Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Aloittavan yrittäjän muistilista – 14 tärkeää pointtia

aloittavan-yrittajan-muistilista

Harkitsetko uuden yrityksen perustamista? Uuden yrityksen perustaminen on jännittävää, mutta myös työläistä. Alussa tarvitaan paljon aikaa ja energiaa erinäisten asioiden ja byrokratian selvittämiseen. Laadimme näistä asioista muistilistan, jotta sinä pääsisit aloittavana yrittäjänä helposti alkuun!

1. Liikeidea on kaiken perusta

Uuden yrityksen perustaminen vaatii tarkkaan mietittyä suunnitelmaa, jossa oma liikeidea ja osaaminen pääsevät kriittiseen tarkasteluun. Liikeidean tulisi kertoa mitä ja miten yritys myy ja kenelle myydään; lisäksi kannattaa pohtia, ratkaiseeko liikeidea jonkin olemassa olevan ongelman. Liikeidea voi syntyä esimerkiksi harrastuksesta, koulutuksesta tai palavasta mielenkiinnosta johonkin tiettyyn asiaan.

Voit testata liikeideaasi käytännössä ilman yrityksen perustamista UKKO Kevytyrittäjä -palvelun kautta.

Olemme laatineet myös alkavan yrittäjän sanaston, josta voit lukea tarkemmin, mitä tarkoittaa esimerkiksi liikevaihto tai liikevoitto.

2. Laadi liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelmalla taas tarkoitetaan yrityksen strategista tarinaa. Sen tarkoitus on auttaa jäsentämään yritystoimintaan liittyviä vastuutehtäviä, ja se toimii myös eräänlaisena käsikirjana yrittäjälle eteenpäin mentäessä. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen ei ole välttämätöntä, mutta huolellisesti laadittuna se auttaa yritystoiminnan riskien minimoinnissa ja voittojen maksimoinnissa. Siksi suunnitelman tekemistä suositellaan.

Tärkeää on myös pohtia, oletko todella valmis lähtemään yrittäjäksi ja onko liikeideasi oikeasti kannattava. Liikeidean kannattavuus on tärkeä tekijä esimerkiksi pankkilainan saamisessa.

Yrittäjän muistilista auttaa yritystoiminnan aloittamisessa.

3. Laske liiketoiminnan kulut

Rahoitusta hakiessa pankit saattavat kysellä, minkälaisia kuluja yritykselläsi on. Tarvitsetko esimerkiksi lisenssejä yritystoiminnan pyörittämiseen? Tai suunnitteleeko yrityksesi jotain tuotetta tai palvelua? Selvitä nämä ennen kuin siirryt miettimään rahoitusta.

4. Mieti rahoituksen tarvetta

Yrittäjyyden alkuvaiheessa täytyy huomioida myös rahoituksen tarve. Kuinka paljon on omaa pääomaa ja tarvitseeko vieras pääomaa ottaa kuinka paljon? Vieras pääoma on siis lainarahaa, joka tulee maksaa takaisin jossain vaiheessa takaisin. Puolestaan oma pääoma on yksi osa yrityksen omaisuudesta, jota ei ole tarkoitus maksaa takaisin.

Useimmiten pankki on yritysten ensimmäinen vaihtoehto, mutta eteen saattaa tulla myös tilanteita, jolloin voi joutua hankkimaan rahoitusta muistakin lähteistä. Aloitteleva yritys voi hakea Finnveran kautta rahoitusta joko lainarahana tai takauksena pankista saatavalle lainalle.

Lisäksi rahoitusta voi hankkia joukkorahoituksen kautta, pääomasijoittajilta, Business Finlandilta ja ELY-keskuksilta.

5. Starttiraha

Starttiraha on valtion myöntämä tuki uudelle päätoimiselle yrittäjälle, jonka tarkoitus on tukea alkavaa yritystoimintaa, kun yritys ei vielä tuota voittoa. Starttirahan määrä kuukaudessa on 33,78 euroa (2021).

Kannattaa olla ajoissa starttirahan hakemisessa, sillä tukea ei myönnetä, jos liiketoimintasi on aloitettu ennen kuin TE-toimisto on ehtinyt käsitellä hakemuksen.

Lue lisää: Starttirahan hakeminen – Vältä yleisimmät virheet!

Starttiraha on hyödyllinen yritystoiminnan aloittamisessa.

6. Budjetointi

Kun tiedät yrityksesi kulut ja arviolta paljonko tulet tienaamaan, voit alkaa laatimaan budjettia yrityksellesi. Ensiksi sinun tulisi laskea paljonko uuden tuotteen tai palvelun kehittäminen maksaa, jonka jälkeen voit ryhtyä tekemään markkinointisuunnitelmaa.

Budjetin avulla sinulla on kokoaika selkeä tieto siitä, paljonko rahaa tulee kulloinkin olla kassassa. Tämä tieto helpottaa suunnittelemaan millaisia taloudellisia menoja kannattaa tehdä missäkin vaiheessa.

7. Laadi markkinointisuunnitelma

Budjetin laatimisen jälkeen olet valmis tekemään markkinointisuunnitelman. Markkinointisuunnitelma on tärkeä työkalu yrittäjälle, jolla hän voi varmistua siitä, että markkinointitoimenpiteet ovat tehokkaita ja oikealle kohderyhmälle suunnattuja.

Suunnitelman ei tarvitse olla välttämättä kovinkaan pitkä, mutta siinä tulisi olla ainakin seuraavat asiat: aikataulut, vastuualueet, tietoa markkinoista ja kilpailijoista sekä suunnitellut toimenpiteet ja tavoitteet.

8. Yritysmuodon valinta

Ota selvää, mikä yritysmuodoista olisi juuri sinulle paras. Vaihtoehtoina ovat toiminimi, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osuuskunta.

Yritysmuodon valinnassa kannattaa pohtia, oletko perustamassa yritystä yksin vai jonkun toisen kanssa. Lisäksi valinnassa vaikuttaa myös esimerkiksi pääoman tarve, toiminnan laajuus, rahoittajat sekä verotus. Vertailemalla vaihtoehtoja keskenään, löydät itsellesi oikean yritysmuodon. Yritysmuotoa voi tarvittaessa myös muuttaa jälkikäteen.

Oletko perustamassa yritystä yksin vai jonkun kanssa?

9. Verotus

On erittäin tärkeää olla perillä verotuksesta, sillä eri yritysmuotojen välillä verotus vaihtelee. Mitkä alv-kannat koskettavat juuri sinun yritystoimintaasi ja koskeeko ennakkovero sinua vaiko ei? Nämä kannattaa ainakin ensiksi selvittää.

Toiminimiyrittäjää verotetaan pääasiassa yrittäjän henkilökohtaisena tulona. Tämä on kuitenkin täysin eri asia, kuin esimerkiksi perinteisen palkansaajan verotus. Toiminimen perustamisilmoituksen yhteydessä voi myös samalla ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin sekä arvonlisävelvollisten rekisteriin.

”Milloin sitten yrittäjä on alv-velvollinen?” Kun myynti jää alle 15 000 euron vuodessa, voi yrittäjä myydä verottomasti tuotteita tai palveluita. Mikäli taas myynti ylittyy yli 15 000 euron, on silloin liityttävä arvonlisävelvollisten rekisteriin. Yrittäjä voi myös hakea alarajahuojennusta, jos liikevaihto ilman arvonlisäveroa on alle 30 000 euroa.

10. Luvat

Tietyillä toimialoilla saattaa tarvita erilaisia lupia liiketoimintaan. Esimerkiksi kalastus, alkoholin anniskelu ja lääkkeiden jakelu. Mikäli toimintasi on luvanvaraista, sinun tulee myös liittyä kaupparekisteriin. Varmista siis lupa-asiat kuntoon!

11. Vakuutukset

Yrittäjälle ainoa pakollinen vakuutus on YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus. Vakuutus on lisäksi osa yrittäjän sosiaaliturvaa. Vakuutusmaksun yrittäjä vähentää joko omassa henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa. Vakuutusmaksu on kaikille samanhintainen ja sillä ei ole väliä mistä vakuutusyhtiöstä sen ottaa.

Lisäksi suosittelemme alkavaa yrittäjää ottamaan tapaturmavakuutuksen, joka luo turvaa tapaturmien varalta. Tapaturmavakuutus on myös verovähennyskelpoinen.

Hoida vakuutukset ja muut talousasiat kuntoon.

Muut vakuutukset kannattaa arvioida yrityksesi tarpeiden ja riskien mukaan. Vakuutusyhtiöiltä saat tarkempia tietoja yritykseesi tarvittavista vakuutuksista. Heiltä kannattaa myös pyytää tarjouksia.

Lue lisää: Toiminimiyrittäjän vakuutukset – mitä vakuutuksia tarvitsee olla?

12. Talousasioiden hoitaminen

Kun perustat yrityksen, tulee sinun myös huolehtia lakisääteisistä velvoitteista, kuten yrityksesi kirjanpidosta. Kirjanpidon tekemiseen on monia vaihtoehtoja: voit ottaa käyttöösi verkossa toimivan kirjanpito- ja laskutusohjelman, kuten esimerkiksi UKKO Toiminimiyrittäjyys. Vaihtoehtoisesti voit myös hankkia itsellesi oman kirjanpitäjän, joka hoitaa nämä asiat. Helpoin ja edullisin vaihtoehto on kuitenkin käyttää verkossa toimivia nykyaikaisia ohjelmia.

13. Toimitilat

Työskenteletkö mieluummin kotona, yhteisissä työtiloissa vai tarvitsetko itsellesi oman toimiston? Omaa toimistoa valitessa kannattaa ottaa huomioon ainakin tilan vuokra ja sijainti. Varmista myös, tarvitseeko toimistotilaan tehdä viranomaistarkistuksia.

14. Yrittäjän tukiverkostot

Yrittäjyyden ei tarvitse olla yksinäistä. Voit hyödyntää erilaisia yrittäjäverkostoja sekä oman alan yrittäjäyhdistyksiä, joista saat varmasti monenlaista apua ja vertaistukea. Käy myös erilaisissa verkostoitumistapahtumissa ja messuilla puhumassa yrityksestäsi sekä tutustumassa muihin yrittäjiin. Olet itse yrityksesi tärkein voimavara!

Lue lisää: Yrittäjän verkostoituminen – 5 hyödyllistä vinkkiä

Lue lisää

Aloittavan yrittäjän pahimmat virheet – vältä nämä!

Miten suojata yritysideasi ja yrityksesi nimi? Tuhti tietopaketti pienyrittäjän immateriaalioikeuksista

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

  • Liiketoiminnan aloittaminen Yrittäjät kertovat: Näin pääsin yrittämisen alkuun ensimmäisen vuoden aikana

    Hinnoittelu heti kuntoon, kirjanpitäjä palkkalistoille ja itselle armoa, vaikka virheitä sattuu. Yrittäjyyskoulun haastattelemat kolme yrittäjää kertovat, miten he pääsivät alkuun ensimmäisen yrittäjävuotensa aikana. Turkulainen Hetkinen-yrityksen perustaja Mona Isotupa, 40, on toiminut yrittäjänä kaksi ja puoli vuotta. ”Ensimmäisenä yrittäjävuonna otin tavoitteeksi tehdä töitä vähintään 7 tuntia päivässä yritykselle. Tämän tärkeän opin oivalsin toimiessani myyntipäällikkönä aikaisemmassani työssä. Huippumyyjät erottautuivat muista myyjistä ainoastaan…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Yritysmuodot vertailussa: Löydä sopivin yritysmuoto

    Yritysmuodot kannattaa vertailla keskenään ennen yrityksen perustamista. Esittelemme tässä artikkelissa kaikki Suomessa yleiset yritysmuodot, joihin kuuluvat toiminimi, osakeyhtiö, osuuskunta, avoin yhtiö, kommandiittiyhtö ja kevytyrittäjyys. Lopusta löytyy kätevä taulukko, jossa vertaillaan eri yritysmuotojen ominaisuuksia. Yritysmuodot – miten valita? Yritysmuodon valinta on yksi tärkeimmistä ratkottavista asioista ennen varsinaisen toiminnan aloittamista. Usein hämmennystä aiheuttaa yritysmuotojen laaja kirjo sekä mitä eroa muodoilla on. Yritysmuodon…

    Lue lisää
  • Liiketoiminnan aloittaminen Luvanvaraiset toimialat

    Kun yritystä perustaa, on sille valittava toimiala. Toimialavalinta ei rajaa yrittäjän mahdollisuuksia tarjota monipuolisesti erilaisia palveluita, mutta joidenkin toimialojen kanssa on oltava tarkempi kuin toisten, sillä ne vaativat erityisiä lupia. Mitä ovat luvanvaraiset toimialat ja millaisia lupia kullakin alalla tarvitaan? Joidenkin elinkeinojen harjoittaminen vaatii Suomessa erillisen luvan tai ilmoituksen. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat yleisimmät luvanvaraiset elinkeinot, miten luvanvaraisen elinkeinon…

    Lue lisää