Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Hyvä omakuva toimii käyntikorttina netissä

hyva-omakuva

Kättely ja tervehdys antavat ihmisestä ensivaikutelman kasvotusten. Netissä tuo sama ensivaikutelma tehdään valokuvalla.

Mikäli et halua näyttää epäammattimaiselta, kannattaa sinun hieman käyttää aikaa valokuvien tasoon ja jättää ne nolot selfiet muille ihmisille.

Valokuva voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä on loppujen lopuksi todella suuri merkitys. Esimerkiksi työnhakutilanteessa epämääräinen valokuva antaa sinusta huonon vaikutelman, jos vieressä on monta hyvällä omakuvalla varustettua työhakemusta. Jokainen voi miettiä kenellä on varaa antaa tasoitusta muille työnhakijoille.

On kyseessä sitten työhakemus, omat nettisivut tai vaikka tarjous, hyvä omakuva antaa sinusta ammattimaisen kuvan muille ihmisille. Kuvat alkoholilasin kanssa ovat nauloja omaan arkkuun, vaikka olisitkin ollut vain terasilla yhdellä. Selfiet yläviistosta menevät täysin samaan kastiin. Kyse on loppujen lopuksi siitä, minkälaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Kuvaa katsova ei näe muuta kuin valokuvasi. Kuvasta ei tule esiin ystävällisyytesi, jos et hymyile jne.

Yritä valita kuvaksi sellainen, missä sinä olet ainoastaan. Moni voi leikata kavereiden kanssa otetusta yhteiskuvasta itsensä pois, jos kyseisessä kuvassa oma ilme on onnistunut. Kuva näyttää kuitenkin hassulta, jos kuvasta löytyy toisten ihmisten käsiä, olkäpäitä tai hiuksia.

Näin otat hyvän omakuvan

Ei hyvän kuvan ottaminen ole mitään rakettitiedettä. Yleisin ja varmin vaihtoehto on ottaa kuva valkoista seinää vasten hymyn kera ja homma on sillä selvä. Vastavaloa kannattaa välttää, koska silloin valokuvan kohde jää pimeäksi. Vastavalo tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aurinkoa ei kannata jättää selän taakse. Valon lähteen tulisi olla henkilön edessä, jolloin valokuvan kohde valottuu paremmin.

Hymyilevän miehen profiilikuva

Valkoinen tausta ja hymy toimivat aina.

Jos et saa ketään ystävääsi ottamaan kuvaa sinusta, voit hyödyntää jalustaa kuvissasi. Parilla kympillä saat hyvän jalustan, jolloin pystyt ottamaan kuvan kauempaa ilman, että selfiekäsi tulee kuvaan mukaan. Selfietikku kannattaa jättää näistä kuvista myös pois.

Kuvia voi myös muokata, mutta liika kikkailu voi kostautua. Kuvien rajaus, värien kirkastaminen ja esimerkiksi finnin häivyttäminen voi tulla kyseeseen muokkauksia tehdessä. Jos et halua ostaa Photoshop-ohjelmaa, netistä löytyy paljon ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Mikäli et halua liian monimutkaista kuvankäsittelyohjelmaa, Ifranview on varsin helppokäyttöinen ohjelma pieniin muokkaustöihin. Myös Windowsin ja Macin omilla kuvankäsittelyohjelmilla saa tehtyä välttämättömimmät muokkaukset.

Ota itse tai käy kuvattavana

Nykyään melkein kaikista älypuhelimista löytyy riittävän hyvä kamera valokuvien ottoon, jos sinulla ei ole muuta kameraa itselläsi. Mikäli haluat panostaa hiukan enemmän, voit käydä myös valokuvaamoissa ottamassa yhden normaalin valokuvan itsestäsi. Nämä eivät maksa tuhottomia summia, jos haluat vain yhden peruskuvan.

Panosta hieman myös vaatteisiin. Ryppyinen ja likainen paita ovat samoja nauloja omaan arkkuun. Mitään ylihienoa sinun ei tarvitse päällesi laittaa. Et ole menossa linnan juhliin, joten miehillä siisti kauluspaita ja naisilla siisti neule toimivat vallan hyvin. Paljastavia vaatteita kannattaa välttää, koska se voi vähentää ammattimaisuuttasi. Siisti perusolemus riittää hyvin pitkälle. Normaalin omakuvan ei tarvitse olla tyyliltään mallikuva.

Hauskoja kuvaushetkiä!

Kirjoittaja: Taneli Pasanen

Lue myös

Linkedin on paras työkalu työnhakijalle ja yrittäjälle, mutta moni hukkaa siellä mahdollisuutensa – asiantuntija Hannu Pelli kertoo, mitä siellä pitää hoksata

Visuaalinen CV – Väriä ansioluetteloon

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Miten pukeutua työhaastatteluun? Nappaa Yrittäjyyskoulun 4 vinkkiä!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Vaivaavatko kivut kotitoimistolla? Tee nämä pienet lisäykset etätyöpäiviisi, niin jumit helpottuvat!

    Teetkö etätöitä kotoa käsin ja jumit vaivaavat? Kerromme tässä artikkelissa muutaman helpon vinkin ja tavan, joilla huolehdit hyvinvoinnistasi, liikkuvuudestasi ja työergonomiastasi pitkin työpäivää! Artikkelin lopusta löydät myös vinkkejä helppoon ja nopeaan taukojumppaan. Hyvästä työergonomiasta huolehtiminen on tärkeää, teet sitten liikkuvaa tai ruumiillisesti raskasta työtä tai istut kaikki päivät toimistolla. Ergonomian ylläpito pääsee kuitenkin helposti unohtumaan töihin uppoutuessa; etenkin osan etätyöläisistä…

    Lue lisää
  • Työelämä Vievätkö robotit työt? Tätä pohdittiin jo 300 vuotta sitten

    "Vievätkö robotit työt tulevaisuudessa" on kysymys, jota pohditaan julkisessakin keskustelussa silloin tällöin. Monia mietityttää myös se, onko oma työpaikka samalla uhattuna. Vai oletko itse onnistunut välttämään tämän ajatuksen tai keskustelun kokonaan? Työelämän kuumimpia puheenaiheita nimittäin viime vuosina ovat olleet robotit, automatisaatio ja tekoäly. Toisaalta puhutaan siitä, miten teknologiaa voidaan hyödyntää, jotta voimme tarjota yhä parempia, laadukkaampia ja turvallisempia tuotteita ja…

    Lue lisää
  • Työelämä Miten löydän lapsilleni töitä (edes kesätöitä)

    Moni teini-ikäinen ansaitsisi mielellään omaa taskurahaa, jolla voisi ostaa sitä mitä milloinkin tekee mieli. Töiden, tai edes kesätöiden, löytäminen teinille ei kuitenkaan välttämättä ole maailman helpoin homma. Tähän juttuun on koottu vinkkejä, joita kannattaa kokeilla, jos haluat löytää lapsillesi töitä tai edes kesätöitä. Hyödynnä omia verkostojasi Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, voisitko hyödyntää omia verkostojasi töiden löytämisessä. Ehkäpä omalla työpaikallasi tarvitaan…

    Lue lisää