Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

“Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää, mutta toisin kävi”

minusta-ei-pitanut-tullayrittajaa

Yrittäjäksi voi ryhtyä käytännössä kuka tahansa ja missä iässä vain. Joillekin yrittäjyys on aina ollut kutsumus, toiset päätyvät sille tielle odottamatta. Onko sinunkin kohdallesi osunut yllättävä liikeidea?

Osa saattaa keksiä tuottavan liikeidean tai ratkaisun johonkin ongelmaan, eivätkä he malta olla hyödyntämättä tilaisuutta. Toiset taas päätyvät yrittäjäksi olosuhteiden ajamana ja saattavat innostua toiminnasta pikkuhiljaa.

On mielenkiintoista kuulla yrittäjien omia tarinoita siitä, kuinka he alun perin päätyivät liiketoimintansa pariin. Osa heistä on ollut määrätietoisen yrittäjähenkinen lapsesta saakka, ja he ovat jo varhain tienneet haluavansa pyörittää omaan liiketoimintaa jonain päivänä. Tällöin itse liikeidea ei ole välttämättä ollut heti kirkkaana mielessä, vaan se on päätetty myöhemmin.

Sitten on niitäkin, jotka eivät koskaan ole edes miettineet yrittäjäksi ryhtymistä – ennen kuin lamppu yhtäkkiä välähtää. Liikeidea on tällöin ollut niin loistava, ettei sitä ole voinut jättää käyttämättä!

Idea, josta ei voi kieltäytyä

Moni loistava liikeidea tai tuote on syntynyt täysin vahingossa. Tällaisiin kuuluvat niinkin tavalliset asiat kuin post-it-laput ja mikroaaltouuni ruoanlaitossa.

Yrittäjistä moni on lähtenyt lopulta harjoittamaan toimintaansa tällaisen älynväläyksen kannustamina, kunhan motivaatio ja tietotaito ovat riittäneet. Jälkimmäiseen yrittäjä voi onneksi saada apua esimerkiksi yritysneuvojilta tai kokoamalla ympärilleen loistavan tiimin.

Minusta ei pitänyt tulla yrittäjää. lamppu ja paperipalloja.

Toiset idean innostamat yrittäjät ovat keksineet ratkaisun johonkin olemassa olevaan ongelmaan. Heidän motivaationaan ei välttämättä ole niinkään ollut raha tai itsensä toteuttaminen kuin toisten auttaminen ja asioiden edistäminen.

“Haluan olla oma pomoni!”

Osa ihmisistä pitää siitä, että heillä on työssään tietyt aikataulut, ja että he voivat toimia esimiehen valvovan silmän alla. Kaikkien makuun tämä ei kuitenkaan ole, vaan he haluavat pitää lankoja käsissään itse.

Jotkut työskentelevät palkkatyössä aikansa, kunnes leipiintyvät joko itse työhön tai kontrolliin. Moni toteaa, että oman itsen työllistäminen – ja sen mukana projektimuotoisuus sekä itse päätetyt työajat ja asiakkaat – sopivat heidän elämäntyyliinsä ja luonteeseensa paremmin.

Moni ei tyydy siihen, että he saavat työssään hyödyntää taitojaan vain osittain.

Kaikki eivät myöskään onnistu löytämään valmista työpaikkaa, joka parhaiten vastaisi heidän tietämystään ja osaamistaan. Moni ei tyydy siihen, että he saavat työssään hyödyntää taitojaan vain osittain; tällöin oman yrityksen perustaminen tai freelanceriksi ryhtyminen saattaa olla toimiva vaihtoehto.

Yrittäjäksi tilanteen vaatiessa

Jotkut päätyvät aloittamaan yrittäjinä, kun olosuhteet vievät heidät siihen. He saattavat esimerkiksi periä suvun yrityksen yllättäen, eivätkä malta myydä sitä eteenpäin, vaan mieluummin sopeutuvat uuteen tilanteeseen. Toisia taas ystävä on pyytänyt lähtemään mukaan yritystoimintaan.

Vaihtoehtoja on harkittava uudelleen myös silloin, kun päivätyöt loppuvat yhtäkkiä tai jokin muu yllättävä elämänmuutos tulee vastaan. Näin kävi esimerkiksi entiselle käyttäjällemme, metsäpalveluyrittäjä Antti Kivirannalle.

“Minun oli vaikea sitoutua mihinkään pitkäaikaiseen työsuhteeseen.”

“Muutama vuosi sitten perheemme elämäntilanne muuttui radikaalisti ja minun piti etsiä tavallinen päivätyö. Suomeen paluumuuttajana ei kuitenkaan ollut helppo löytää omaa paikkaa taas kotimaisilta työmarkkinoilta”, kertoi Antti haastattelussaan vuosi sitten.

“Hakiessani työtä eräästä metsäpalveluyrityksestä kuulin ohimennen UKKO.fi-palvelusta. Tutustuttuani siihen oivalsin heti, että tämä on minun juttuni.”

Antti pääsi tämän reitin kautta nopeasti tekemään töitä metsäpalveluyrityksille, ja työt sovittiin urakka kerrallaan. Tuohon aikaan hän ei voinut sitoutua pitkään työsuhteeseen, sillä hänen oli toimittava myös omaishoitajana puolisolleen. Parin vuoden kuluessa Antti alkoi kuitenkin kypsytellä päätöstä oman yrityksen perustamisesta.

Intohimosta työksi

Rakas harrastus tai elämäntapa voi monessa tapauksessa taipua myös työksi – oli kyse sitten ompelusta, valokuvauksesta, korjaustöistä tai opettamisesta. Mikä olisikaan mielekkäämpi tapa työskennellä, kuin tehden sitä, mitä rakastaa!

Yrittäjäksi. Valokuvaaja.

Näin kävi esimerkiksi toiselle entiselle kevytyrittäjällemme Crista Soskolnelle, joka aikoinaan innostui joogasta siinä määrin, että siitä muodotui hänelle elämäntapa. Hän kouluttautuikin joogaohjaajaksi ja -opettajaksi tehden tästä itselleen ammatin ensin kevytyrittäjänä ja sittemmin yrittäjänä.

“Kun on itse saanut paljon joogalta ja joogasta, haluaa sitä antaa myös muille”, Crista kertoi haastattelussaan kaksi vuotta sitten.

“On hienoa, kun voi itse luoda ja solmia yhteistyökumppanuuksia ja keksiä uusia ideoita. Itsenäisyys maistuu hyvälle!”

Kevytyrittäjyydestä konkreettisia oppeja

Cristan ja Antin tavoin moni palvelumme käyttäjistä on siirtynyt myöhemmin päätoimiseksi yrittäjäksi. Syitä siihen, miksi moni haluaa aloittaa toimintansa laskutuspalvelun kautta, on runsaasti.

Yleinen syy on jälleen se, että toimija ei ole varma, haluaako sitoutua omaan yritykseen. Näin oli kolmannella entisellä käyttäjällämme Kerttu Jaatisella, jolla on nykyisin oma yritys, Noita Digital Oy.

“En ollut vielä varma, haluanko yrittäjäksi.”

“Sain omia keikkoja, joiden maksu piti hoitaa laskulla. En halunnut silloisen työnantajani kautta tehdä laskua; olisin ehkä voinut, mutta halusin pitää omat keikat erillään. Minulla oli siis selkeä tarve laskuttaa, mutta ei yritystä, millä tehdä sitä. Enkä silloin vielä ollut varma, haluanko yrittäjäksi.”

Monille käyttäjillemme kevytyrittäjyys on ollut hyödyllinen koulu, jonka avulla voi testata oman liikeidean toimivuutta ja opetella yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita; jälkimmäistä se oli myös Kertulle. Varsinkin hinnoittelua hän oppi toiminnassaan konkreettisesti.

“Opin monta seikkaa, erityisesti hinnoittelusta ja hinnan muodostumisesta ja neuvotteluista.”

Laskutuspalvelun käyttö on siis hyvä tapa kokeilla, sopisiko oman itsen työllistäminen ja yrittäjyys itselle. Moni tykästyykin yrittäjämäiseen toimintaan, mutta ei silti ole välttämättä innostunut kokoaikaisesta yrittäjyydestä; näin on esimerkiksi niillä, joilla on kevytyrittäjyyden ohella opintoja tai jokin muu työ.

Laskutuspalvelu napsii useita liiketoiminnan mukana tulevia vastuita, jolloin kevytyrittäjälle jää aikaa muihin asioihin!

Kevytyrittäjän puolesta hoituvat muun muassa laskutus, vakuutukset ja kirjanpito. Rahoituksellekaan ei ole tarvetta, vaan toiminnan voi aloittaa heti halutessaan – ja sama pätee lopettamiseen. Tällöin kevytyrittäjä voi keskittyä asiakashankintaan, toimintansa markkinointiin ja työn tekemiseen itsessään.

Oli syy yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi ryhtymisessä mikä tahansa – bisneshenkisyys, sattumalta tullut idea tai ulkopuolinen vaikutin – on pääasia se, että toiminta tuntuu mielekkäältä.

Kun tekeminen lähtee sisäisestä motivaatiosta, ovat liiketoiminnan sujuvuus ja tuloksetkin laadukkaita. Uskalla siis tavoitella haaveitasi!

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

  • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
  • Haluat testata liikeideaasi
  • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
  • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
  • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
  • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

  • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
  • Sinulla on valmis yritysidea
  • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
  • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
  • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
  • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Pienyrittäjän ja oman yrityksen budjetointi

    Monesti pienyrittäjät tuntuvat ajattelevan, että budjetin tekeminen on hankalaa eikä sen laatiminen kannata. Pienyrittäjän budjetointi Jättämällä budjetin tekemisen väliin on suuri riski siihen, että yrittäjä tuhlaa aikaansa ja rahojaan taloudellisesti tuottamattomaan toimintaan. Hyvin suunnitellulla toiminnalla yrittäjä taas voi saada parempaa tuottoa yritystoimintaan käyttämälleen ajalle ja vaivalle. Budjetoinnin ei tarvitse viedä tuhottoman paljoa aikaa, jos malttaa hieman lukea vinkkejä sen tekemiseksi.…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yrittäjät kertovat: Näin pääsin yrittämisen alkuun ensimmäisen vuoden aikana

    Hinnoittelu heti kuntoon, kirjanpitäjä palkkalistoille ja itselle armoa, vaikka virheitä sattuu. Yrittäjyyskoulun haastattelemat kolme yrittäjää kertovat, miten he pääsivät alkuun ensimmäisen yrittäjävuotensa aikana. Turkulainen Hetkinen-yrityksen perustaja Mona Isotupa, 40, on toiminut yrittäjänä kaksi ja puoli vuotta. ”Ensimmäisenä yrittäjävuonna otin tavoitteeksi tehdä töitä vähintään 7 tuntia päivässä yritykselle. Tämän tärkeän opin oivalsin toimiessani myyntipäällikkönä aikaisemmassani työssä. Huippumyyjät erottautuivat muista myyjistä ainoastaan…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Näin irtisanomisilmoitus hoidetaan pois alta ennen yrittäjäksi lähtemistä

    Irtisanomisilmoitus on velvollisuus, joka lähes jokaisen on hoidettava ennen yrittäjäksi lähtemistä. Asian voi hoitaa hienosti tyylillä tai hutiloiden karvaalla maulla. Kokosimme artikkeliin parhaat ohjeet siihen, miten irtisanoutuminen jää todennäköisimmin hyvien kokemusten joukkoon. Ei ole lainkaan tavatonta, että yrittäjyyttä suunnitteleva pohtii uutta peliliikettään pitkään, joskus jopa vuosia. Monet yrittäjäksi ryhtyvät aloittavatkin palkkatyön ohessa kevytyrittäjinä tai sivutoimisina toiminimiyrittäjinä kerätäkseen kokemusta yrittäjyydestä ennen…

    Lue lisää