Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Mietityttävätkö lomakorvaukset – Täällä tietopaketti!

lomakorvaukset

Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin.

Lomakorvauksen määrä

Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään.

Lomakorvauksen laskentatapa vaihtelee hieman. Mahdollisuutena on käyttää joko 14 päivän tai 35 tunnin ansaintasääntöä. Myös palkkausmuoto vaikuttaa lomakorvauksen suuruuteen jonkin verran. Sen perustana on kuitenkin aina ennen lomaa voimassa olleen työehtosopimukseen perustuva viikko- tai kuukausipalkka.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lomakorvausta maksettaessa pitää muistaa myös luontoisetuuksien osuus, joka kuuluu sekin vuosiloma-aikaan. Luontoisetuuksiksi katsotaan esimerkiksi puhelin- auto- ja asuntoetu. Sen sijaan esimerkiksi lounassetelit tai muut vastaavat eivät koske vuosiloma-aikaa.

Lomarahan määrä

Toisin kuin lomakorvaus lomaraha ei perustu vuosilomalakiin vaan työehtosopimukseen. Myöskin työpaikalla noudatetut käytänteet sekä työnantajan ja työntekijän välinen työsopimus vaikuttavat tähän. Ilman näissä sopimuksessa olevaa mainintaa, ei oikeutta lomarahaan automaattisesti ole.

Yleinen käytäntö on kuitenkin se, että lomarahaa maksetaan noin 50 % palkan suuruudesta. Tässä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua toimialoittain, joten oma kohta kannattaa tarkistaa oman alan työehtosopimuksesta sekä keskustella asiasta vaikkapa oman esimiehen kanssa.

Lomakorvauksien erityistilanteita

Lomakorvauksista puhuttaessa tulee muistaa se, että ne kuuluvat myös kesätyöntekijöille ja muille lyhyissä työsuhteissa oleville. Lomapäiviä pidetään lyhyessä työsuhteessa kuitenkin vain harvin vapaana, joten näistä maksetaan korvaus viimeisen palkanmaksun yhteydessä.

Joskus myös pitempiaikaisissa työsuhteissa olevat voivat vaihtaa lomakorvauksiaan vapaaksi, mutta mitään subjektiivista oikeutta tähän ei kuitenkaan ole, vaan asiasta on aina neuvoteltava työnantajan kanssa.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Arvonlisävero 2023 – yrittäjän ALV-opas

    Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Ennakkovero: Mikä on ennakkovero?

    Palkkatöissä olevat ovat tottuneet siihen, että veroilmoituksen pelkkä vilkaisu saattaa riittää sen toteamiseen, että kaikki on verotuksen kannalta kunnossa. Verokortti on toimitettu työnantajalle ja verot menevät palkasta automaattisesti – yrittäjänä veroista joutuu kuitenkin pitämään vähän enemmän itse huolta ja yhtenä ehkä uutena asiana tulee ennakkovero. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät asiat ennakkoveroista ja niiden maksamisesta. Mikä on ennakkovero? Ennakkovero tarkoittaa…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yrittäjän päivärahat 2024 – Pikaopas yrittäjälle

    Tämän tietopaketin tarkoituksena on kertoa selkeästi, mitä päivärahat tarkoittavat ja mitä edellytyksiä päivärahojen saamiseen on. Lisäksi kerromme kotimaan ja ulkomaan päivärahojen enimmäismäärät vuonna 2024. Mikä kotimaan päiväraha on ja mitä sillä tarkoitetaan? Verohallinto on määritellyt päivärahan seuraavasti: ”Korvaus kohtuullisesta ruokailu- ja muiden elinkustannusten lisäyksestä, joka palkansaajalle aiheutuu työmatkasta. Päivärahaan ei lueta matkustamisesta eikä majoittumisesta suoritettavaa korvausta.” Toiminimiyrittäjällä ei ole mahdollisuutta…

    Lue lisää