Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Yrittäjän sosiaaliturva: kaikki yrittäjän sosiaaliturvasta

yrittajan-sosiaaliturva-jalka-paketissa

Yrittäjän sosiaaliturva varmistaa toimeentulon esimerkiksi yrittäjän sairastuessa tai vanhempainvapaan aikana. Toisin kuin palkansaajan, yrittäjän tulee huolehtia itse sosiaaliturvansa tasosta YEL-vakuutuksen avulla. Tässä artikkelissa käymme läpi, millainen yrittäjän sosiaaliturva on ja kuinka se toimii.

Mikä on yrittäjän sosiaaliturva?

Yrittäjällä on Suomessa samanlainen sosiaaliturva kuin palkkasuhteessa työskentelevällä työntekijälläkin. Sosiaaliturvan tarkoitus on taata riittävä toimeentulo ja huolenpito myös sellaisessa elämäntilanteessa, jossa työtä ei pysty tekemään. Sosiaaliturva sisältää rahallista tukea ja palveluita, kuten kuntoutusta tapaturman jälkeen.

Palkansaajan ja yrittäjän sosiaaliturvan ero on siinä, että yrittäjän on huolehdittava sosiaaliturvansa varmistavista maksuista ja etuuksien tasosta itse – palkkasuhteessa taas on työnantajan vastuulla huolehtia työntekijän sosiaaliturvamaksuista.

Yrittäjän sairausloma on esimerkki tilanteesta, jossa yrittäjän sosiaaliturva tulee apuun. Omavastuuajan lyhennyttyä vuonna 2018 ovat yrittäjät olleet toimeentulon turvaavan etuuden piirissä heti sairastumista seuraavana päivänä.

Yrittäjä saa sairastuessaan tai joutuessaan tapaturmaan Kelan sairaspäivärahaa. Päivärahan suuruuteen vaikuttaa se, kuinka hyvin yrittäjä on muistanut huolehtia omasta sosiaaliturvastaan: sosiaaliturvan tason määrittää YEL-työtulo.

 

Kädet pitelevät ultraäänikuvia vauvasta. Kuvituskuva. Yrittäjän sosiaaliturva.

 

Yrittäjän sosiaaliturvan pohjana on YEL-työtulo

Varmistaakseen sosiaaliturvansa on yrittäjän huolehdittava, että hänen YEL-vakuutuksensa eli yrittäjän eläkevakuutuksen työtulo on oikealla tasolla. Nimestään huolimatta YEL vaikuttaa eläkkeen lisäksi myös sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja muiden sosiaalietuuksien määrään.

Mitä suurempi työtulo, sitä enemmän yrittäjä maksaa YEL-vakuutusmaksua – ja sitä enemmän maksu kerryttää eläkettä ja sitä suurempi on myös esimerkiksi sairaus- tai vanhempainpäiväraha jos yrittäjä sellaista tarvitsee. Oman sosiaaliturvansa varmistamiseksi YEL-työtulo on siis tärkeää asettaa sopivalle tasolle!

YEL-työtulo tarkoittaa sitä summaa, jonka maksaisit palkatulle työntekijälle sen työn tekemisestä, jonka teet itse yrittäjänä. Oman työtulon oikeaa tasoa voi arvioida laskemalla yritystoimintaan käyttämänsä työtunnit ja kertomalla sen alasi keskimääräisellä tuntipalkalla – tuntipalkalla, joka sinulle maksettaisiin jos tekisit samaa työtä palkkasuhteessa.

Tuntipalkkaa voi joskus olla hankala määritellä, sillä yrittäjä tekee usein yrityksessään myös paljon sellaista työtä, joka ei välttämättä vastaa hänen ydinosaamistaan: markkinointia, kirjanpidollisia ja hallinnollisia töitä, verkostoitumista, suunnittelua ja kehitystyötä.

Moni yrittäjä unohtaa päivittää työtuloaan yritystoiminnan kasvaessa. Me laadimme pari esimerkkiä, jotka havainnollistavat, miksi työtulo on syytä pitää oikealla tasolla koko yrittäjyyden ajan. Lue täältä, miten minimi-YEL voi yllättää.

 

UKKO Yrittäjänä varmistat sosiaaliturvasi helposti

Meiltä saat YEL-vakuutuksen näppärästi voimaan heti kun sitä tarvitset.
Tutustu UKKO Yrittäjyyteen

Mitä etuuksia yrittäjä voi saada?

Yrittäjän sosiaaliturva kattaa kaikenlaiset elämäntilanteet, joissa tulot pienenevät merkittävästi tai loppuvat kokonaan. Yrittäjä voi saada sairauspäivärahan lisäksi perheen perustamisen tullessa ajankohtaiseksi vanhempainpäivärahaa, sekä tarvitessaan myös ammatillista kuntoutusta työkyvyn säilyttämisen tueksi. Lisäksi yrittäjä, jolla on pienet tulot, voi saada asumistukea ja toimeentulotukea.

Yrittäjän sosiaaliturvaetuudet haetaan Kelan kautta. Kelan sivuilta löydät tarkemmin tietoa siitä, miten toimia kun tarvitset yrittäjän sosiaaliturvaa.

Yrittäjän tarvitessa työttömyysturvaa, on ilmoittauduttava ensin TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi. Yleensä yritystoiminta tulee laittaa tauolle työttömyyspäivärahaa saadakseen – käytännön asioissa neuvoo oma TE-toimiston yhteyshenkilö. Kun työnhaku on voimassa työttömyystukea haetaan tilanteen mukaan joko Kelasta tai työttömyyskassasta. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saadakseen yrittäjän on kuuluttava yrittäjien omaan työttömyyskassaan, Yrittäjäkassaan.

Kaipaatko vielä lisätietoa? Katso kaikki artikkelimme yrittäjän sosiaaliturvasta!

 

Tiesitkö, että kevytyrittäjäkin tarvitsee YEL-vakuutuksen, kun tulot kasvavat?

UKKO Kevytyrittäjänä saat meiltä neuvoja ja opastusta YEL-maksuihin ja voit aktivoida oman YEL-vakutuksesi parilla klikkauksella!
Lue lisää UKKO Kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjän sosiaaliturva:

  • Yrittäjän sosiaaliturva Yrittäjä ja etuuksien menettäminen

    Tietyissä tapauksissa yrittäjä voi myös menettää hänelle myönnettyjä etuuksia. Tämä koskee varsinkin työttömyysturvaa. UKKO.fi on yksityishenkilöille suunnattu laskutuspalvelu. Se tarjoaa mahdollisuuden laskuttaa ilman omaa yritystä. Tutustu UKKO.fi-palveluun ilmaiseksi jo tänään! Liian pitkä työttömyys Kun työttömyys venyy syystä tai toisesta liian pitkäksi, ei työttömyysturvaa voida yrittäjälle enää myöntää. Ansiosidonnaista päivärahaa SYT -kassasta voi saada enintään 500 päivän ajan. Tämän ajanjakson jälkeen…

    Lue lisää
  • Yrittäjän sosiaaliturva Yrittäjän toimeentulotuki: Mitä on toimeentulotuki yrittäjälle?

    Toimeentulotuki on aina viimesijainen toimeentuloturva muoto. Tukea myönnetään harkinnanvaraisesti ja tietyn määräajan verran, yleensä kuukaudeksi kerrallaan. Yrittäjää kohdellaan toimeentulotuen hakijana samanarvoisena muidenkin hakijoiden kanssa, eli myös yrittäjälle toimeentulotuki tarkoittaa viimesijaista toimeentuloturvaa. Yrittäjän asema toimeentulotuen hakijana Yrittäjä on toimeentulotuen hakijana kuin kuka tahansa muukin hakija. Yrittäjyys ei tässä kohtaa korostu mitenkään. Yrittäjällä on oikeus saada toimeentulotukea samoin perustein kuin muutkin hakijat…

    Lue lisää
  • Yrittäjän sosiaaliturva Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

    Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään. Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään. Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä…

    Lue lisää