Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Freelancerien työllistäminen mahdollistaa resurssoinnin joustavuuden

aspa-freelancerien-tyollistaminen

Epävarma aika taloudessa tuo haasteita työllistämiseen – apukäsille voi olla suuri tarve, mutta se, kuinka kauan tarvetta on, voi olla hämärän peitossa. Epävarman ja vaikeasti ennustettavan ajan yli voi auttaa joustava freelancerien työllistäminen.

Freelancerin työllistäminen mahdollistaa työvoiman löytämisen nopeasti ja joustavasti. Voit hankkia apukäsiä juuri siihen tehtävään, jossa apua tarvitaan – esimerkiksi muun tiimin tueksi, ja maksat vain tehdystä työstä.

Mihin töihin toimeksiantosuhde sopii?

Tarvetta joustaville apukäsille ja osaaville tekijöille on monella eri toimialalla ja useissa eri tehtävissä. Toimeksiantosuhde sopiikin moneen. Freelancer sopii hyvin monenlaisiin tehtäviin suorittavista työtehtävistä aina vaativiin asiantuntijarooleihin.

Sesonkiaikoina freelancereita voi työllistää vaikkapa asiakaspalveluun kiireavuksi. Myös loma-aikoina tuuraajia ja sijaisia voi löytyä kaikista näppärimmin freelancereista. Freelancereiden avulla sinun on myös mahdollista rakentaa projektikohtaisia tiimejä viemään jokin tietty kokonaisuus maaliin: vaikkapa toteuttamaan pop-up toimipiste kesäksi tai sisältömarkkinointikampanja jonkin teeman ympärille.

Toimeksiantosuhde mahdollistaa myös työn suorittajalle oman palkkapussin kerryttämisen useissa eri työpaikoissa tai projekteissa sesongin mittaan: vaikkapa tapahtuma-alan tekijälle tai rakennusalan osaajalle voi olla järkevää ottaa vastaan useita toimeksiantoja eri toimeksiantajilta sen sijaan, että sitoutuisi yhteen työnantajaan.

Suorittavan työn lisäksi freelancer voi myös auttaa tarjoamalla syvällistä osaamista tai asiantuntemusta. Vaikkapa kehitysprojekteissa tarvitaan usein sellaista osaamista, jota organisaation vakituisilta työntekijöiltä ei löydy, mutta jolle ei myöskään ole jatkuvaa tarvetta – tällöin osaaminen on järkevää ostaa ulkopuoliselta erikoisosaajalta projektin ajaksi.

 

Työllistäisitkö freelancerin?

UKKO.fi tarjoaa myös toimeksiantajille helppoja tapoja hoitaa toimeksiantosopimukset ja palkkioiden maksut.
Ratkaisumme freelancerien työllistäjälle

Toimeksiantosuhde on joustava tapa työllistää

Yhden työntekijän rekrytointi voi tulla maksamaan työnantajalle jopa 10-15 tuhatta euroa ja rekrytointiprosessi voi viedä kuukausia. Rekrytointi on kannattava investointi, kun organisaatioon tarvitaan pitkäaikainen, sitoutunut työntekijä, etenkin kun haussa on asiantuntija.

Epävarmassa taloustilanteessa kynnys rekrytoida kokoaikainen työntekijä on syystäkin korkea: mitä jos talous sakkaa, kysyntä laskee tai taantuma syvenee entisestään? Jos toiminnan edellytyksissä tapahtuu nopeasti muutoksia, voi huolella suunniteltu, pitkä ja kallis rekrytointi mennä hukkaan.

Kun tulevaisuus on epävarma, on usein järkevämpää ostaa tarvittavaa asiantuntemusta väliaikaisesti freelancereilta ja pienyrittäjiltä. Työllistäjänä sinun ei tarvitse sitoutua kalliiseen rekrytointiprosessiin ja freelancer vastaa itse esimerkiksi verojensa maksusta ja sosiaaliturvansa järjestämisestä.

Kun työllistät toimeksiantosuhteeseen, sinun tarvitsee vain sopia suoritettavan työn sisällöstä ja hinnasta, ja maksaa lasku.

Freelancerin voi työllistää juuri niin suppeaan tai laajaan tehtävään kuin kulloinkin on tarve. Freelancerin osaamisen ja sopimisen tehtävään voi varmistaa matalalla kynnyksellä laatimalla ensin lyhyemmän sopimuksen. Jos ensimmäiset toimeksiannot tulevat suoritettua toivotusti, on freelancerin kanssa vaivatonta laatia pidempi yhteistyösopimus.

 

Konsultti mukana kokouksessa. Kuvituskuva. Freelancerien työllistäminen.

Miten freelancerien työllistäminen onnistuu? Kaikki toimeksiantosuhteesta

Freelancerin työllistämisessä on tärkeää muistaa sopia tarkasti työn suorittamisesta ja hinnasta. Toimeksiantosopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena.

  • Sopimuksessa on tärkeää sopia vähintään seuraavat asiat:
  • Freelancerin ja toimeksiantajan vastuut
  • Tehtävä työ riittävän yksityiskohtaisesti
  • Työn aikataulu
  • Työstä maksettava palkkio

Keskustele sopimusta laadittaessa freelancerin kanssa avoimesti: näin varmistatte, että kumpikin osapuoli on perillä kaikista toimeksiantosuhteeseen vaikuttavista tekijöistä. Freelancerilla on hyvin todennäköisesti myös muita toimeksiantoja suoritettavanaan ja tämä voi vaikuttaa siihen, missä aikataulussa hän ehtii suorittaa työn.

Sopikaa myös siitä, miten freelancer laskuttaa palkkionsa: kerro tarkasti mitä tietoja tarvitset laskulle ja sopikaa työn hinnasta.

Muista myös huomioida, millaisia vakuutuksia freelancer mahdollisesti tarvitsee työtä tehdessään: esimerkiksi UKKO Kevytyrittäjillä on aina voimassa UKKO Turvan tapaturma- ja vastuuvakuutukset.

Freelancer voi laskuttaa työnsä erilaisten laskutuspalveluiden kautta. UKKO.fi tarjoaa jatkuvasti tai useita freelancereita hyödyntävälle toimeksiantajalle näppäriä palveluita ja neuvoja: tutustu toimeksiantajan ratkaisuihimme täältä.

 

Koontilasku maksa useiden freelancereiden palkkiot yhdellä laskulla

Kun työllistät useita freelancereita – esimerkiksi ison joukon kesäapulaisia tai kokonaisen projektitiimin – voit maksaa kaikkien palkkiot helposti yhdellä laskulla hyödyntämällä koontilaskua.

Koontilaskun taustalla toimii älykäs laskutusautomaatio, jonka avulla sinulle toimeksiantajana toimitetaan vain yksi lasku, kun freelancerit taas saavat omat osuutensa palkkiosta näppärästi tililleen. Koontilasku säästää paljon aikaa ja vaivaa sekä toimeksiantajalta että freelancereilta, kun freelancereita on useita – freelancerit voivat keskittyä tehtäviensä suorittamiseen laskujen laadinnan sijaan, kun taas toimeksiantajan tarvitsee tarkistaa ja kuitata vain yksi lasku, josta löytyvät kaikkien freelancerien palkkiot.

Tutustu tarkemmin UKKO.fi koontilaskuun!

 

Koontilaskutus ja kumppanuus UKKO.fi:n kanssa

UKKO.fi tarjoaa kattavan ratkaisun koontilaskutukseen. Sen avulla voit ulkoistaa laskutuksen hallinnan ja nauttia tehokkaasta ja luotettavasta laskutusprosessista. Kumppanuusmalli UKKO.fi:n kanssa mahdollistaa laskutuksen ulkoistamisen ammattilaisten hoidettavaksi, mikä varmistaa, että laskutus tapahtuu ajallaan ja virheettömästi.

Kumppanuus on toimeksiantajalle aina maksutonta. Kumppaninamme saat henkilökohtaista palvelua ja neuvoja freelancereiden työllistämiseen, minkä lisäksi voit hyödyntää koontilaskutusautomaatiotamme ja tehostaa yrityksesi palkkioiden maksuprosessia.

Lue lisää kumpannuudesta tai ota suoraan yhteyttä, niin kerromme lisää!

Oletko kiinnostunut kumppanuusratkaisuista?

Ota yhteyttä niin etsitään yhdessä teille sopiva ratkaisu.

Sampo Kurttila
Key Account Manager
+358 50 4628 628

sampo.kurttila@ukko.fi

 

Lue lisää aiheesta:

Toimeksiantosuhde-pikaopas: parhaat ratkaisut ja yleisimmät sudenkuopat

Miten työllistetään kevyt- tai toiminimiyrittäjä? Lue, mitä työllistäjän tulee muistaa ja lataa ilmainen opas työllistäjälle

 

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

  • Työllistäminen Toimeksiantosuhde-pikaopas: parhaat ratkaisut ja yleisimmät sudenkuopat

    Toimeksiantosuhteesta puhutaan silloin kun yritys, yrittäjä tai yksityishenkilö ostaa palveluita itsenäiseltä ammatinharjoittajalta. Toimeksiantosuhde eroaa työsuhteesta useilla eri tavoilla ja niin toimeksiantajalla kuin työn suorittajallakin on omat velvollisuutensa, jotka on hyvä muistaa. Jatka lukemista ja lataa Toimeksiantosuhteen pikaopas. Tietoa toimeksiantajana toimimisesta löytyy eri paikoista ja usein ohjeita joutuu itse keräilemään sieltä sun täältä. Me päätimme helpottaa elämääsi ja laitoimme puolestasi tärkeimmät…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Työntekijän irtisanominen: miten päästä eroon huonosta työntekijästä?

    Löytyykö sinun työpaikaltasi huono työntekijä tai alainen? Hän ei tee töitään huolellisesti ja on aina myöhässä. Muut joutuvat tekemään hänen työnsä tai hän vain yksinkertaisesti pilaa valituksellaan työilmapiirin. Tällainen työntekijä kuluttaa yrityksen resursseja, mutta ei välttämättä tuota mitään. Kuulostaako tutulta? Miten tämän ikävän tilanteen voi oikein ratkaista? Työsuhteen irtisanominen Työsuhteen irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijää…

    Lue lisää
  • Työllistäminen Uusi ura houkuttelee monia – miten löytää se oikea työ?

    Työurat eivät ole enää entisenlaisia; tuskin enää kukaan on perinteisessä palkkatyösuhteessa samalla työnantajalla koko työuraa kisällistä mestariksi. On tavallista, että työurat kulkevat eteenpäin menemisen lisäksi myös sivuille ja välillä jopa taaksepäin. Yhä useammalla on työuransa aikana lukuisia eri ammatteja – välillä joillakin jopa yhtä aikaa. Päivisin ohjelmistoja kehittävä voi viikonloppuisin olla joogaopettaja tai koomikko. Ennusteiden mukaan merkittävä osa nykyisistä ammateista…

    Lue lisää