Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Tarmo Majasaari: ”Yrittäjä tuulettaa isommin”

Tarmo-Majasaari-potretti-Mai-Mönkkönen

Joensuulainen Tarmo Majasaari on kokenut mainonnan suunnittelija ja visuaalinen suunnittelija. Alalle hän päätyi graafisen viestinnän opintojen kautta jo 2000-luvun alkupuolella. Tarmo valmistui Kuopiosta medianomiksi ja kääri heti hihat mainosalan töissä.

Työurallansa Tarmo on ehtinyt työskennellä useassa eri mainosalan toimistossa. Toisten toimistossa työskentelyn Tarmo on nyt vaihtanut yrittäjyyteen:

”Itse olen tietoisesti pyrkinyt välttämään termin mainostoimisto käyttämistä, koska teen töitä yksin. Näen yksin tekemisen omalta osaltaan myös vahvuutena, eikä sitä ole mielestäni kannattanut piilottaa toimisto-sanan taakse.”

Kevytyrittäjyys voi olla yrittäjyyden koeaika

Vaikka työpaikat ovat vaihtuneet, on osa asiakkaista uskollisesti seurannut Tarmoa riippumatta siitä, minkä nimen alla hän on työtään tehnyt.

Kevytyrittäjäksi Tarmo päätyi, kun viimeisimmässä työpaikassa töiden määrä väheni ja yritystoiminta ajettiin alas. Osa asiakassuhteista oli kuitenkin edelleen aktiivisia, ja Tarmo päätti kokeilla, josko niistä saisi rakennettua itselleen toimeentulon pohjan.

”Kevytyrittäjyys oli eräänlainen koeaika, jolloin päätin testata sitä, mihin pystyn”, Tarmo kuvaa puolentoista vuoden taivaltaan.

Tarmo päätyi UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi vertailtuaan eri palveluntarjoajia verkossa muun muassa verkkokeskustelujen perusteella. Päätökseen ryhtyä käyttämään UKKO.fi-palvelua vaikutti myös palvelun hinta.

Yrittäjyys ei ole kaikilla verissä

Tarmo kertoo, ettei ole syntyjään yrittäjähenkinen ja, että hän ei koskaan ole ajatellut ryhtyvänsä yrittäjäksi.

”Olen ajatellut, että kun yhden asian osaa hyvin, on hankalaa ja aikaa vievää opetella kokonaan uusi asia, kuten yrittäjyys.”

Tarmo toimi kevytyrittäjänä noin puolitoista vuotta ennen kuin perusti oman yrityksen. Kevytyrittäjänä hän pystyi hyvin arvioimaan, mitä oma asiakaskunta tuottaa ja miten paljon uutta työtä tarvitaan. Sen myötä ei ollut pelkoa tyhjän päälle joutumisesta, sillä takana oli myös työttömyysturva.

”Kun aloin miettiä oikeaksi yrittäjäksi ryhtymistä ja sitä, miten kalliiksi yrittäjäksi ryhtyminen oikein tuleekaan, oli hyvä kevytyrittäjänä rauhassa tutkia asiaa ja arvioida, paljonko laskutusta tulee vuodessa.”

Tarmo kertoo käyttäneensä paljon aikaa tiedon hankkimiseen ja siihen, että hän arvioi, milloin oman yrityksen perustaminen on kannattavampaa kuin kevytyrittäjyys. Oman yrityksen perustamisen taustalla on puhdas matematiikka:

”Kun alkoi näyttää siltä, että laskutettavaa on sen verran, että laskutuspalvelun palvelumaksu tulee kalliiksi, päätin aloittaa yritystoiminnan omiin nimiin.”

Tarmolle yrittäjyys ei ole henki ja elämä, vaan hän kertoo, että voisi hyvin palata takaisin palkkatöihin, jos mieli tekee.

”Yrittäjyys ei ole mikään este palkkatöihin palaamiselle.”

Yrittäjänä onnistuminen tuntuu paremmalta

Yrityksen perustaminen sujui Tarmon mukaan kerrassaan vaivattomasti, sillä apua siihen oli paljon tarjolla. Hän kertoo hyödyntäneensä muun muassa TE-keskuksen ja kunnan yrityspalveluita, joita oli helppo lähestyä.

Tuleva ensimmäinen tilinpäätös ei jännitä tuoretta yrittäjää:

”Kun kuukausitasolla hoitaa verot ja kulut säntillisesti, ei tarvitse stressata isommistakaan jutuista.”

Yrittäjyyden parhaiksi puoliksi Tarmo nimeää onnistumiset:

”Kun joku asia menee putkeen, on siitä saatu boost isompi yrittäjänä. Tekee mieli juhlistaa tai tuulettaa onnistumista. Näistä onnistumisista ja niiden aiheuttamasta hyvästä fiiliksestä kannattaa myös nauttia.”

Omien aikataulujen suunnittelu on Tarmon mielestä myös yrittäjyydessä iso plussa, sillä välittömästi edellisen projektin päättymisen jälkeen ei tarvitse aloittaa seuraavaa, jos hetki ei tunnu siihen sopivalta.

Yrittäjiksi mieliville Tarmolla on useita hyviä vinkkejä jaettavana. Ota alta viisaat neuvot käyttöön:

  • Luota rohkeasti itseesi, mutta älä ole tyhmän rohkea.
  • Pyydä neuvoa ajoissa. Älä pyörittele asioita yksiksesi, vaan hyödynnä saatavilla oleva apu.
  • Mieti tarkasti oman toimintasi vahvuus. Monet tarjoavat samoja palveluita, joten korosta rohkeasti oman palvelusi erikoislaatuisuutta ja ominaispiirteitä.
  • Ole esillä! Kun yrittäjää itseään hävettää jo ihan kunnolla, on yksi mahdollinen asiakas saattanut havaita palvelusi olemassaolon.
  • Verkostot ovat yksinyrittäjille tärkeitä.

    ”Itsellä saattaa olla olo, että pystyy kaiken tekemään itse. Työtä kannattaa kuitenkin jakaa, vaikka se ei tuntuisi edes tarpeelliselta. Näin omaan tekemiseen saa näkökulmaa ja uudenlaista kontaktia.”

Tarmoon ja hänen töihinsä voi tutustua lisää hänen verkkosivuillaan. Kurkkaa myös someen; löydät Tarmon Instagramista ja LinkenInistä.

Artikkelin ensimmäisen kuvan eli Tarmon omakuvan on ottanut Mai Mönkkönen.

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Meikkaaja-maskeeraaja Aarni Mikkola

    Kuka olet? Olen 23-vuotias, elämäniloa täynnä oleva Meikkaaja-Maskeeraaja Helsingistä joka tekee töitä omassa unelma-ammatissaan ja nauttii siitä täysin voimin! Mitä teet? Teen töitä Freelancer Meikkaaja-Makeeraajana mm. mainoskuvauksien, teatterin, television, muodin sekä artistitöiden parissa. Toimin myös Freelancer Makeup- Artistina Make Up For Ever Finlandilla sekä Svenska Teaternilla. Koulutukseltani valmistuin ensin Parturi-Kampaajaksi Lahdesta 2011 ja Meikkaaja-Maskeeraajaksi 2015 Helsingistä. Suomessa nämä alat kulkevat…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Johanna Mikkola: “Rohkeutta on tehdä työtä omalla persoonallaan”

    Kittilän Könkäällä asuvalla Johannalla on takanaan varsin monipuolinen urapolku. Palkkatöissä hän on ollut ravintola-alalla, perhekodissa ja hotellisiivoojana. Hänellä on myös hevosenhoitajan koulutus, ja hän on pitänyt kevytyrittäjänä ratsastustunteja. Hän oli kuitenkin aina nauttinut erityisesti luonnossa liikkumisesta, ja suunnilleen kahdeksan vuotta sitten hän oivalsi, että voisi tehdä siitä itselleen työn. Johanna lähti eräopaskouluun vuonna 2013, ja alkoi laskuttaa työstä kevytyrittäjänä kolme…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Olutasiantuntija, radiotoimittaja, opettaja ja kirjailija – Viikon Kevytyrittäjä Anikó on kaikkea tätä ja enemmän!

    Kuka olet? Olen juomatoimittaja, olutkirjailija, opettaja, radiotoimittaja ja olutasiantuntija. Minulla on myös oma blogi Punavuori Gourmet, sekä ystäväni Elsan kanssa oma podcast Radio Helsingissä, nimeltään Elsan ja Anikon Kupla. Teen olutaiheista radio-ohjelmaa nimeltään Kippis Radio Helsingissä, jota rakastan kovin! Mitä teet? Kirjoitan juomista, ruoasta, elämysbusineksestä, pidän juomaluentoja sekä opetan ravintola-alan koulussa. Pidän viikoittaista radio-ohjelmaa sekä podcastia Radio Helsingissä ja kirjoitan…

    Lue lisää