Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Osakeyhtiön verotus: näin osakeyhtiön verotus toimii

osakeyhtion-verotus-kolikot

Miten osakeyhtiötä verotetaan? Kun perustat osakeyhtiön, on hyvä ottaa haltuun osakeyhtiön verotuksen perusteet – osakeyhtiötä verotetaan varsin eri tavalla kuin yksityishenkilöä tai toiminimiyrittäjää.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten osakeyhtiötä verotetaan. Pähkinän kuoressa osakeyhtiöyrittäjän tulee muistaa ainakin kolme erilaista veroa: osakeyhtiön yhteistövero, arvonlisävero ja osakeyhtiön omistajan oma tulovero. Näiden lisäksi myös osingosta maksetaan veroa, silloin kun osinkoa jaetaan.

Osakeyhtiön tuloverotus: näin verotettava tulo lasketaan

Osakeyhtiö on itsenäinen toimija verotuksen suhteen eli osakeyhtiön tuloista on maksettava tuloveroa. Osakeyhtiön tuloveroa kutsutaan yhteisöveroksi ja verotettava tulo lasketaan osakeyhtiön tuloksesta.

Osakeyhtiön tuloverotus perustuu tilikauden tulokseen. Aloittavan osakeyhtiöyrittäjän on tehtävä arvio tilikauden tuloksestaan verotuksen perustaksi – myöhemmin tulosta voidaan arvioida aiempien tilikausien perusteella.

Miten osakeyhtiön verotettava tulo sitten lasketaan? Osakeyhtiön tilikauden tulos lasketaan vähentämällä tuloista vähennyskelpoiset kulut – esimerkiksi ostot, materiaali- ja työvälinehankinnat, sekä osakeyhtiöyrittäjän itselleen maksama palkka ja mahdollisten työntekijöiden palkat. Tästä summasta maksetaan yhteisövero, joka on tällä hetkellä 20 prosenttia.

Osakeyhtiön yhteisövero maksetaan ennakkoon eli ennakkoverona. Siksi joskus kuuleekin puhuttavan myös osakeyhtiön ennakkoverosta, kun puhutaan osakeyhtiön tuloverotuksesta.

 

Joko sinulla on osakeyhtiö?

Osakeyhtiö mahdollistaa yrittäjyytesi viemisen uudelle tasolle. Helpoin tapa perustaa osakeyhtiö on ryhtyä UKKO Yrittäjäksi!
Aloita UKKO Yrittäjyys tästä

Osakeyhtiön arvonlisävero

Arvonlisävero koskee kaikkia yrittäjiä yritysmuodosta huolimatta: niin toiminimiyrittäjän kuin osakeyhtiöyrittäjänkin on lisättävä hintoihinsa arvonlisävero ja tilitettävä se verottajalle säännöllisin väliajoin.

Arvonlisäveroilmoitus tulee tehdä 1-12 kertaa vuodessa. Jos yritystoiminta on pientä, voidaan arvonlisäverot ilmoittaa ja maksaa kerran vuodessa, mutta tulojen ja sitä myötä kasvavien verosummien kasvaessa on viisasta ilmoittaa alv:t useammin: neljästi vuodessa tai joka kuukausi.

Tiettyjä yrityksen kuluja voidaan vähentää arvonlisäverotuksessa, jolloin tilitettävä summa pienenee. Nämä vähennykset ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella ja verottaja laskee lopullisen tilitettävän summan ilmoituksen perusteella.

Arvonlisäverokantoja on erilaisia. Oikea verokanta määritellään yritystoiminnan toimialan mukaan. Esimerkiksi elintarvikkeilla, ravintolapalveluilla ja kirjoilla on alennettu arvonlisäverokanta. Sama yritys voi myydä erilaisia tuotteita ja palveluita, joilla on eri arvonlisäverokanta.

Voit lukea kattavan tietopakettimme arvonlisäverosta täältä: Mikä ihmeen arvonlisävero?

 

Laskin ja muistikirja. Kuvituskuva. Osakeyhtiön verotus.

Osakeyhtiön omistajan verotus

Erityisesti toiminimestä yhtiömuodon osakeyhtiöksi muuttavan yrittäjän on hyvä huomata, että osakeyhtiö ja osakeyhtiöyrittäjä ovat verottajan silmissä kaksi erillistä veronmaksajaa. Siksi osakeyhtiö maksaa tuloksestaan tuloverona yhteisöveroa, ja yrittäjä itse maksaa vielä itselleen maksamastaan palkasta ansiotuloveroa.

Osakeyhtiöyrittäjän tuloveron määrä muodostuu progressiivisesti – eli mitä isompi palkka, sitä enemmän on maksettava veroa. Itselleen ja työntekijöilleen maksamansa palkat osakeyhtiöyrittäjä voi kuitenkin vähentää osakeyhtiönsä tuloksesta, kun yhteisöveroa lasketaan.

Lisäksi osakeyhtiöyrittäjä voi maksaa itselleen osinkoa – osinkoa saa jakaa sen jälkeen, kun osakeyhtiön tuloksesta on maksettu yhteisövero. Joskus on kannattavaa maksaa itselleen osa tuloistaan palkkana, osa osinkoina. Siitä, milloin mikäkin kannattaa voit lukea artikkelistamme: Osakeyhtiön verosuunnittelu – näin sinulle jää eniten rahaa käteen .

 

Saako osakeyhtiön verotus pään pyörälle?

Osakeyhtiön verot hoituvat näppärimmin luotettavan kumppanin kanssa: UKKO Yrittäjänä osakeyhtiöyrittäjyys on helppoa!
Ryhdy UKKO Yrittäjäksi

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

  • Verotus Kulukorvaus: mitä kulukorvauksessa saa vähentää?

    Kulukorvaukset hämmentävät tasaisin väliajoin käyttäjiämme. Tässä kirjoituksessa selvitämme, mitä kulukorvaukset ovat, mitä tarvikkeita voi vähentää ja mitkä kulut eivät ole vähennyskelpoisia. Mitä kulukorvaus tarkoittaa? Kulukorvausten tarkoituksena on korvata suoraan työstä aiheutuneet kulut. Kulukorvaukset eivät siis ole palkkaa, eikä niistä tällöin makseta palkan sivukuluja. Työstä syntyneistä kuluista voi tietyissä tapauksissa hakea verovapaata korvausta laskutuspalvelun kautta. Mikäli kuluja ei voida hakea laskutuspalvelun…

    Lue lisää
  • Verotus Kevytyrittäjän verovähennykset - muistathan ottaa nämä ylös!

    Tiesithän, että kevytyrittäjänä olet oikeutettu hakemaan verovähennyksiä omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi? Kyllä vain! Vähennykset pienentävät veron määrää, mikä tarkoittaa, että käyttöösi jää enemmän rahaa. Katso alta, mistä kuluista ja maksuista koostuu kevytyrittäjän verovähennykset ja miten merkitset ne omassa verotuksessasi. Mitä enemmän kevytyrittäjänä tienaat, sitä enemmän maksat veroja. Kevytyrittäjänä saatu tulo on toisin sanoen veronalaista ansiotuloa, jota verotetaan progressiivisesti. Verotuksellisesti kevytyrittäjyys tarkoittaa,…

    Lue lisää
  • Verotus ALV-muutos: infopaketti pienyrittäjälle ja kevytyrittäjälle

    Yleinen arvonlisäverokanta nousee tämän vuoden syyskuun alusta 25,5 prosenttiin. Tähän asti yleinen arvonlisävero on ollut 24%. Mitä ALV-muutos tarkoittaa pienyrittäjälle ja kevytyrittäjälle? Miten muutokseen tulisi varautua ja mitä toimia se vaatii? Tässä tekstissä käymme läpi arvonlisäverokannan muutoksen vaikutukset kevytyrittäjälle ja pienyrittäjälle. Mikä ihmeen ALV-muutos? Arvonlisäverokantoja on Suomessa käytössä useita ja nyt tehtävä ALV-muutos koskee yleistä kantaa: eli niitä toimialoja, joilla…

    Lue lisää