Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Yksityinen elinkeinonharjoittaja: Mitä se tarkoittaa?

yksityinen-elinkeinonharjoittaja1

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksittäinen ihminen, joka harjoittaa yritystoimintaa – toisin sanoen toiminimiyrittäjä. Yksityinen elinkeinonharjoittaja työllistää itsensä myyden omaa osaamistaan. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisesta.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja, itsensä työllistäjä, ammatinharjoittaja, toiminimiyrittäjä… Monta eri nimeä, jotka tarkoittavat samaa: itsenäistä yrittäjää, joka työllistää itsensä myymällä omaa osaamistaan. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on kevyt yrittämisen muoto, jossa kuitenkin voit hyötyä yrittäjyyden eduista, kuten verovähennyksistä ja vapaudesta tehdä juuri sitä, mitä rakastat.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yksi yritysmuodoista

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on toiminimiyrittäjän virallinen nimi. Se on yksi Suomessa käytössä olevista yritysmuodoista. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on siis itsenäinen yrittäjä ja heistä voidaan puhua myös esimerkiksi yksinyrittäjinä, elinkeinonharjoittajina tai ammatinharjoittajina.

Puhekielessä yksityisistä elinkeinonharjoittajista puhutaan toiminimiyrittäjinä. On kuitenkin hyvä huomata, että virallisissa yhteyksissä toiminimiyrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Toiminimi soveltuu yritysmuodoksi parhaiten silloin, kun myyt omaa osaamistasi tai työpanostasi. Toiminimi on Suomessa suosittu yritysmuoto: vuoden 2021 tammikuussa Suomessa oli jo yli 227 000 toiminimiyrittäjää.

Itsenäinen yrittäjyys on muita yhtiömuotoja kevyempi vaihtoehto

Yksityinen elinkeinonharjoittaja harjoittaa toimintaansa yksin, eikä toiminimelle tarvita yhtiöjärjestystä. Toiminimi on suomalaisista yritysmuodoista kevyin ja siksi se onkin suosittu.

Toiminta yksityisenä elinkeinonharjoittajana on helppo aloittaa, eikä se välttämättä vaadi alkuinvestointeja. Myös kirjanpitoon riittä yksinkertainen maksuperustainen kirjanpito, jolloin yrittäjä voi tehdä sen jopa itse, jos numeronäppäryyttä ja järjestelmällisyyttä löytyy riittävästi.

Vaikka yksityinen elinkeinonharjoittaja on yhtiömuotona kevyt, liittyy siihen myös vastuuta: elinkeinonharjoittaja vastaa kaikista yritystoiminnan veloista itse. Toiminimiyrittäjänä vastaat siis yritystoimintansa riskeistä henkilökohtaisella omaisuudellasi ja yrityksen lainat ovat sinun lainojasi. Toisaalta riskit ovat pienimuotoisessa toiminnassa usein melko pienet.

Kun toiminta rahaliikenteineen, lainoineen ja riskeineen kasvaa, vaihtaakin yrittäjä usein yhtiömuotonsa osakeyhtiöksi, jolloin yhtiöstä tulee oma oikeushenkilönsä. Tällöin esimerkiksi lainan voi ottaa yrityksen nimiin ja siitä vastataan yrityksen, ei yrittäjän varoilla. Osakeyhtiöön vaihtaessaan yrittäjä voi myös palkata työntekijöitä.

Yksityinen linkeinonharjoittaja työpöytänsä ääressä.

Yritystoiminnan aloittaminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana

Toiminimen perustaminen on helppoa ja nopeaa. UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelussa yrityksen perustaessasi saat y-tunnuksen heti rekisteröidyttyäsi ja pääset laskuttamaan vaikka samana päivänä.

Yksityisen elinkeinonharjoittamisen aloittamiseen ei tarvita muuta kuin perustettu y-tunnus ja vähän suunnittelua siihen, mitä aikoo tehdä ja miten. Suunnittele ainakin:

  • Mikä on tuotteesi tai palvelusi, jota myyt?
  • Tarvitsetko starttirahaa toimintasi käyntiin pistämiseen?
  • Kenelle aiot myydä? Määrittele kohderyhmäsi!
  • Miten hoidat kirjanpidon ja laskutuksen? Esimerkiksi UKKO-palvelu auttaa näissä molemmissa.
  • Mitä työvälineitä tarvitset toimintaasi? Muista laittaa hankinnat kirjanpitoon!

Yksityinen elinkeinonharjoittaja saa y-tunnuksensa tekemällä ilmoituksen PRH:lle – me hoidamme tämän puolestasi, jos perustat toiminimen meidän kauttamme. Lisäksi ilmoitamme kauttamme perustetut yritykset yleisesti ottaen verottajan ALV- ja ennakkoperintärekistereihin. Mikäli yrittäjä ilmoittautuu kaupparekisteriin, tulee yrityksen perustamisilmoitus tehdä YTJ:n sivuilta, tai vaihtoehtoisesti hakeutua muutosilmoituksen kautta kaupparekisteriin jo olemassa olevalla y-tunnuksella.

Kaupparekisteri ilmoitus voi kannattaa, sillä se ensinnäkin luo yrityksestäsi luotettavan kuvan. Asiakkaat voivat kartoittaa yritysten luotettavuutta esimerkiksi sen perusteella löytyvätkö ne Kaupparekisteristä. Lisäksi liittyessäsi saat suojan yrityksesi nimelle, eli kukaan muu ei voi ottaa samaa nimeä yrityksensä käyttöön. Kaupparekisteriin liittyminen maksaa netissä 60 euroa.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei ole kuitenkaan välttämätöntä ilmoittautua kaupparekisteriin, ellei

  • toiminta ole luvanvaraista
  • sinulla ole omasta asunnosta erillistä liiketilaa
  • töissä ole muita kuin aviopuolisosi, alaikäinen lapsesi tai lapsenlapsi

Lue lisää aiheesta toiminimen perustaminen

Starttiraha yksityiselle elinkeinonharjoittajalle

Jos haluat työllistää itsesi kokoaikaisesti yritystoiminnallasi, saatat aluksi tarvita taloudellista tukea ja turvaa, jotta voit keskittyä käynnistämään toimintasi.

Kun perustat yrityksen, ensimmäisten kuukausien aikana laskutus ei vielä pyöri täydellä teholla, vaan sinun on keskittyttävä asiakashankintaan ja markkinointiin sekä verkostoitumiseen. Kun saat työkeikan, siitä tulevat tulot ovat tililläsi vasta seuraavassa kuussa. Sinulla saattaa olla kuitenkin tärkeitä hankintoja tehtävänä – eli tulot ovat pienet ja menot suuret.

Tähän alkuvaiheen ponnistukseen yrittäjälle on tarjolla starttiraha. Se on henkilökohtainen rahallinen tuki valtiolta ja sen on tarkoitus turvata yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan ensimmäisinä kuukausina, kun tuloja on vasta vähän tai ei lainkaan. Starttirahan turvin voit keskittyä hankkimaan asiakkaita ja luomaan tärkeitä verkostoja, käynnistämään yritystoimintasi todenteolla.

Starttirahaa tulee hakea jo ennen y-tunnuksen perustamista ja hakemuksen liitteeksi tulee laatia liiketoimintasuunnitelma, josta selviää, millaista toimintaa olet suunnitellut ja vähän perusteluja sille, miksi palvelulle tai tuotteelle on mielestäsi kysyntää. Lue tästä lisää starttirahan hakemisesta.

Starttirahaa hakiessa se, että on aiemmin toiminut kevytyrittäjänä samalla alalla tarjoten samaa palvelua tai tuotetta, katsotaan usein eduksi: osoitat kokemuksellasi, että yrittäjyys sujuu ja tarjonnallesi on kysyntää. Jos siis oman toiminimen perustaminen vielä epäilyttää, voit hyvin kokeilla ensin kevytyrittäjänä vaikka palkkatyön ohessa ja päätoimiseen yrittäjyyteen siirtyessäsi hakea starttirahan ja perustaa oman yrityksen.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja, mies seisoo ja hymyilee.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja verotus

Usein verotuksen koukerot on suurin syy sille, miksi yrittäjyyden aloittamista lykätään ja yrityksen perustamista pohditaan pitkään. Yritysverotus voi tuntua monimutkaiselta, kun sitä ensi kertaa ryhtyy selvittelemään – ja sitähän se vähän onkin! Onneksi yrittäjä ei kuitenkaan ole veroasioidensa kanssa yksin. Verohallinto on viime aikoina panostanut asiakaspalveluunsa – heiltä voi kysyä verotuksesta vaikkapa sosiaalisen median kautta.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan verotus perustuu tulokseen. Tulos saadaan kun vähennetään tuloista tulojen hankkimiseen kuluneet menot – esimerkiksi materiaali- ja työvälinehankinnat.

Tulosta verotetaan elinkeinonharjoittajan henkilökohtaisina ansio- tai pääomatuloina. Toiminimen verotus tapahtuu käytännössä maksamalla ennakkoveroa, joka haetaan oma-aloitteisesti OmaVerossa. Ennakkoveron määrä perustuu siihen, minkä verran yrittäjä arvioi tulevan vuoden aikana tienaavansa yritystoiminnallaan.

Kerromme ennakkoverosta tarkemmin artikkelissamme Ennakkovero – miten toiminimeä verotetaan. Lisäksi yksityisen elinkeinonharjoittajan on yleensä maksettava arvonlisäveroa, josta voit lukea lisää artikkelistamme Mikä ihmeen arvonlisävero.

Voiko yksityinen elinkeinonharjoittaja maksaa itselleen palkkaa?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen, eikä myöskään puolisolleen palkkaa. Sen sijaan hän ottaa rahaa toiminimeltä yksityisottoina.

Tämä johtuu siitä, että yksityisen elinkeinonharjoittajan yritystoiminnasta tulevat tulot ovat jo valmiiksi hänen henkilökohtaista tuloaan. Osakeyhtiössä, jossa tulot ovat yhtiön tuloja, on tilanne toinen – silloin yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa yrityksen rahoista.

Toiminimiyrittäjä taas voi käyttää tienaamiaan rahoja vapaasti, merkiten vain kirjanpitoonsa itse käyttämänsä rahan selitteellä ”yksityisotto”. Tuloveroa toiminimiyrittäjän ei tarvitse yksityisotoista maksaa, sillä hän on maksanut verot jo yrityksen tuloksen verotuksessa.

Millä toimialoilla yksityinen elinkeinonharjoittaja voi toimia?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja sopii yritysmuotona kaikille toimialoille. Yritystoimintaa aloittaessa yritysmuodon valintaan voi vaikuttaa kuitenkin esimerkiksi tarvittavien alkuinvestointien määrä sekä se, riittääkö yrittäjän oma työpanos, vai tarvitaanko muita työntekijöitä.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja sopii erityisen hyvin toimialoille, joilla myydään omaa ammattitaitoa. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi kotitalouksien korjaus- ja siivoustyöt, parturikampaajan työ, meikkaus ja maskeeraus sekä monenlainen konsultointi ja assistenttipalvelut.

Toiminimiyrittäjä voi toimia myös luvanvaraisilla toimialoilla. Isot investoinnit, rahoituksen tarve ja työntekijöiden tarve voivat olla syynä valita toiminimen sijaan yhtiömuodoksi osakeyhtiö.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja kirjanpito

Yksityisen elinkeinonharjoittajan velvollisuuksiin kuuluu kirjanpito. Toiminnan ollessa pientä toiminimelle riittää yhdenkertainen kirjanpito, johon merkitään tulot ja menot.

Halutessaan voi myös pitää kahdenkertaista kirjanpitoa, jossa jokainen tapahtuma merkitään kahdelle eri tilille, mutta se ei ole yksityiselle elinkeinonharjoittajalle välttämätöntä.

Tilinpäätöstä ei tarvitse laatia, ellei tilikausi ole jokin muu kuin kalenterivuosi tai jos tietyt toiminnan laajuudelle asetetut ehdot täyttyvät. Mikäli tilinpäätös on tehtävä, tulee sen olla valmis neljän kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä.

Kaikista helpointa yksityiselle elinkeinonharjoittajalle on delegoida kirjanpito ammattilaiselle. UKKO Toiminimiyrittäjyys tarjoaa pienyrittäjälle kirjanpidon sekä lisäksi laskutuspalvelun, vero- ja ALV-ilmoitusten hoidon ja mahdollisuuden tallentaa omat tuote- ja asiakasrekisterit.

Pitääkö yrittää yksin? Ei lainkaan!

Yksityinen elinkeinonharjoittaja kuulostaa aika yksinäiseltä työtavalta – mutta ei välttämättä ole sitä! Toiminimiyrittäjä tarvitsee usein toimintaansa erilaisia yhteistyökummpaneita ja verkostoja ja siksi verkostoituminen kannattaakin aloittaa heti yrityksen perustamisen jälkeen.

Hyvä tapa verkostoitua on esimerkiksi olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Erilaiset yrittäjäyhteisöt tarjoavat vertaistukea ja juttukavereita pienyrittäjille, joiden päivät kuluvat yksin toimistolla tai työtilassa. Voit lukea myös vinkkimme somen parhaista yrittäjäyhteisöistä.

Lisäksi yrittäjyyden alkutaipaleelle liittyy paljon uutta ja selville otettavaa. Me tiedämme tämän ja tarjoamme siksi mielellämme apua yrittäjille kaikissa eteen tulevissa pulmissa ja pohdinnoissa. Keräämme aktiivisesti tietoa erilaisista yrittäjiä pohdituttavista aiheista Yrittäjyyskouluumme ja asiakaspalvelumme asiantuntijat neuvovat mielellään yrittäjyyden polun kaikissa vaiheissa verotuksen kiemuroista kirjanpidon käytäntöihin.

Kiinnostaako työ yksityisenä elinkeinonharjoittajana? Tutustu UKKO Toiminimiyrittäjyyteen. Saat kauttamme y-tunnuksen heti ja me hoidamme puolestasi tylsän byrokratian, jotta sinä saat tehdä sitä, mitä rakastat.

Edit: Juttu julkaistu ensi kerran 19.4.2014 ja päivitetty 24.6.2021.

Lue myös

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat!

Sata yrittäjää ei voi olla väärässä: Parasta yrittäjyydessä on vapaus, parempi motivaatio ja rakkaus omaan työhön

Huippumyyjät paljastavat parhaimmat myyntiaseensa – ”Kysyn suoraan teetkö tarjouksen”

Yrityksen nimi – millainen on hyvä nimi? Vinkit nimen valintaan

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Sanna Laitinen

    Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

    Muita artikkeleita aiheesta Liiketoiminnan aloittaminen:

    • Liiketoiminnan aloittaminen Osakeyhtiö: mikä on osakeyhtiö ja milloin perustaa osakeyhtiö?

      Sopivan yritysmuodon valinta on yksi yrittäjän tärkeimmistä päätöksistä. Mutta milloin juuri osakeyhtiö kannattaa perustaa? Kuinka osakeyhtiön perustaminen käy helpoiten? Yritysmuoto määrittää yrittäjän tulevat vastuut ja liiketoimintamahdollisuudet. Esimerkiksi kevytyrittäjyys on sopiva vaihtoehto, jos yrittäjä haluaa päästä nopeasti alkuun ilman suuria vastuita, kun taas toiminimi ja osakeyhtiö antavat paremmat lähtökohdat yrityksen kasvulle. Perinteisesti osakeyhtiö on nähty raskaana yritysmuotona, jolloin osakeyhtiön perustaminen ja…

      Lue lisää
    • Liiketoiminnan aloittaminen Yrityksen perustaminen: Yrittäjyyden aloittamisessa muista nämä!

      Yrityksen perustaminen ja yrittäjyyden aloittaminen itsessään käy netissä nopeasti, mutta tie yrittäjäksi ei välttämättä ole helppo. Hyvän liikeidean lisäksi yrityksen perustaminen vaatii paljon lakisääteisiä velvollisuuksia ja asioita, jotka on pakko ottaa huomioon ennen kuin yritystoiminta voi alkaa. Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki yrityksen perustamisen vaiheet aina liiketoimintasuunnitelmasta nimen valintaan ja oikeiden lomakkeiden täyttämiseen! Yrityksen perustamisen vaiheet – Klikkaa listalta kohtaan,…

      Lue lisää
    • Liiketoiminnan aloittaminen Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi

      Yritystoiminnan aloittaminen toiminimiyrittäjänä on yksinkertainen ja hallinnollisesti kevein ja helpoin tapa aloittaa yritystoiminta. Niin kauan kun toiminnassa ei synny suuria voittoja, toiminimi sopii hyvin yritysmuodoksi. Toiminimen eli yksityisen elinkeinonharjoittajan ja osakeyhtiön välillä on paljon eroja mm. verotuksen, vastuiden ja koko yritystoiminnan tavoitteiden alueilla. Vaikka on mahdotonta suoraan merkitä kalenteriin täydellistä hetkeä, jolloin toiminimi kannattaa vaihtaa osakeyhtiöksi, on kuitenkin tiettyjä asioita,…

      Lue lisää