Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Minimi YEL: Lue lisää YEL-työtulon minimirajasta

YEL-maksun-minimi-lompakko

YEL, se pakollinen paha? Mikä mahtaa olla minimi YEL? Tunteita herättävä YEL-vakuutus nähdään usein pelkkänä eläkepäivien pakkoturvana, vaikka siitä saa oikein räätälöitynä ison puskurin myös sairastumisen varalle tai vanhempainvapaille jäädessä. Harmillisen usein YEL-hyöty konkretisoituu yrittäjälle vasta sitten, kun käsi laskettelurinteessä murtuu tai vauva ilmoittaa tulostaan – ja silloin on jo liian myöhäistä.

Ei ole ihme, että YEL harvemmin leiskuu ajatuksissa aurinkoisena. Lähinnä yrittäjät kysyvät sen kohdalla, onko se pakko ottaa? Ja seuraava kysymys on ihan yhtä yleinen: paljonko sitä on pakko maksaa? Lisäksi mikä on YEL-minimimaksu?

Tämä on ymmärrettävää. Miksi yrittäjä syytäisi vapaaehtoisesti satoja euroja säännöllisiin YEL-maksuihin, sillä rahat tuntuvat katoavan aikakoneessa jonnekin vuosikymmenten taakse? Yrittäjä kun saa eläkkeensä maksamiensa YEL-maksujen mukaan. Harvaa kuitenkin motivoi tässä hetkessä jälleennäkeminen rahojen kanssa vasta sitten, kun omat hiukset ovat kauttaaltaan harmaantuneet.

Mutta juuri tässä moni yrittäjä menee harhaan. YEL on paljon muutakin, kuin pankkitilille kilahtava eläke joskus tuonnempana. YEL on myös yrittäjän sosiaaliturva ja tämän asian moni yrittäjä unohtaa täysin, vaikka ei missään nimessä saisi.

Katso myös alla oleva video, jossa UKKO.fi:n markkinoinnin Jenna selittää YEL-vakuutuksen yksinkertaisesti!

 

Oma työtulo arvioidaan itse

Ajatellaan hetki kirvesmies Harria ja parturikampaaja Maijaa. He ovat kumpikin nelikymppisiä yrittäjiä ja tienaavat kuussa nykyisin 2500 euroa. Koska kumpikin heistä tienaa tämän verran, heidän on täytynyt ottaa YEL-eläkevakuutus. Yrittäjän on otettava YEL, kun tulot ovat vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (2024).

Sekä Harri että Maija ovat itse arvioineet YEL-työtulonsa, jonka pitäisi olla mahdollisimman lähellä vuoden todellisia tienestejä. Mitä suuremmat tulot, sitä suurempi YEL-maksu.

Lue myös artikkelimme Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä.

Lain mukaan yrittäjän työtulon tulee siis vastata sitä palkkaa, jonka yrittäjä olisi velvollinen maksamaan ulkopuoliselle, vastaavan koulutuksen ja kokemuksen omaavalle henkilölle samasta työstä. Valitettavan usein kuitenkin luullaan, että kun ottaa minimityötulon, on täyttänyt lain vähimmäisvaatimuksen. Minimi on kuitenkin tarkoitettu osa-aikaiselle tai sivutoimiselle yrittäjälle. Lue sivutoimisena yrittäjänä toimimisesta lisää tästä artikkelista.  Kevytyrittäjät löytävät lisätietoa tästä.

Odottamaton käänne yllättää

Mutta takaisin Harriin ja Maijaan.

Maija omistaa jo yhden sijoitusasunnon. Lisäksi hänellä on muhkeasti säästöjä. Maijan tulot kampaamoyrittäjänä olivat kuitenkin yrittämisen alkuvaiheessa niin pienet, että hänelle riitti YEL-vakuutuksen pakollinen YEL maksu minimissään (130e/kk vuonna 2022). Maijan tulot ovat sittemmin kasvaneet ja vakiintuneet, mutta hän ei ole ilmoittanut näistä muutoksista työeläkeyhtiölle, vaan maksaa edelleen minimi YEL-maksua. Maija on siis jättänyt ilmoitusvelvollisuutensa hoitamatta, vaikka yrittäjätoiminnassa tapahtuneista muutoksista olisi pitänyt raportoida jo ajat sitten työeläkeyhtiölle. Mutta asia ei juuri huoleta Maijaa, sillä hän ei ajattele YEL-vakuutusta muutoinkaan vanhuuden turvana. Sen sijaan Maija suunnittelee elävänsä eläkeläisenä sijoituksillaan ja säästöillään, joita hänellä on jo 100 000 euron edestä.

Harri sen sijaan on mitoittanut YEL-maksun täysin todellisiin tuloihinsa, kuten pitää. Se tarkoittaa sitä, että Harri ilmoittaa työtulokseen 30 000 euroa vuodessa, mikä on täsmälleen sama summa kuin Maijallakin. Maija maksaa kuitenkin edelleen yrittämisen alkuvaiheen YEL-minimiä, Harri taas juuri eksaktin summan, eikä yhtään enempää.

Harri ajattelee maksavansa itsellensä YEL-maksua saman verran kuin mitä hänen työnantajansa pidätti häneltä aiemmin palkkatöissä. Usein eläkevakuutusyhtiön ohjeistavatkin yrittäjiä toimimaan juuri näin. Näin laskettuna Harri maksaa YEL-maksua 470 euroa kuukaudessa.

Sitten tapahtuu jotain odottamatonta.

Harrin olkapää on kiukutellut jo pitkään ja nyt lääkäri sanoo, että edessä on leikkaus. Harri joutuu olkapääleikkauksen takia olemaan sivussa kirvesmiehen hommista kolmen kuukauden ajan. Kolme kuukautta on pitkä aika ilman yrittäjän tienestejä. Miten Harri mahtaa pärjätä? Tadaa, nyt on se hetki, kun YEL-maksut tulevat takaisin! Koska Harri on maksanut eläkevakuutusmaksuja mitoitetusti, laskuri näyttää Harrin saavan sairauspäivärahaa 70 euroa päivässä jo sairastumista seuraavasta päivästä alkaen eli yhteensä 1470 kuussa takaisin. Sillä summalla voi toipilaana jo ottaa rennommin.

YEL-minimi vaikuttaa sosisaaliturvaan. Nainen ratsailla.

Entäs Maija sitten? Huonoa tuuria sielläkin. Eräänä keskiviikkona Maija putoaa hevosen selästä ja loukkaa selkänsä. Ensin hän näyttää selviävän pelkällä säikähdyksellä, mutta viikkojen kuluessa selkäkivut kolkuttelevat jo ikävästi. Nyt Maijankin on pakko ottaa sairauslomaa. Maija on kuitenkin huoletta, koska hän tietää Harrin tapaan saavansa apua maksamistaan YEL-maksuista sairastumisen varalle.

Minimi YEL sisältää ikävän yllätyksen

Mutta Maija ei ole ajatellut yhtä asiaa: kun maksaa minimin YEL-maksusta, saa myös minimin. Nyt Maijalla tulee kiire korjata YEL-työtulo oikealle tasolle, eli vastaamaan todellisia vuosituloja. Mutta koska Maija on jättänyt ilmoitusvelvollisuutensa hoitamatta, vastuu seurauksista on lain mukaan myös Maijalla. Takautuvasti työtuloa ei voida muuttaa, jotta Maija saisi ansionmenetyskorvausta todellisen ansionmenetyksen perusteella. Maija joutuu siis itse kärsimään alivakuuttamisen seuraukset.

Yllätys on karu ja karvas. Maijan sairauspäiväraha on sairastumista seuraavien 9 päivän ajan 18,57 euroa ja 10. päivän jälkeen 29 euroa päivässä eli noin 600e/kk. Jos Maija jäisi sairastumisen sijasta äitiyslomalle, kuukausikorvaus olisi tismalleen yhtä pieni.

Jos selkänsä loukannut Maija toipuu nopeasti ja pääsee takaisin töihin, tulojen notkahdus jää väliaikaiseksi ja Maija selviää. Mutta ajatellaanpa tilannetta, jossa Maija ei toivu entiselleen laisinkaan. Omat YEL-maksut määrittelevät nimittäin myös työkyvyttömyyseläkkeen määrän.

Vaikka Maijalla on muhkeat säästöt ja yksi sijoitusasuntokin, ne eivät riitä kattamaan kaikkia elinkustannuksia työkyvyttömänä vuosikymmenten ajan eläkepäiviin asti. Ja entäpä se eläke sitten? Sekin on Maijalla kohdalla todella pieni, laskurin mukaan ainoastaan 245 euroa kuussa. Toki pientä työeläkettä täydentää kansaneläke, mutta pudotus Maijan ansiotasossa on todella suuri.

Vakava sairastuminen omalla kohdalla voi tuntua utopialta, mutta Eläketurvakeskuksen mukaan viime vuonna jätettiin peräti 23 500 työkyvyttömyyseläkehakemusta. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 195 000 työkyvyttömyyseläkkeensaajaa.

Toistetaan siis vielä: Kun maksaa minimin, saa minimin. Kun maksaa enemmän, saa enemmän. Näin YEL-maksun vipuvarsi toimii molempiin suuntiin.

Varman vakuutuspalvelupäällikkö Arja Iisakkala toteaa, että Maijan tapaus kuulostaa valitettavan tutulle.

”Nuorelle henkilölle eläkevuodet ovat kaukana ja usko oman työkyvyn säilymiseen tai yrittäjätulon katkeamattomuuteen on vahva. Sairastuminen ja työttömyys koettelevat myös yrittäjiä ja pitkittyessään se taloudellinen turva, jonka varaan yrittäjä on vanhuuden toimeentulonsa laskenut, saa aikamoisen kolhun”, Iisakkala sanoo.

YEL-minimi ja sosiaaliturva. Säästöpossu.

Joka kolmas valitsi minimi YEL:stä

Ylen uutisen mukaan vuonna 2019 joka kolmas aloitteleva yrittäjä asetti YEL-työtulonsa minimiin. Kaikista yrittäjistä samoin toimi joka viides eli vajaat 20 prosenttia.

Mikä sitten motivoisi yrittäjää maksamaan itselleen parempaa YEL-maksua?

Iisakkalan mukaan minimitason YEL on ihan ok aloittelevalle yrittäjälle, jolla on vielä vaatimaton liikevaihto tai jos hän ei vielä työllisty täyspäiväisesti.

”Mutta jos työtuloa ei muista korottaa, kun työt ja tulot lisääntyy, niin koko sosiaaliturva jää vaatimattomaksi. Erityisesti työttömyysturvan matala taso herättää usein liian myöhään.”

Jos työtulo on ollut alle 14 803 euroa (vuoden 2024 indeksitasossa), niin yrittäjä ei täytä YEL-vakuutetun työn osalta työttömyysturvan työssäoloehtoa ollenkaan. Silloin YEL-hyöty menee sivu suun ja työttömyysturvaa saa sen sijaan Kelasta – sieltäkin minimitasoisena. Tarinan Maijan täytyisi kuitenkin muistaa, että käteen jää vielä vähemmän, kun sijoitusasunnon vuokratulot eli pääomatulo vähennetään työmarkkinatuesta.

YEL-maksun voi hetkellisesti katkaista

Miten yrittäjän tulee siis toimia, jos on jo liian myöhäistä ja käy kuten Maijalle?

”Pitkästä sairauslomasta kannattaa ilmoittaa työeläkeyhtiöön. Niin Maijan kuin Harrin. Lyhyen sairausloman ajaksi YEL-vakuutusta ei päätetä, mutta pidempään jatkuneen sairausloma on peruste päättää YEL-vakuutus. Kun työt jatkuvat, pitää ottaa uusi YEL-vakuutus”, Iisakkala ohjeistaa ja jatkaa.

”Harrin vaihtoehtona on laskea työtuloa sairausloman ajaksi ja nostaa se jälleen, kun hän palaa töihin. YEL-vakuutuksesta peritään maksua koko sen ajan kun vakuutus on voimassa. Yrittäjä voi ottaa itselleen myös lakisääteistä tapaturmavakuutusta vastaavan vakuutuksen. Pienellä työtulolla vakuutusturvasta ei juurikaan hyödy, koska se jää jopa pienemmäksi kuin kansaneläke. Tapaturmavakuutuksen korvaus perustuu myös YEL-työtuloon.”

Yleisimmät YEL-maksuihin liittyvät väärinkäsitykset liittyvät Iisakkalan mukaan juuri tilanteisiin, joissa yrittäjä kokee, että on hoitanut lain mukaisen velvollisuutensa, kun on ottanut YEL-vakuutuksen minimityötulolla.

”Työtulon tulee vastata työpanoksen arvoa. Kevytyrittäjän työpanoksen arvo määrittyy bruttopalkan kautta.”

Harmillisesti moni unohtaa myös vähentää YEL-maksut omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan. Mitä isommat tulot, sitä enemmän yrittäjä hyötyy YEL-maksujen verovähennysoikeudesta ja sitä vähemmän hän todellisuudessa maksaa YEL-maksua.

”Yrittäjä voisikin kysyä itseltään maksaako mieluummin veroja vai itselleen eläkettä.”

P.S. Harrin ja Maijan tarinassa esimerkkisummat on saatu suoraan Varman YEL-laskurista. Syötä laskuriin vertailun vuoksi erilaisia työtulon summia ja näe sen vaikutus suoraan eri sosiaalietuuksien suuruuksiin!

Artikkeli päivitetty 03.01.2023. Aiemmin jutun esimerkeissä kerrottiin, että Maija päätti YEL-minimimaksusta itse, vaikka hänen tulonsa olivat jo samaa luokkaa kuin Harrilla. Suurta työtuloa ei voi kuitenkaan ”omalla päätöksellä” ja omalla riskillä pudottaa minimiin. Työtulon muutoksissa eläkevakuutusyhtiö saattaa kysellä palkka- tai laskutustietoja yrittäjältä. Myös työtulo muutettu vuoden 2023 mukaiseksi.

Artikkeli päivitetty 14.6.2024 vuoden 2024 YEL-työtulon mukaiseksi.

Lue myös

Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä

YEL ja kevytyrittäjyys – nämä asiat sinun tulee tietää siitä

YEL-maksun muuttaminen: miksi, milloin ja miten?

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Artikkeli on julkaistu alun perin

    Jenna Heino

    Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

    Muita artikkeleita aiheesta Vakuutukset ja lakiasiat:

    • Vakuutukset ja lakiasiat Tekijänoikeudet: Mikä on tekijänoikeus?

      Tekijänoikeudella tarkoitetaan tekijän oikeutta päättää teoksensa käytöstä. Muilla ei siis ole oikeutta käyttää teosta ilman lupaa. Onko se tosiaan näin yksinkertaista? Entä mikä se teos sitten on, joku kirja vai? Tekijänoikeudet ja niihin liittyvät kysymykset ovat usein monimutkaisia ja aiheuttavat välillä päänvaivaa jopa alan asiantuntijoissa. Kyse ei siis ole helposta asiasta. Erityisesti sosiaalisessa mediassa jaetut valokuvat ovat puhuttaneet median edustajia…

      Lue lisää
    • Vakuutukset ja lakiasiat YEL-maksun muuttaminen: miksi, milloin ja miten?

      Tiesithän, että pystyt tarvittaessa tekemään muutoksia YEL-vakuutuksesi maksuun? Kerromme tässä artikkelissa, kuinka YEL-maksun muuttaminen tehdään ja milloin muokkauksista tulee huolehtia. Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) on tärkeä vakuutus yrittäjälle. Vaikka nimeen sisältyykin ehkä hieman hämäävästi sana ”eläke”, on vakuutus merkittävä koko yritystoiminnan ajan; se toimii yrittäjän sosiaaliturvan perustana. Toiminimiyrittäjälle YEL-vakuutus onkin lakisääteinen. Hänen tulee hoitaa vakuutusasiansa kuntoon 6 kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta.…

      Lue lisää
    • Vakuutukset ja lakiasiat Kevytyrittäjyys ja YEL – Nämä asiat kevytyrittäjän YEListä tulee tietää

      Olemme koonneet tähän artikkeliin kaiken olennaisen siitä, miten kevytyrittäjyys ja YEL eli yrittäjän eläkevakuutus liittyvät toisiinsa, ja mitä sinun tulee niistä tietää! Kerromme myös, kuinka vakuutusasiat hoituvat UKKO.fi-kevytyrittäjillä. Ellei YEL-vakuutus ole sinulle jo käsitteenä tuttu, olet kenties ainakin kuullut sen joskus mainittavan. Se otetaan esille usein, kun puhutaan yrittäjyydestä ja sen käytänteistä. YEL tarkoittaa yrittäjän eläkevakuutusta, ja se on yksi…

      Lue lisää