Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Tet-harjoittelusta urkenikin kokonainen ura – Anna on nyt toimittaja ja yrittäjä

Anna-gustafsson-2

Olen Anna Gustafsson, kansainvälisille ja kotimaisille sisällöntuotantoyrityksille töitä tekevä toimittaja ja kirjoittaja. Ensimmäinen työpaikkani oli 15-vuotiaana tet-harjoittelu paikallislehdessä. Siitä lähtien toimittajan työ on ollut oikeastaan ainoa haaveammattini.

Valmistuin Helsingin yliopistosta valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenani viestintä. Pääsin jo opiskeluaikana alan töihin ja sen jälkeen olen saanut tehdä toimittajan töitä jo parikymmentä vuotta, lehdille, radioon ja televisiolle.

Palasin Suomeen reilu kolme vuotta sitten asuttuani ulkomailla, lähinnä Aasiassa, yhteensä yhdeksän vuotta. Tein Suomeen paluun jälkeen monenlaisia pidempiä ja lyhyempiä pätkätöitä ja freelancer-keikkoja. Yrittäjyys ei koskaan ollut ensisijainen tavoitteeni, mutta toimittajille on tällä hetkellä eri tavalla tarjolla pysyviä, kiinnostavia työpaikkoja toimituksissa kuin ennen. Ala on muuttunut paljon ja nyt kysytään monipuolisuutta ja sopeutumiskykyä.

Tällä hetkellä en vaihtaisi yrittäjyyttä mihinkään, sillä saan tehdä töitä vaihtelevasti todella mielenkiintoisille asiakkaille.

Tarkkaan harkiten yrittäjäksi

UKKO.fi oli kätevä tapa laskuttaa, kun tein töitä freelancerina. Kun siirryin kokopäiväisesti yrittäjäksi, oli helppo jatkaa järjestelmän käyttöä, koska tiesin sen ennestään yksinkertaiseksi ja toimivaksi.

Kevytyrittäjyys eroaa täysipäiväisestä yrittäjyydestä siinä, että sivutoimisena yrittäjänä on mahdollisuus jäädä odottelemaan seuraavia keikkoja. Päätoimisena yrittäjänä pitää koko ajan tarkkailla myyntiä ja keksiä uusia ideoita – ja saada ne vielä kaupaksi. UKKO.fi-sivusto on minulle hyvä tapa tarkkailla kuukausittaista myyntiä ja myös sitä, kuinka paljon eri asiakkaille on juttuja mennyt kaupaksi. Käytän tietoa hyväksi, kun suunnittelen tulevaa kuukautta.

Mietin ja harkitsin oman yrityksen perustamista useamman kuukauden ajan. Pohdin, saisinko tarpeeksi uusia asiakkaita, miten paljon pitäisi käyttää aikaa myyntiin ja millä ajalla ideoisin uusia juttuaiheita. Tein paljon laskelmia siitä, miten paljon minun pitäisi laskuttaa eri tilanteissa, jotta saisin yrityksen kannattavaksi.

Aluksi sain myös mentorointiapua kokeneelta media-alan yrittäjältä, joka neuvoi erityisesti uusasiakashankinnassa ja kustannusten ennakoinnissa. Silti oman yrityksen perustaminen oli hyppy tuntemattomaan. Olin konkreettisesti omillani, koska enää kuukausipalkkaa ei tilille tullut.

"Työhuoneelle on joka aamu kiva mennä"

Yrittäjä toimii usein varsinkin alussa todella yksin. Olen itse saanut paljon apua ja neuvoa kokeneemmilta yrittäjiltä, kun olen vain rohjennut kysyä. Työyhteisö on myös minulle tärkeä, vaikka kirjoitustyö onkin yksinäistä. Työhuoneelle on joka aamu kiva mennä ja vaikka kaikki tekevätkin omia töitään, yhteisöllisyyden tunne on mukavaa. Suosittelen myös selvittämään kaikki yhteiskunnan puolelta tulevat avut yrittäjille, starttirahat ja yritysneuvonnat. Kaikki apu kannattaa ottaa vastaan, eikä taistella yksin vastauksia etsien.

Aiemmin, kun esimerkiksi haastattelin yrittäjiä, en ymmärtänyt ollenkaan, kun he kehuivat yrittäjän vapautta. Ennen kuin ryhdyin itse yrittäjäksi, yrittäjyydestä tuli minulle mieleen lähinnä pitkät työpäivät ja iso vastuu. Töitä joutuukin tekemään paljon, mutta vapauden tunne on todellakin mahtavaa.

Yrittäjä kantaa itse vastuun, mutta saa myös nauttia siitä, ettei kukaan kellota käytettyä aikaa. Kunhan vain deadlinet pitävät!

Oman ammattitaidon ylläpitäminen esimerkiksi kouluttautumalla ja erilaisilla kursseilla on innostavaa. Itselleni kaunokirjalliset harjoitukset ovat antaneet tarvittavaa rentoutta ja myös nopeutta tuottaa tekstiä joka päivä. Pidän myös erilaisista media-alan tapahtumista ja luennoista. Varsinkin luovalla alalla ihmiset suhtautuvat ammattitaitoon usein lahjana. Itse kannatan jatkuvaa opiskelua ja kehittymistä, kaupallista ajattelutapaa unohtamatta.

Annaan ja hänen töihinsä pääset tutustumaan kätevästi Annan verkkosivujen kautta.

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Meikkaaja Maria Kalliokoski: “Kannattaa seurata omia unelmia!”

    Helsinkiläinen Maria saa tehdä sitä, mistä tykkää niin päivätyönään kuin kevytyrittäjänäkin: päätoimisesti hän työskentelee kauneusketju Kicksillä, ja tekee tämän ohella meikkauskeikkoja sekä sosiaalisen median sisältöjä. ”On hienoa, että saan tehdä tällaista taiteellista työtä, mistä todella nautin. Se jos mikä on inspiroivaa!” Maria Kalliokoski opiskeli estenomiksi ja hän teki pieniä, usein palkattomia keikkoja jo tuona aikana. Niiden kautta hän sai loistavasti…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Yksityinen: Mira Forsberg hoitaa sisustusliikettä kevytyrittäjänä

    Olen Mira Forsberg, suomenruotsalainen sisustussuunnittelija kotoisin rannikkokylästä Etelä-Suomessa. Tällä hetkellä asun poikaystäväni ja kissamme Herbertin kanssa Turussa. Ennen kuin muutin tänne asuin ja opiskelin Pietarsaaressa neljä vuotta. Mitä teet? Tällä hetkellä olen töissä sisustusliikkeessä Turussa. Täällä toimin myyjänä ja pidän kauppaa siistinä. Vapaa-ajallani suunnittelen erilaisia kortteja, huonekaluja ja luen blogeja. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Äitini näki jutun sanomalehdessä uudesta sisustusliikkeestä Turussa…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Häävalokuvaaja Anssi otti byrokratian sarvesta kiinni ja perusti oman yrityksen

    Anssi Lepikko on häävalokuvaaja, jonka intohimona on kuvata ihmisiä ja tunteita, ja kertoa tarinoita ottamillaan kuvilla. Keski-Suomessa toimivan Anssin kuvaustyyliin kuuluvat suomalaiset maisemat ja luonnonvalo. Epävarmuuden selätettyään Anssi ryhtyi ensin valokuvaamaan kevytyrittäjänä. Kokemuksen, rohkeuden ja toiminnan kasvaessa päätti Anssi perustaa oman yrityksen, jota hän nyt ylpeänä pyörittää. Media-alalla joutuu "itse jotain kehittelemään" Anssi opiskeli medianomiksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Opiskeluaikojensa ajatusmaailmaa Anssi…

    Lue lisää