Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Toiminimiyrittäjän koronatietopaketti

paivarahat-2021

Hyödyllistä tietoa ja ohjeita poikkeusoloihin

Koronavirus on levinnyt ympäri maailman ja johtanut meidät kaikki poikkeusoloihin. Näinä aikoina monella pienyrittäjällä on huoli omasta yritystoiminnastaan sekä monia kysymyksiä päässään. Haluamme osaltamme olla yrittäjien tukena näinä hankalina aikoina, ja tarjota ajankohtaista tietoa koronasta johtuviin haasteisiin.

Kokosimme tähän tärkeät uutiset ja vinkit sekä hyödyllisiä linkkejä, joista saat lisätietoja omaan tilanteesi.

Huomio! Pyrimme pitämään tiedot ajan tasalla, mutta tilanne elää jatkuvasti. 

Sairastuminen ja karanteeni – korvaukset?

Mikäli yrittäjä sairastuu koronaan tai hänet määrätään karanteeniin, on hänellä oikeus saada tartuntatautipäivärahaa. Tartuntatautipäiväraha korvaa yrittäjän ansionmenetystä.

Tartuntatautipäiväraha määräytyy yrittäjän itse arvioiman YEL-työtulon perusteella. Päivärahan määrä on etuuden alkamishetkellä voimassa olevan YEL-työtulon 1/3. Esimerkiksi, jos yrittäjän vuositulot ovat 8000 euroa vuodessa, lasketaan päivärahan määrä jakamalla vuositulot 300:lla. Päivärahan maksu alkaa heti ensimmäisestä karanteenipäivästä. Tuen saamista varten edellytetään kuitenkin lääkärin antama päätös tartuntataudista.

Tässä kohtaa suosittelemme tarkistamaan YEL-työtulon suuruuden, mikäli epäilee sen olevan liian alhainen.

Jos yrittäjä on kipeä, mutta hänellä ei todeta koronavirusta, on hän oikeutettu saamaan normaalin sairauspäivärahan. Sairauspäivärahaa saa omavastuuajan jälkeen, joka on YEL-valtuutetuilla yksi päivä. Sairauspäivärahan määrä perustuu YEL-työtuloon, joka katsotaan edeltävän 12 kuukauden mukaan. Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäiväpäivä ja sitä edeltävät 9 arkipäivää.

Yrittäjän työttömyysturva

Hallitus päätti 20.3.2020 yksinyrittäjien pääsystä väliaikaisen työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Tämän tarkoituksena on turvata yrittäjien henkilökohtainen toimeentulo koronakriisin aikana. Tuki on määrältään 724 e/kk, ja sen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystulo on vähentynyt merkittävästi koronakriisin myötä. Tukea voidaan maksaa ajalta 16.3-31.12.2020. Mikäli yrittäjä haluaa saada tukea 16.3 alkaen, hänen on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi viimeistään 15.4 mennessä.

Työttömyystuen hakeminen:

  1. Ilmottaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistojen sivuilla ja anna selvitys tulojen vähentymisestä tai päätoimisen työskentelyn päättymisestä
  2. TE-toimisto antaa virallisen päätöksen tuen saamisesta Kelalle.
  3. Yrittäjän on haettava tukea Kelan kautta. Kelan sivuille on tulossa myöhemmin yrittäjille suunnattu oma verkkohakemus. Kela tiedottaa asiasta myöhemmin.
  4. Verkkohakemuksen jälkeen Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Kunnilta haettava koronatuki yksinyrittäjille

Työttömyysturvan lisäksi yksinyrittäjille on tarjolla 2000e tuki kunnilta huhtikuun puolivälistä alkaen. Kyseinen tuki on tarkoitettu yritystoiminnan menojen kattamiseksi, kuten esimerkiksi liiketilat, laitteet, kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei katsota mukaan kustannuksiin. Yrittäjä voi saada avustusta 1.3.2020-31.8.2020 välillä syntyneisiin kustannuksiin. Kyseessä oleva tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea yhden kerran 30.9.2020 saakka. Tukea voidaan myöntää rinnakkain yrittäjille suunnatun työttömyysturvan kanssa. 

Yksinyrittäjä voi hakea avustusta yrityksen kotikunnasta eli YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta. 

Kuka voi saada tukea?

Koronatukea voi saada päätoimisesti toimivat yksinyrittäjät, joilla on elinkeinotoimintaa Suomessa, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Päätoimiseksi yrittäjäksi katsotaan, jos yrittäjä löytyy YEL-rekisteristä tai hänen vuosittainen laskutuksensa tai yrittäjätulonsa on vähintään 20 000 euroa. Päätoimisella yrittäjällä ei saa olla muita tulonlähteitä, kuten esimerkiksi työeläkettä tai palkkasuhtesta saatavaa tuloa. Tuen piiriin lasketaan myös freelanceryrittäjät.

Yleiset hakuohjeet kunnilta saatavaan koronatukeen:

Hakemusta varten pyydetään lisäksi seuraavia perustietoja yrityksestäsi:

  • Y-tunnus tai henkilötunnus, mikäli Y-tunnus puuttuu
  • Yrityksen nimi
  • Yhteyshenkilö/Yrittäjän nimi
  • Yrittäjän henkilötunnus
  • Puhelinnumero
  • Sähköposti
  • YEL-vakuusnumero
  • Yrityksen osoite
  • Pankkiyhteys (IBAN)
  • Yritystoiminnan aloitusajankohta
  • Kuvaus yritystoiminnastasi (päätoimiala, tuotteet- ja palvelut, tärkemmät asiakaskohderyhmät)

Lisäksi selvitys mahdollisista De minimis -tuista. De minimis -tuki on julkista yritystukea, joka voi olla rahoitusta tai muuta etuutta, esimerkiksi verohelpotus tai korkotuki. Myös mahdollinen starttiraha katsotaan de minimis-tueksi.

Hakemukseen tarvittavat liitteet:

  • Viimeisin tilinpäätös (2019) tai veroilmoitus (verotuspäätös OmaVerosta)
  • Verovelkatodistus tai Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi. (verovelkatodistus OmaVerosta)
  • Jäljennökset kirjanpidosta ja/tai tiliotteista todisteeksi myynnin ja kustannuksien kehittymisestä, myös 16.3 jälkeen. (UKKO Prosta saat ladattua tuloslaskelman)

Jos yrittäjä tekee kirjanpidon itse, tietojen ei tarvitse olla kirjanpitäjän oikeaksi todistamia, mutta yrittäjällä on vastuu siitä, että tiedot ovat oikeita.

Miten tukea haetaan omalta kunnalta?

Kuntakohtaiset koronatuen hakuohjeet voit katsoa klikkaamalla tästä linkistä. 

Tuen hakeminen tapahtuu kunkin kunnan haluamalla tavalla joko sähköisesti tai paperitse.

Muita vinkkejä poikkeusoloihin

  • Yritä neuvotella vuokranantajan kanssa vuokran alentamisesta väliaikaisesti tai vuokran maksun lykkäämisestä.
  • Karsi kaikki turhat kulut ja neuvottele laskujen maksuaikatauluista.
  • Ideoi liiketoimintaasi. Mieti, voisitko tehdä asioita jollain uudella tavalla? Voisiko palvelusi toimia digitaalisesti?
  • Tue toista pienyrittäjää ostamalla lahjakortti hänen palveluihinsa. Tilaa lempiravintolastasi ruoka kotiin, suosittele ja jaa muiden pienyrittäjien tuotteita/palveluita omissa somekanavissasi.
  • Älä jää tuleen makaamaan, vaan jatka myyntiä ja markkinointia, jos mahdollista.

Luotettavat tiedonlähteet

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Suuri osa jouluisen Tuomaan markkinoiden osallistujista on pienyrittäjiä - Kävimme jututtamassa heitä!

    Jouluiset Tuomaan markkinat ovat tänä vuonna auki keskiviikkoon 22. joulukuuta saakka. Tapahtuma vetää mukaansa hyvin monipuolista yrittäjää – leipomoyrittäjistä kosmetiikan valmistajiin ja koruntekijöihin. Kävimme kyselemässä heidän fiiliksiään paikan päällä! Vuodesta 1994 asti järjestetyiden markkinoiden paikkana on viime vuosina ollut Senaatintori, mutta tällä kertaa ne pidetään poikkeuksellisesti meren äärellä Kauppatorilla. Yrittäjyyskoulumme suunnatessa paikan päälle katsastamaan fiiliksiä sää on Etelä-Suomen joulukuulle varsin…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Usein kysytyt kysymykset UKKO Yrittäjä-palvelusta toiminimiyrittäjälle

    Tähän artikkeliin olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä, joita kohtaamme usein työssämme. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tästä, olet tervetullut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme! Mitä ennakkoverot ovat? Ennakkovero tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen tuloksen perusteella aiheutuvia veroja maksetaan etukäteen. Aloittavan yrittäjän tulee hakea ennakkoveroa erikseen vaikka yritys olisi merkitty ennakkoperintärekisteriin. Alkaville yrittäjille ennakkovero määrätään sen mukaisesti, mitä yritystä perustettaessa kerrotaan ensimmäisen…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Osakeyhtiön lopettaminen ja konkurssi – ja uuden yhtiön perustaminen

    Osakeyhtiön toiminta pitää joskus syystä tai toisesta lakkauttaa. Tässä kirjoituksessa käymme lopetusprosessin läpi kohta kohdalta ja kerromme, kuinka osakeyhtiön lopettaminen tai konkurssi saattaa vaikuttaa uuden yhtiön perustamiseen. Syitä sille, miksi yritys lopetetaan, voi olla monia – kuten unelmatyöpaikan vastaanottaminen, muutto toiselle paikkakunnalle tai jokin muu merkittävä muutos yrittäjän elämäntilanteessa. Yritystoiminnan päättäminen ei siis automaattisesti tarkoita, että yrittäjä olisi jotenkin epäonnistunut.…

    Lue lisää