Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Kuusi inspiroivaa naisyrittäjän tarinaa naisten päivänä

naiskuusikko

8.3. naisten päivän kunniaksi jaamme muutaman inspiroivan yrittäjätarinan naispuolisilta kevytyrittäjiltämme! Jokainen heistä on aiemmin esitelty myös Viikon kevytyrittäjä -artikkelisarjassamme.

Tarinat näyttävät, kuinka erilaisissa elämäntilanteissa ja töissä kevytyrittäät voivat toimia. Toivomme, että ne innostavat muitakin olemaan rohkeita, seuraamaan omia intohimojaan ja rakentamaan omaa polkuaan niitä noudattaen.

Tutustu siis Katjaan, Susanneen, Ailaan, Millaan, Wicked Violettaan ja Emiliaan!

”Ollaan me kevytyrittäjät paljon yhteydessä toisiimme. Näin me tuemme toinen toistamme!”

Katja Lammela on moniosaaja, jolla on peräti viisi tutkintoa takataskussaan. Hänen elämänsä suurimmat rakkaudet ovat kuitenkin rakentaminen ja sisustaminen, ja näiden parissa hän myös työskentelee.

Alun perin Katja on kotoisin Pohjois-Suomesta, mutta hän muutti muutama vuosi sitten Tampereelle tarkoituksenaan jatkaa yrittäjyystoimintaansa siellä. Hän toteaa kevytyrittäjyyden olleen itselleen sopiva työskentelytapa.

”Työpäiväni ovat monipuolisia: aloitan työt aamulla ja saatan lopettaa illalla. Joskus aloitan työt puolen päivän jälkeen, kun tiedän päivän venyvän pitkäksi.”

Katja toimii sekä maalarina että sisustussuunnittelijana. Tämän lisäksi hän tekee muun muassa tapetointia ja laatoitustöitä.

Katja Lammela

”Työssäni hienointa on sen monipuolisuus ja se, että minulla on varaa valita! Saan itse päättää, mitä teen ja mitkä keikat otan. Minulle ei kukaan tule sanomaan, että nyt nauhoitan seiniä seuraavat kaksi viikkoa. Voin vaihdella päivittäin töitäni.”

Katja kertoo haastavansa itseään jatkuvasti ja hän pyrkii tekemään erikoistöitä, jotta voisi kehittyä entistäkin paremmaksi.

”Haastan joka kerta itseni tekemään hienoa jälkeä ja koulutan itse itseäni tekemällä työni hyvin. Hienointa työssäni on myös yhteistyökumppanit, joita voin hankkia ja mietinkin uusia kuvioita heidän kanssaan.”

Hän korostaakin verkostojen merkittävyyttä yrittäjyydessä: ”Minun mielestäni verkostoituminen on tärkeää, joten ollaan me kevytyrittäjät paljon yhteydessä toisiimme. Näin me tuemme toinen toistamme!”

”Haluaisin vielä sanoa kaikille, että niin kauan kuin uskoo itse omiin tekemisiin, se on kannattavaa. Töitä täytyy tehdä ilolla, eikä suu mutrussa.”

Lue Katjan koko tarina täällä!

”Älä anna muiden mielipiteiden horjuttaa tekemiäsi valintoja”

Joensuulainen Susanne Aalto on päivätyöltään kondiittori ja sivutoimenaan somevaikuttaja, joka tunnetaan nimellä Pahalapsi. Hän tuottaa sisältöä muun muassa Youtubeen, missä hänellä on 185 000 tilaajaa.

”Teen videoita, jotka ilahduttavat arkea ja inspiroivat katsojaa olemaan parhaita versioita itsestään”, hän kertoo.

Tubettajana Susanne saa tuloja muun muassa yritysten kanssa tehdyistä yhteistöistä ja erilaisista esiintymisistä. Sisällöntuottajana hänen työpäiviinsä sisältyy videoiden kuvaamisen ohella ideointia, käsikirjoitusta, videoiden editointia sekä sosiaalisen median sisällöntuotantoa.

Tubettajien suosion on todettu perustuvan ihmisten luonnolliseen uteliaisuuteen toisiaan kohtaan. Lisäksi siihen vaikuttaa se, kuinka katsojasta tuntuu tutun tubettajan uutta videota katsoessa, että hän juttelisi hyvän ystävän kanssa.

Susanne Aalto

Susanne kertookin, että monille hänen katsojilleen muodostuu hänen videoidensa kautta sellainen tunne, että he tuntevat hänet. Vaikka hän ei oikeasti ole tavannut monia seuraajiaan, muodostuu heille kuitenkin tavallaan kaveruus videoiden kautta.

”Kannustaa jatkamaan, kun nettikommenteille ja kymmenille tuhansille katselijoille saa kasvot ja videoiden positiivisen vaikutuksen pääsee konkreettisesti näkemään. Parasta sisällöntuottajan työssä on siis ehdottomasti ihmisten aito kohtaaminen.”

Monien tubettajien ja muiden sosiaalisen median vaikuttajien tavoin Susanne on hypännyt somemaailmaan ilman varsinaista koulutusta. Hän on opetellut kaiken itse, ja kehittää itseään jatkuvasti lisää.

”Käytän viikoittain paljon aikaa videoiden hiomiseen ja sisältömarkkinoinnin itseopiskeluun.”

Susanne tekee rohkeasti omaa juttuaan, ja tähän hän kannustaa myös kaikkia muita: ”Älä anna muiden mielipiteiden horjuttaa tekemiäsi valintoja, kun muovaat omaa polkuasi!”

Susannan yrittäjätarinan löydät täältä. Katso myös hänen kanavansa:

”Ei kannata pelätä epäonnistumista”

Siinä, missä moni on ansatun eläkeiän koittaessa tyytyväinen, kokevat toiset, että paloa työntekoon riittäisi vielä. Näin koki myös turkulainen Aila Aaltonen, joka jäi virallisesti eläkkeelle 58–vuotiaana vuonna 2016.

Aila on IT-alan ammattilainen, jonka osaamiselle riitti yhä kysyntää. Pyynnöstä hän alkoikin työskennellä osa-aikaisena ICT-konsulttina parina päivänä viikossa.

”Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla”, Aila kertoo.

Aila Aaltonen

Hän sai vedettäväkseen projekteja, jotka kestivät puolesta vuodesta 1,5 vuoteen. Osa asiakkaista oli pääkaupunkiseudulla, ja Aila matkustikin junalla paljon Turun ja Helsingin väliä.

Hän kertoi olevansa joustava ja pitäneensä joinain viikkoina hieman vähemmän vapaapäiviä, jotta projektit saattoivat kulkea eteenpäin aikataulun mukaisesti.

”Hienointa työssäni on onnistunut ERP-projekti ja lisäarvon tuottaminen asiakkaille. Oman osaamisen kehittäminen ja hands on -muutoksessa mukana oleminen ovat myös parasta työssäni.”

Aila koki kevytyrittäjyyden olevan loistava tapa jatkaa oman tietotaidon jakamista vielä eläkkeellä. Näin hän haluaa neuvoa muita:

”Rohkeasti yrittämään, sillä ei kannata pelätä epäonnistumista, sillä kuulemma kuolinvuoteella kadumme sitä, että emme edes yrittäneet!”

Lue Ailan tarina täällä!

Milla seurasi pitkäaikaista haavettaan ja teki rohkean uranvaihdoksen

Milla Suominen toteaa uranvaihdoksensa olleen hieman epätavallinen, sillä hän vaihtoi korkeakoulututkinnosta ammattikouluopintoihin. Usein tämä menee toisin päin.

Koulutukseltaan Milla on kauppatieteiden maisteri, ja hän työskenteli lähes 20 vuoden ajan henkilöstön ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Kun hänen määräaikainen työsuhteensa päättyi, alkoi hän miettiä, mitä todella halusi työelämältään.

Sitten hän löysi vanhan kiinnostuksen kohteensa: sisustussuunnittelun.

”Olen nyt myöhemmin muistellut, että tein sisustussuunnitelmia jo vitosluokkalaisena! Piirtelin niitä koulussa ruutuvihkoon.”

Milla totesi, että sisustusartesaanin työssä hän voisi yhä loistavasti hyödyntää aiempaa koulutustaan ja työkokemustaan. Siinä oli paljon yhtäläisyyksiä hänen konsultin töidensä kanssa:

”Molempiin töihin kuuluvat keskeisinä suunnitelmallisuus, järjestelmällisyys, ihmissuhdetaidot sekä sen selvittäminen, mitä asiakas haluaa. Osana töitä ovat myös projektiaikataulujen, tavoitteiden ja budjetin tarkka suunnittelu. Paljon siis on samaa, vaikka sisältö onkin eri!”

Milla Suominen

Tämä vaikuttikin Millan päätökseen lähteä opiskelemaan sisustusartesaaniksi Hyvinkäälle. Vaikka ratkaisu tuntui hyvältä, se myös jännitti:

”Mietin, olenko hullu, jos hylkään aiemman urani.”

Hän sai kuitenkin runsaasti kannustusta ja ihailevia kommentteja läheisiltään ja sosiaalisen median verkostoiltaan. Tämä rohkaisi Millaa jatkamaan.

”Huikeaa oli se, kun olin päättänyt lähteä opiskelemaan ja perustaa yrityksen ja kerroin tästä polusta omissa someverkostoissani, sain valtavasti kannustusta ja onnitteluja. Minulle kommentoitiin, että vitsi miten rohkea olet!”

Päätös alanvaihdosta on osoittautunut oikeaksi. Milla valmistui viime vuoden kesäkuussa ja aloitti yrittäjänä lokakuussa. Töitä on riittänyt, ja kaikki on sujunut hyvin.

Millan kokemus osoittaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä miettiä uratavoitteitaan uudelleen ja kääntyä uusille poluille. Vaikka "se oma juttu" löytyisikin vasta useamman vuoden ja työkokeilun jälkeen, ei mikään työkokemus ole turhaa.

”Kaikki se osaaminen, mitä ihmiselle kertyy, lisää työelämässä hänen markkina-arvoaan", huomauttaa Milla. "Moniosaamista jopa vaaditaan nykyisin, samoin resilienssiä ja muutoskykyä.”

Millan koko tarinan löydät täältä. Katso myös hänen kanavansa:

”Tärkein tavoitteeni on saada naiset rakastumaan itseensä”

Wicked Violettan nimellä toimiva kevytyrittäjämme opettaa poseerausta ja tanssia Akaan Toijalassa. Hän ohjaa muun muassa burleskia ja poseerausta, ja vetää tunteja niin omassa studiossaan kuin tilauksesta esimerkiksi polttareissa ja tapahtumissa.

”Jos mahdollista, kävisin itse kaikilla tanssi- ja esiintymistunneilla mitä vain olisi tarjolla! Valitettavasti aika on kuitenkin rajallista.”

Violetta kertoo saaneensa aikoinaan stipendin taiteen harjoittamista varten, ja tämä innosti häntä toimimaan isommin.

”Se oli iso potku takapuoleen aloittaa isommalla kädellä tuntien veto ja itsensä mainostaminen esimerkiksi paikallislehdessä. Kävi jopa niin, että Akaan viikkotunnit täyttyivät, ennen kuin ensimmäiset mainokset ehtivät lehtiin asti!”

Tanssisalit ja -koulut olivat kyllä kiinnostuneita hänen tunneistaan, mutta mahdollisuuksia uusien opettajien palkkaamiseen ei juuri ollut. Siksi hän päättikin ryhtyä laskuttamaan töistään kevytyrittäjänä.

”Näin itselläni on vapaus tehdä asiat kuten haluan, maksan saleille vain vuokraa niiden käytöstä.”

Violettan työpäivät saattavat tuntien lisäksi koostua muun muassa sosiaalisen median kanavien ja sähköpostin lukemisesta, tarjouspyyntöihin vastaamisesta sekä koreografioiden ja tulevien tuntien suunnittelusta.

Hän kertoo työssään hienointa olevan ihmiset ja luovuus: ”Se, miten saan muut innostumaan ja näkemään itsensä uusin silmin. Voin yhdistää töissä myös hullun luovan puolen itsestäni.”

Töissään Violettalla on upea päämäärä: ”Tärkein tavoitteeni on saada naiset rakastumaan itseensä, arvostamaan itseään.”

Lue Wicked Violettan yrittäjätarina täällä! Katso lisäksi hänen kanavansa: 

Emilia auttaa ihmisiä saavuttamaan uratavoitteensa

Emilia Olkoniemi toimii päivätöissään asiakaspalvelun ja markkinoinnin parissa. Kevytyrittäjänä hän on työnhakuvalmentaja, jonka missiona on auttaa jokaista löytämään oman unelmien työpaikkansa.

Tätä varten hän on perustanut oman palvelun nimeltä Työkit, jolla on omat verkkosivut ja Instagram-tili.

Emilia tekee asiakkailleen yksilöllisiä CV- ja työhakemustsekkauksia. Lisäksi hän jakaa vinkkejä työelämään Instagramissa ja kirjoittaa työelämään liittyviä artikkeleja verkkosivuilleen.

”Tavoitteenani on, että asiakas saa konkreettisia neuvoja ja uusia oivalluksia, jonka avulla hän pääsee lähemmäksi unelmien työpaikkaansa”, Emilia kertoo.

”Autan CV:n ja työhakemuksen sisällöllisissä ja ulkonäöllisissä seikoissa, kuten asettelussa, oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa, sekä henkilöbrändäyksessä.”

Emilia Olkoniemi

Emilia toteaa, että yrittäjyydessä kiehtoo sen vapaus ja vastuu. Hän tahtoi jakaa neuvojaan ja kerryttämäänsä tietämystä eteenpäin toisille, ja kevytyrittäjyys päivätyön ohella tuntui siihen mainiolta tavalta.

”Minua inspiroi nähdä, kuinka asiakas oivaltaa jotain uutta työnhausta ja hän pääsee viemään käytäntöön uusia oppejaan. Työttömyys ja siihen liittyvät ilmiöt koskettavat, koska olin itse valmistuttuani työtön pari kuukautta.”

Hienoimmaksi hän mainitsee työssään ihmisten auttamisen:

”Se, että voin omalla työpanoksellani tuoda jotain hyödyllistä toiselle, lämmittää sydäntäni. Isoimmat onnistumisen ja ilon tunteet tunnen, kun asiakas kertoo, että hänet on valittu työhaastatteluun! Silloin oma työ konkretisoituu ja jaettu ilo asiakkaan kanssa on paras ilo.”

”Omien kiinnostusten kohteiden kanssa työskentely ja vapaus päättää omasta tekemisestä palkitsee mielettömästi. Rohkeasti siis omia unelmia kohti!”

Emilian tarinan voit lukea kokonaisuudessaan täällä. Katso hänen kanavansa:

Lue myös

UKKO-data: Naisyrittäjät tienaavat edelleen vähemmän samoista töistä kuin miehet, mutta yllätyksiäkin löytyi

Female Founders Suomi -perustaja: Naisilla on yrittäjinä ohjakset omissa käsissään ja mahdollisuus muuttaa maailmaa

Naisen euro on vuonna 2021 Suomessa 84 senttiä – se ei ole naisten vika, mutta naisten yrittäjyydellä eroa voidaan kuroa umpeen

Miten naisten palkoista ja töistä on vuosien saatossa väännetty? Yrittäjyyskoulu kokosi naistenviikolle puhuttelevan aikajanan

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: