Jani Pulkkinen: ”Nyt saan tehdä työtä, johon tunnen intohimoa”
Kehonrakennuksesta tuttu Jani Pulkkinen toimi aiemmin personal trainerina toiminimellä, mutta joutui jättämään toimen arkityönsä vuoksi. Intohimo valmentamiseen kuitenkin kyti edelleen, ja Jani rohkaistuikin jättämään palkkatyönsä ja palaamaan takaisin työhön kevytyrittäjänä.
-Aluksi tietty jännitti paljon lähteä pois normaalista työelämästä. Vaati rohkeutta ryhtyä hommiin, kun tulonlähteestä ei ollut täyttä varmuutta, eikä tiennyt, miten työt lähtevät kulkemaan. Onneksi kaikki on mennyt kuitenkin hyvin!
Espoossa asuva Jani valmentaa kevytyrittäjänä fitness-kisaajia ja hyvinvointiasiakkaita. Hänen intohimonsa salitreenaamista ja kisaamista kohtaan syntyi omien kisakokemusten kautta. Nykyään Janilla on omia kisavalmennettavia ja hänen tavoitteenaan on yritystoiminnan laajentaminen entisestään.
Personal trainerin työ on varsin ihmisläheistä, ja se vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja. Työt tapahtuvat pääasiassa salilla, jossa Jani ohjaa valmennettaviaan. Hänen työpäivänsä ovat melko vaihtelevia.
– Usein herään aamulla rauhassa ja hoidan sometyöt aamukahvia juoden. Teen aamuisin tavallisesti treeniohjelmien ohjelmointia ja ruokavalioita. Päivän mittaan käyn salilla ohjaamassa ja taukoajalla treenaan itsekin. Työajat ovat melko pätkittäisiä: yleensä salilla on ohjausta enemmän aamuisin ja iltaisin, päivällä on monesti enemmän vapaata.
Jani kertoo myös hyvän tilannetajun olevan oleellinen personal trainerin ammatissa. Työssä vaaditaan rohkeutta olla kontaktissa ihmisten kanssa ja uskallusta tuoda rehellisesti esiin oma mielipide, mikä voi välillä tuntua hankalalta.
-On tärkeää osata muotoilla sanomiset ja palautteen oikein. Asiakkaalle on oltava rehellinen ja kertoa suoraan, missä mennään. Rehellisyys on ensiarvoista varsinkin, jos on kyse kilpailemisesta. Ketään ei voi lähteä alentamaan, vaan pitää rohkaista, kannustaa ja tarjota oikeanlaisia ratkaisuja niin, että päästään yhdessä haluttuihin tuloksiin.
-Työssä inspiroi ja motivoi ehdottomasti eniten asiakkaiden onnistumiset ja muutosten näkeminen. Valmennan pääasiassa eri fitness-lajien kisaajia. Sen lisäksi minulla on myös ihan perustreenaajia ja hyvinvointiasiakkaita, mutta pääpaino töissä on fitness-valmennuksessa.
Jani aloitti toimintansa viime joulukuussa, ja tälle ajalle mahtuu jo suurempi saavutus: kisavoitto lokakuisissa fitnessin SM-kisoissa.
– Olimme ensimmäistä kertaa tiiminä kisaamassa, ja tuli sekä hopea- että pronssimitali. Se oli upeaa! On hienoa saada nähdä, että oma valmennusmetodiikka toimii, ja että sillä pääsee tuloksiin. Matkan varrella tulee varmasti lisää hienoja kokemuksia.
Rohkea uranvaihdos kannatti
Toiminnassaan Jani nauttii vapaudesta ja siitä, kuinka hän saa itse suunnitella aikataulunsa ja menonsa.
-Kalenteri on käytännössä kokonaan omissa käsissäni. Pystyn järjestämään sitä ja sopimaan asiakkaiden kanssa aikatauluista niin, että ajat sopivat hyvin molemmille. Tällainen vapaus auttaa myös arjessa jaksamisessa.
-Toisinaan tässä on tietysti myös haasteita. Olen usein huono kieltäytymään töistä ja välillä tuntuu, että olisin voinut pitää hieman enemmän vapaata. Yritän järjestellä ohjaukset ja tapaamiset niin, että saan asiakkaat palveltua heidän aikataulujensa mukaisesti. Toisinaan monen asian yhdistäminen luo haasteita ja huomaa, että on ottanut liikaa töitä.
Jani teki PT:n töitä toiminimellä viitisen vuotta sitten, mutta eteni silloisessa arkityössään Intersportissa niin pitkälle, ettei valmentamiselle jäänyt enää aikaa. Hänen olikin tuolloin lopetettava yrittäminen.
– Myöhemmin kuitenkin tajusin, että personal trainerin työ on sitä, mitä oikeasti haluan tehdä. Päätin palata takaisin näihin töihin, ja kevytyrittäjyys tarjosi hyvän keinon liiketoiminnan aloittamiseen. Nyt saan keskittyä työntekoon, eikä tarvitse miettiä paperihommia.
Kaupan alan töitä Jani on jatkanut harrastusmielessä ja käy toisinaan urheilukaupassa töissä. Hän toteaa, että saa samalla ylläpidettyä ammattitaitoaan ja extratyö toimii myös hyvänä lisätulona.
Jälkikäteen miettien Jani on tyytyväinen, kun uskalsi tehdä päätöksen siirtyä nykyisen työnsä pariin. Nyt hän saa tehdä työtä, josta todella pitää ja jota kohtaan hän tuntee intohimoa.
-Muistan, että lähipiirissä oltiin aluksi vähän skeptisiä, kun sanoin lopettavani päätyöni. Toiminta on kuitenkin lähtenyt hyvin liikkeelle ja nyt ollaan ylpeitä, että lähdin tekemään näitä töitä. Tuntuu hienolta, kun olen pystynyt näyttämään onnistuvani tässä hyvin!
Jani kehottaa itsensä työllistämistä pohtivia uskaltautumaan ottamaan ensimmäisen askeleen. Hän neuvoo myös järjestämään toisen vakaan tulonlähteen turvaamaan yrittämisen alkutaipaletta.
– Ei tarvitse heti aloittaa astumalla täysin tyhjän päälle, vaan lisänä voi olla joku muu rahanlähde turvaamassa alkua. Jos on intohimoa, niin kannattaa aloittaa! Näen yksinyrittämisen ja pienyrittämisen tärkeänä toimintana Suomessa.
Jatkuva kehittyminen on personal trainerin työssä tärkeää
Urheilusta ja erityisesti salitreenaamisesta Jani kiinnostui ollessaan parikymppinen. Kehonrakennus veti puoleensa ja Jani alkoi käydä tavoitteellisesti salilla treenaamassa.
– Oman kehonrakennusuran kautta olen saanut paljon tietotaitoa, jota nykyään hyödynnän valmennuksissani. Olen lisäksi suorittanut PT-tutkintoja ja käynyt muissa lisäkoulutuksissa arkityön ohessa.
Jani haluaa edelleen oppia ja kehittyä lisää. Siksi hän jatkokouluttautuu ja opiskelee itsenäisesti alaan liittyviä materiaaleja.
-Luen tutkimuksia ja artikkeleja, käyn seminaareissa ja kuuntelen urheiluaiheisia podcasteja. Koulutan itse itseäni koko ajan. Kirjoista, netistä ja esimerkiksi Spotifysta ja YouTubesta löytyy valtavasti materiaalia!
-Salitreenaus on niin laaja ala, että koko ajan löytyy jotakin lisää opiskeltavaa ja uusia aiheita. Jos jokin aihe kiinnostaa, opiskelen sitä sitten hyvin syvällisesti ja tutkin kaiken tiedon kerralla perin pohjin. Pyrin kehittämään ammattitaitoani jatkuvasti.
Janilla on haaveena liiketoiminnan kasvattaminen entisestään. Toisaalta kasvupyrkimysten haasteena on ajan puute. Töitä ja asiakkaita riittää ja valmennettavia tulee lisää koronasta huolimatta.
-Minulla on asiakaskunnassa kovia treenaajia, joilla on tavoitteet korkealla kisaamisessa ja kehon muokkaamisessa. Korona-aika ei ole onneksi vaikuttanut töihin ja yritystoiminta on kasvanut koko ajan. Haluaisin kasvattaa toimintaani, mutta en tiedä, miten onnistun siinä yksin. Nytkin alan olla jo aika työllistetty.
– Täytyy miettiä, miten voisin kehittää toimintaani vielä eteenpäin. Olen tällä hetkellä kuitenkin tosi tyytyväinen; minun ei tarvitse stressata töistä tai raha-asioista. Tulen hyvin toimeen ja saan tehdä sitä, mistä tykkään – se on minulle tosi tärkeää.
Janista muidenkin ihmisten kannattaisi olla rohkeampia ja uskaltautua lähteä kokeilemaan asioita, joihin tuntee kiinnostusta ja intohimoa.
-Kuulen lähes joka päivä kokemuksia siitä, kuinka töissä ei viihdytä ja että harva menee sinne iloisena. Koen itse olevani onnekas, kun tykkään tasan tarkkaan siitä, mitä teen, enkä vaihtaisi tätä työtä mihinkään.
– Mielestäni uuden kokeilemisessa ei häviä mitään – elämä on kuitenkin todella lyhyt. Ehdottomasti kannattaa ottaa riski ja lähteä kokeilemaan yrittämistä!
Janin tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.
Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys
Kirjoittaja: Noora Hämäläinen
Noora on kevytyrittäjämme, joka luo monipuolista tekstiä erilaisista aiheista. Päivätyönään hän toimii viestinnän ja vuorovaikutuksen opettajana.