Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Työnteko eläkkeellä — ajanvietettä ja lisätuloja

elakelaiset-hyppivat

Osa suhtautuu niin intohimoisesti työhönsä, että ei osaa lopettaa. Toisen elämä tuntuu tyhjältä ilman työn tuomaa rutiinia, eikä hän osaa istua kotona tekemättä mitään. Monella motivaationa toimii mahdollisuus parempiin tuloihin. Moni eläkeläinen haluaisi tehdä töitä eläkkeellä.

Taustalla voi olla pitkä kokemus, minkä kautta voi tehdä vaikka tuurauskeikkoja silloin tällöin. Satunnainen keikkailu ei ole yhtä raskasta kuin kokoaikainen työ, parhaassa tapauksessa se tuo päiviin kaivattua tekemistä ja pitää mielen virkeänä.

Eläkkeelle jäätyään voi myös herätä halu kokeilla jotakin aivan uutta, mitä ei aikaisemmin ole uskaltanut. Mielessä voi olla kauan muhinut liikeidea tai harrastus, jonka avulla haluaisi tienata lisätuloja.

Vaikuttaako työtä tekemällä hankittu lisätulo eläkkeeseen?

Eläkkeellä ollessa työtä tekemällä hankitut lisätulot eivät vaikuta vanhuuseläkkeen määrään. Sen sijaan lisätulot voivat vaikuttaa Kelan maksaman kansaneläkkeen lisien määrään. Vanhuuseläkkeellä voi siis tehdä töitä niin paljon kuin sielu sietää, ellei saa esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea. (Kirkko-Jaakkola, Taloustaito.fi.)

Palkkatulot vaikuttavat työttömyyseläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen määrään työtulojen ylittäessä tietyn rajan. Voit siis tehdä jonkin verran työtä ilman, että eläkkeen maksaminen lopetetaan, mutta työttömyyseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai eläkkeensaajan asumistukea saavan tulee ilmoittaa työn aloittamisesta  Kelaan ja omaan työeläkelaitokseensa. (Kela.)

Eläketulo ja palkkatulo ovat kummatkin verotettavaa ansiotuloa. Näin ollen eläkkeellä ollessa saadut palkkatulot vaikuttavat nostavasti tuloveroprosenttiin, mitä kautta ne vaikuttavat eläkkeen ja palkan kokonaissummasta lopulta käteen jäävään osuuteen.

Vanhuuseläkkeellä tehdystä työstä kertyy myös uutta eläkettä 1,5 % vuodessa 68 ikävuoteen asti. Tämän voit hakea maksuun 68 vuotta täytettyäsi.

Mitä verokorttia pitää käyttää?

Eläketuloa varten on olemassa oma verokorttinsa. Sen lisäksi keikkatöitä varten tarvitaan erillinen sivutuloverokortti palkkatuloa varten.

Sivutuloverokortin voit tilata Verohallinnosta. Sivutuloverokorttia tilatessa ja veroprosenttia laskettaessa voidaan huomioida eläketulot ja nostaa sivutuloverokortin veroprosentti riittävän korkeaksi, jotta ei tarvitse tilata myös uutta eläketulon verokorttia.

Miten ikä vaikuttaa vakuutusmaksuihin?

Iän kertyminen tuo muutoksia vakuutusmaksuihin, joita vähennetään veroina palkasta tai maksetaan työnantajamaksuina.

53 vuotta täyttäneillä työeläkevakuutusmaksun työntekijän osuus on 7,2 % vuonna 2015
Työttömyysvakuutusmaksua ei makseta yli 65-vuotiaista työntekijöistä.
68 vuotta täyttäneestä ei enää makseta työeläkevakuutusmaksua, eikä sairausvakuutuksen päivärahamaksua. Tällöin uutta eläkettä ei enää kartu.

UKKO.fi sopii myös eläkeläisille

UKKO.fi-laskutuspalvelun kautta voi helposti hankkia lisätuloja eläkkeellä ilman omaa yritystä. UKKO.fi huolehtii palkanmaksuun liittyvistä paperitöistä. Palvelun käytölle ei ole yläikärajaa.

UKKO.fi-palvelu toimii seuraavasti:

1. Rekisteröidy UKKO.fi-palveluun
Rekisteröitymisen voit tehdä klikkaamalla tästä.

2. Sovi toimeksiannosta asiakkaan kanssa
Sovi toimeksiannosta, hinnasta ja muista yksityiskohdista asiakkaasi kanssa. Suosittelemme tekemään kirjallisen sopimuksen, mikäli kyse on vähänkään isommasta työtehtävästä.

3. Luo lasku
Tehtyäsi työn voit luoda laskun UKKO.fi:n hallintapaneelissa. Kun lasku on valmis, voit hyväksyä sen lähetettäväksi eteenpäin. Tarkistettuamme laskusi lähetämme sen eteenpäin asiakkaallesi. Asiakaspalvelumme auttaa tarvittaessa laskun tekoon liittyvissä kysymyksissä, voit katsoa asiakaspalvelun yhteystiedot tästä.

4. Saat palkkaa
Saatuamme suorituksen asiakkaaltasi, maksamme palkan tilillesi. Tarvitsemme palkanmaksua varten verokorttisi ja lisäksi sinun tulee lisätä hallintapaneeliin oma tilinumerosi.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä
Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Avoin työpaikka – miten saan sen itselleni

    Työnhaku käy nykypäivänä itsessään työstä, ja se vaatii sekä kärsivällisyyttä, että hyvää itsetuntemusta ja lujaa uskoa omiin kykyihin. Kilpailu työpaikoista on kovaa, sillä hakijoita on paljon ja työnantajilla on usein tiukat kriteerit joiden mukaan rekrytointiprosessit etenevät. Kaikkeen työnhakuun pätevät kuitenkin tietyt toistuvat lainalaisuudet. Kuka tahansa voi kehittää itseään paremmaksi työnhakijaksi ja näin parantaa omia työllistymismahdollisuuksia. Itsetuntemus ja omien kykyjen realistinen…

    Lue lisää
  • Työelämä Hyvä omakuva toimii käyntikorttina netissä

    Kättely ja tervehdys antavat ihmisestä ensivaikutelman kasvotusten. Netissä tuo sama ensivaikutelma tehdään valokuvalla. Mikäli et halua näyttää epäammattimaiselta, kannattaa sinun hieman käyttää aikaa valokuvien tasoon ja jättää ne nolot selfiet muille ihmisille. Valokuva voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä on loppujen lopuksi todella suuri merkitys. Esimerkiksi työnhakutilanteessa epämääräinen valokuva antaa sinusta huonon vaikutelman, jos vieressä on monta hyvällä omakuvalla varustettua…

    Lue lisää
  • Työelämä Vieraskynä: Sorrutko sinäkin näihin kielimokiin? 10 nyrkkisääntöä, joilla oikeinkirjoitus luonnistuu

    Suomen kieli ei ole aina helppoa meille äidinkielisillekään, ja oikeinkirjoitus voi olla toisinaan hankalaa. Tavallisimmat kielimokat liittyvät  muun muassa yhdyssanoihin, välimerkkeihin ja isoihin ja pieniin alkukirjaimiin.  21. helmikuuta vietettävän kansainvälisen äidinkielen päivän kunniaksi kevytyrittäjämme, suomen kielen ja viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho kertoo kymmenen nyrkkisääntöä kirjoittamiseen. Niitä noudattamalla tuotat jo huomattavasti parempaa tekstiä ja voit heittää pahimmat kielitoikkaroinnit tunkiolle! Jos saat…

    Lue lisää