Vieraskynä: Kuinka yhdistää yrittäjyys ja perhe?
Yrittäjyys yhdistettynä perhearkeen on monelle perheelle haastava yhtälö, joka vaatii luovimista ja joustoa suuntaan ja toiseen. Yrittäjyys on kuitenkin mahdollista saada toimimaan hektisenkin arjen kanssa: se voi olla varsin palkitsevaa ja tuoda perhe-elämän organisointiin monia uusia vaihtoehtoja. Digiyrittäjä Leena-Mari Laukkanen kertoo, miten tuore yritystoiminta ja perhe-elämä on hänen perheessään yhdistetty.
Yrittäjyys ja perhe on yhdistelmä joka vaatii paljon, mutta on täysin mahdollinen
Olen Leena-Mari Laukkanen, kolmekymppinen yksivuotiaan pojan äiti ja yrittäjä. Pyöritän yhden naisen digimarkkinointi- ja sisällöntuotantoyritystä ja kirjoitan siinä sivussa blogia Saksan Düsseldorfista käsin.
Aloitin päätoimisen yritystoiminnan ollessani raskaana noin 1,5 vuotta sitten. Olin juuri muuttanut Düsseldorfiin ja työnsaantimahdollisuuteni olivat varsin pienet, olinhan raskaana enkä puhunut saksaa. Minulla oli käsissäni muutama vaihtoehto: joko jäisin kotiäidiksi, yrittäisin työllistyä annettujen mahdollisuuksia hyödyntäen tai alkaisin paikkariippumattomaksi yrittäjäksi. Olin tehnyt aikaisemmin satunnaisesti töitä blogini kautta UKKO.fi:n kautta ja tiesin, että blogin kautta tulleista toimeksiannoista voisi olla suuremmaksikin tulonlähteeksi. Valitsin yrittäjyyden, ja sain samalla tilaisuuden tehdä työtä, josta pidän luvattoman paljon.
Yhtälö on kieltämättä haastava sillä tukiverkkomme on Saksassa lähes olematon. Lapsemme isovanhemmat asuvat kaukana ja luottoystäviä on Saksassa vähän. Pienellä luovimisella perhe-elämämme on kuitenkin tällä hetkellä kohtuullisen hyvin tasapainossa, vaikka joskus kännykkä kädessa täytyy lapsen kanssa aikaa viettääkin.
Yrittäjyys tuo lapsiperheeseen joustoa
Yritystoiminnan aloitus raskaana ollessa oli hyvä vaihtoehto, vaikka sen onnistuminen vaatikin suunnittelua: ennen vauvan syntymää tein muutaman kuukauden töitä varastoon niin paljon kuin se oli suinkin mahdollista, ja pystyin vauvan syntyessä olemaan vain vauvan kanssa kotona ja nauttimaan pienen ensihetkistä.
Mieheni oli muutaman viikon kotona vauvan synnyttyä, ja sen jälkeen alkoi luoviminen myös minun kohtuullisen hyvin alkaneen yritykseni ja perheen yhteisen ajan yhteensovittamisessa. Minulle muodostui rutiini: teen töitä aamuin, illoin sekä viikonloppuisin. Viikonloput ovat omaa työaikaani, sillä perinteisemmässä toimistotyössä oleva mieheni on silloin kotona. Olisi ihana tehdä omia töitä perinteisten toimistoaikojen mukaan, mutta valitettavasti se ei ole tällä hetkellä mahdollista. Mieheni hyödynsi tosin vanhempainvapaan, jolloin sain maistiaisia tavallisimmista, luksukselta tuntuvista työajoista.
Vaikka arki on hektistä, yrittäjyys on antanut paljon: olen saanut rakentaa omaa yritystä, ja lapsi saa joustavien työaikojeni vuoksi olla kotona hoidossa 1,5 vuoden ikään asti. Olen myös saanut viettää laatuaikaa poikani kanssa päivisin.
Miten pienen lapsen äiti järjestää aikaa yritykselle?
Olen oppinut viimeisen vuoden aikana monta asiaa yrityksen ja perhearjen yhdistämisestä, osan kantapäänkin kautta. Jokainen yritys ja perhe on toki erilainen ja on mahdotonta antaa yleispäteviä vinkkejä niiden yhdistämiseen, mutta listasin tähän muutaman meidän perheessä toimivan keinon.
- Ennakoi. Tämän kohdan tärkeyttä en voi alleviivata tarpeeksi: tee töitä varastoon silloin, kun sinulla on aikaa. Olen siinä mielessä onnekas, että joidenkin projektieni sisältö on suunniteltu kuukausia etukäteen. Jokin kuukausi voi olla hiljaisempi kuin toinen, ja näinä hiljaisina kuukausina ehdin valmistella tulevia töitä.
- Opi sanomaan ei. Tämä on ollut itselleni hankalinta: olisi ihana piipahtaa iltaisin jos jonkinmoisissa verkostoitumistapahtumissa. Olen oppinut viimeisen vuoden aikana sanomaan ei kaikelle, johon energiani ja aikani ei riitä. Se harmittaa joskus toden teolla, mutta on tärkeää myös jättää aikaa itselle ja vapaa-ajalle, sillä väsymyksen iskiessä kärsii niin perhe kuin yrityskin. Joskus pitää myös sanoa ei myös toimeksiannoille, jos tuntuu että sillä hetkellä paukkuja ei yksinkertaisesti ole.
- Hyödynnä toisen vanhemman mahdolliset vanhempainvapaat. Me huomasimme jossain vaiheessa, että meillä molemmilla oli sen verran töitä, ettemme ehtineet juurikaan nähdä toisiamme. Ymmärsimme pian, että asialle oli tehtävä jotain, emmekä halunneet laittaa vauvaa päiväkotiin alle vuoden ikäisenä. Miehelleni tarjottiin töistä mahdollisuutta jäädä vanhempainvapaalle, ja hän jäi vauvan kanssa muutamaksi kuukaudeksi kotiin.
- Älä koe huonoa omatuntoa esimerkiksi ulkopuolisen lastenhoidon käyttämisestä. Tätä olen itse joutunut hieman opettelemaan, mutta olemme kehittäneet satunnaisten lastenvahtien lisäksi toimivan järjestelyn samassa tilanteessa olevan ystäväperheemme kanssa. On helppo järjestää muutama tunti tehokasta työaikaa puolin ja toisin, kun lapset ovat hoidossa toisen perheen luona.
Leena-Mari päivittää tämän viikon UKKO.fi:n Instagram-tiliä ja kertoo siellä lisää paikkariippumattomasta yrittäjyydestään sekä yrittäjän perhearjesta. Lue myös Leena-Marin edellinen kirjoitus.
Lue myös
Yrittäjäisä – tahdotko enemmän vapaa-aikaa ja lyhyemmät työpäivät?
Sankariyrittäjä ei ole Supermies tai Ihmenainen – hyvinvointi on yrittäjän salainen ase
Kevytyrittäjyys vai oma yritys?
Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:
- Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
- Haluat testata liikeideaasi
- Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
- Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
- Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
- Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et
Yrittäjyys on sinua varten kun:
- Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
- Sinulla on valmis yritysidea
- Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
- Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
- Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
- Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen