• Olet tapaturma- ja vastuuvakuutettu
• Olet itse vastuussa ajankäytöstäsi, lomistasi ja sairauslomista
• UKKO.fi pidättää palkastasi eläkevakuutusmaksun
Palkansaajana
• Solmit työnantajan kanssa työsopimuksen
• Et saa samaan aikaan työskennellä kilpaileville yrityksille, ellet ole työnantajasi kanssa toisin sopinut
• Työsopimus määrittelee tarkkaan työaikasi ja lomiesi kertymisen
• Työnantaja pidättää palkastasi eläkevakuutusmaksun
• Saat palkkaa myös sairauslomapäiviltä
Lue myös
Rakennusalan parhaat työt – Mistä saa eniten palkkaa?
Rakennusalan yrittäjäksi – Mitä kannattaa ottaa huomioon?