Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Murehtimiseen taipuvainen yrittäjä voi löytää avun skenaarioajattelusta – Mielen työkalun neljä askelta kesyttää stressin ja pelon

skenaarioajattelu

Murehtiminen heikentää yrittäjän toimintakykyä ja on siten turhaa, mutta mistä löytää apu alituiseen vatvomiseen? Auvo Paananen ja Marko Ikonen ovat Osumon neuvottelu- ja liiketoiminta-asiantuntijoita. He opastavat miten yrittäjä voi hyötyä skenaarioajattelusta.

Moni haluaa tulla vahvaksi ja itsenäiseksi yrittäjäksi, mutta usein menestyksen esteeksi nousee oma epävarmuus ja stressi. Asioiden murehtiminen, pelko ja stressi ovat kuin musta aukko – ne imevät yrittäjän huomion, ajan ja voimavarat itseensä ja näin vaikeuttavat asiakkaiden saamista ja tietysti itse asiakastoimituksia.

Jokainen kuitenkin pystyy merkittävästi vähentämään turhia murheitaan ja ohjaamaan kaiken vapautuvan ajan ja energian menestystä vauhdittaviin asioihin. Sinäkin pystyt helpottamaan tilannettasi nopeasti.

Muista että sinulla on vaihtoehtoja, joista valita

Yrittämiseen kuten elämään yleensäkin liittyy riskejä. Erilaisiin riskeihin on hyvä varautua – emme ikinä tiedä mitä tuleman pitää. Toteutuessaan riskit pitää osata hoitaa pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman nopeasti ja järkevästi. Toteutumattomien riskien murehtiminen taas on turhaa, vaikka mielemme sinne meitä jatkuvasti yrittää vetää. Jotenkin kuvittelemme, että murehtimalla tulemme tekemään parempia ratkaisuja, vaikka näin ei ole. Murehtiminen heikentää toimintakykyä ja on siten turhaa.

Murehtiminen on usein pelkoa siitä, että meille tulee tapahtumaan jotain kamalaa tulevaisuudessa. Faktahan toki on, että tulevaisuudessa meille tulee tapahtumaan erilaisia asioita, enemmän ja vähemmän miellyttäviä. Mutta tärkeä kysymys kuuluukin: “Mitä vaihtoehtoja minulla on erilaisissa tulevaisuuden skenaarioissa?”

Osumon Marko Ikonen

Marko Ikonen

Tuo yksinkertainen kysymys herättää meissä voimaantumisen tunnetta heti kun ymmärrämme, että minulla tosiaan on vaihtoehtoja, joista voin itse valita. Minä voin ja saan itse valita. Minä valitsen. Ei niin, että tulevaisuus heittelee minua minne sattuu kuin tuuli kuivia lehtiä, vaan niin, että tuulen tuivertaessa minä olen se, joka valitsee mitä minulle tapahtuu.

Skenaarioajattelu selkiyttää ajatukset, tunteet ja vaihtoehdot

Pitkän liiketoiminta- ja neuvottelu-uramme aikana olemme huomanneet, että paluu perusasioihin ja -työkaluihin on usein toimivin ratkaisu tilanteessa kuin tilanteessa. Yksi tällainen ajattelun perustyökalu on skenaarioajattelu.

Skenaarioajattelulla valmistaudutaan hoitamaan negatiiviset tulevaisuuden asiat nopeasti ja varmasti pois päiväjärjestyksestä. Samalla kun aiemmin epämääräisiltä vaikuttaneet pelot alkavat jäsentyä, myös ajatukset, tunteet ja päätöksenteon vaihtoehdot selkiytyvät kertaheitolla. Murheiden sumu katoaa ja näemme mihin suuntiin polut risteyksestä lähtevät. Ja aika ja energia vapautuvat mukavampiin ja tuottavampiin asioihin.

Muutamassa hetkessä elämä alkaa voittaa

Jos todella haluat vähentää merkittävästi omaa ahdistustasi, stressiäsi ja pelkojasi, kannattaa varata muutama hetki skenaarioajattelulle. Voit tehdä koko harjoituksen vaikka viikon aikana pienissä osissa. Työkalun pariin kannattaa palata myöhemminkin, kun mieltäsi painaa jokin asia, epävarmuus tai pelko. Voi olla, että olet jo kirjannut sen ylös tässä harjoituksessa, mutta unohtanut. Tai sitten otat uuden asian käsittelyyn ja mieli rauhoittuu.

Pystyt käyttämään tätä työkalua helposti itsenäisestikin, mutta kokemuksemme mukaan parhaat ja nopeimmat tulokset saat, kun käyt skenaarioajatteluasi läpi luottovalmentajan ja tai -mentorin kanssa. Hän näkee asiat ulkopuolelta ja pystyy ohjaamaan sinua nopeammin eteenpäin.

Skenaarioajattelun neljä askelta

Skenaarioajattelu kiteytyy neljään kohtaan:
1. Kesytä mahdolliset riskit kirjaamalla ne ylös
2. Valmistaudu riskien toteutumiseen miettimällä vaihtoehtoisia toimintatapoja
3. Lopeta riskien murehtiminen ja ohjaa aika ja energia menestystäsi vauhdittaviin asioihin
4. Jos jokin riski toteutuu, otat etukäteen miettimäsi vaihtoehdot esille ja ratkaiset tilanteen

Ensin kartoitat mahdolliset riskit. Aloita suurimmista peloistasi ja epävarmuuksistasi. Ne luovat sinulle eniten stressiä, joten ne on hyvä saada kesytettyä ensin. Kun näet mahdolliset riskit silmiesi edessä paperilla tai näytöllä, huomaat että asiat alkavat selkiytyä ja olosi helpottua.

Tämän jälkeen otat käsittelyyn riskin kerrallaan ja mietit mitä vaihtoehtoisia toimintatapoja sinulla voisi olla kussakin skenaariossa. Tässä kohtaa harjoitusta huomaat, että sinulla on vaihtoehtoja elämässäsi – tilanteessa kuin tilanteessa. Vaihtoehdot antavat sinulle voimaa ja vapautta.

Kun olet kirjannut ylös mahdolliset riskit ja niiden vaihtoehtoiset toimintatavat, voit onnitella itseäsi ja hyvillä mielin lopettaa riskien murehtimisen. Murehtiminen on tästä eteenpäin turhaa. Jos jokin riski näyttää toteutuvan, otat muistiinpanosi esille ja olet jo monta askelta lähempänä tilanteen ratkaisemista. Ja jos eteen tulee tilanne, jota et ole osannut alunperin miettiä, aivosi ovat jo harjaantuneet miettimään vaihtoehtoisia toimintatapoja, jolloin tilanteen ratkaiseminen on helpompaa, nopeampaa ja laadukkaampaa.

Osumo Auvo Paananen

Auvo Paananen

Esimerkkipelko yrittäjän arjesta: Mitä jos asiakas on tyytymätön palveluuni?

1. Riskiskenaario: Asiakas on tyytymätön palveluuni.
2. Mitä vaihtoehtoja minulla on, jos näin käy?
Voin selvittää mistä tyytymättömyys johtuu!
o Puuttuuko palvelustani jotain mitä kilpailijani tarjoavat?
o Olenko unohtanut jotain toimituksestani?
o Olenko mokannut jotain toimituksessani?
o Olenko veloittanut väärin?
o Onko asiakas ymmärtänyt palvelun sisällön väärin?
o Onko asiakas “valittajatyyppiä”?

– Voin ottaa muiden näkemyksiä tilanteeseen, jotta näen tilanteen myös ulkopuolelta ja myös niitä asioita, joita en itse osaa miettiä.
– Voin päättää hyvittää tyytymättömyyden kokemuksen tavalla tai toisella, koska haluan että asiakkaalle jää minusta kuitenkin hyvä mielikuva, johtui tyytymättömyys oikeasti minusta tai ei.
– Voin päättää jättää hyvittämättä, jos tyytymättömyys johtuu oikeasti asiakkaasta. En lähde myötäilemään asiakasta, joka todennäköisesti tulee valittamaan jatkossakin.
3. Lopetan turhan murehtimisen siitä, että joku asiakas joskus tulee olemaan tyytymätön palveluuni, sillä pelkoni ja ajatukseni ovat jäsentyneet ja ymmärrän mitä vaihtoehtoja minulla on. Keskityn mukavampiin ja tuottavampiin asioihin ja ajatuksiin.
4. Jos skenaario käy toteen, otan tämän harjoituksen muistiinpanot esiin ja ratkaisen asian nopeasti ja järkevästi.

Elä unelmasi toteen

On aika lopettaa turha pelkääminen ja stressaaminen. Murehtiminen vain vie voimiasi. On aika poistaa esteet vahvan ja vapaan yrittäjän polultasi. Siis varaa muutama hetki itsellesi ja selkiytä omat ajatukset, tunteet ja vaihtoehdot skenaarioajattelun avulla. Alat elää enemmän tässä hetkessä. Olet onnellisempi ja tehokkaampi.

Ohjaa kaikki vapautuva aika ja energia menestystäsi vauhdittaviin asioihin ja tulet saamaan lisää tyytyväisiä asiakkaita, myyntiä ja menestystä.

Jos haluat kuulla lisää skenaarioajattelusta, katso lisätietoa Osumon sivuilta.

Kirjoittajat Auvo Paananen ja Marko Ikonen ovat Osumon kokeneita neuvottelu- ja liiketoiminta-asiantuntijoita, jotka pitävät ihmisyyden keskiössä samalla kun auttavat asiakkaansa nopeisiin tuloksiin.

Lue myös

UKKO.fi+ Osumo: Yrittäjän helppo erottuvuuskoulutus – osallistu täällä!

Sisäinen yrittäjyys on asenne, joka saa yrityksen kukoistamaan

Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti – katso tallenne tapahtumasta!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

  • Yrittäjyys Vieraskynä: Kuinka yhdistää yrittäjyys ja perhe?

    Yrittäjyys yhdistettynä perhearkeen on monelle perheelle haastava yhtälö, joka vaatii luovimista ja joustoa suuntaan ja toiseen. Yrittäjyys on kuitenkin mahdollista saada toimimaan hektisenkin arjen kanssa: se voi olla varsin palkitsevaa ja tuoda perhe-elämän organisointiin monia uusia vaihtoehtoja. Digiyrittäjä Leena-Mari Laukkanen kertoo, miten tuore yritystoiminta ja perhe-elämä on hänen perheessään yhdistetty. Yrittäjyys ja perhe on yhdistelmä joka vaatii paljon, mutta on…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Vuonna 2019 kolme yrittäjää pokkasi halutun palkinnon, mutta mitä sitten tapahtui? – Yrittäjyyskoulu oli heihin yhteydessä

    Vuonna 2019 kolme taidokasta yrittäjää sai palkinnon työstään, mutta muutamassa vuodessa ehtii tapahtua paljon. Vieläkö he kaikki toimivat yrittäjinä? Yrittäjyyskoulu selvitti asian. Valtakunnallinen yksinyrittäjä JSM Consulting Oy:n Jaakko Marin palkittiin, koska hän pystyi yhden miehen yrityksenä kilpailemaan kansainvälisiä jättejä vastaan ja vieläpä onnistuneesti. Menestyksen salaisuus on korkea tietotaito ja osaaminen haastavissa palvelujohtamisen asioissa sekä kyky auttaa organisaatioita modernin palvelujohtamisen haasteissa.…

    Lue lisää
  • Yrittäjyys Yrittäjä on itsensä tärkein työkalu – toimittaja Sannan uratarina

    Sanna Kissakangas on juuri tullut Espanjasta työreissulta ja vaikuttaa hyväntuuliselta. Hän järjestää viinikoulutuksia yrityksille, yksityisille ja yhteisöille, sekä toimii toimittajana, oikolukijana, copywriterina ja kääntäjänä, joskin tekoälyn myötä käännöstyö on jäänyt vähemmälle. Hän on toiminut toiminimiyrittäjänä vuodesta 2010 alkaen, vaikkei alun perin haaveillutkaan yrittäjän urasta. Sannan lähipiirissä ei ollut juurikaan muita yrittäjiä, mutta useat epävarmat määräaikaiset työsuhteet saivat Sannan kokeilemaan yrittäjyyttä.…

    Lue lisää