Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Maksuperusteinen kirjanpito ja maksuperusteinen alv

maksuperusteinen-kirjanpito-nainen-tekee-kirjanpitoa

Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa ja mitä maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Toiminimen maksuperusteinen arvonlisävero

Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa laskujaan ajoissa. Kirjanpitolain uudistuksen myötä yrittäjät voivat maksaa arvonlisäveron maksuperusteisena. Erityisesti isojen yritysten alihankkijat hyötyvät maksuperusteisuudesta, kun maksuajat myyntilaskuille tuppaavat olemaan pitkähköjä. Puhutaan toiminimen maksuperusteisesta kirjanpidosta ja arvonlisäverotuksesta.

Suurin osa Suomen yrityksistä voi tehdä kirjanpitonsa tilikauden aikana maksuperusteisesti. Maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa että myynti/osto kirjataan kirjanpitoon sen päivän mukaan, kun raha tulee tilille tai vaikkapa maksetaan käteisellä.

Esimerkki suorite- ja maksuperusteisesta kirjanpidosta

Ajatellaanpa esimerkiksi rakennusmies Penttiä, joka tekee tammikuussa naapurilleen kylpyhuoneremontin. Pentti joutuu ostamaan tarvikkeita monella tonnilla ja työt päälle, laskuksi muodostui 10 000€.

Naapurin Lissu lupasi maksaa laskun pikaisesti, mutta vielä maaliskuussakaan rahoja ei näkynyt, muistutuksista huolimatta. Jos Pentti tekisi kirjanpitonsa suoriteperusteisesti, joutuisi hän nyt maksamaan verottajallekin vielä 2400€ vaikkei siis ole saanut tililleen sentin senttiä. Jos Pentti taas tekee kirjanpidon maksuperusteisesti, maksaa hän verottajalle arvonlisäverot sitten kun saa Lissulta rahat remontista. Nykyään Pentti voi myös tehdä veroilmoituksensa maksuperusteisesti.

UKKO Yrittäjä hoitaa alv-ilmoituksesi

UKKO Yrittäjä hoitaa toiminimiyrittäjän alv-ilmoitusten tekemisen ja lähettämisen verottajalle puolestasi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Kirjanpidon alkeet pähkinänkuoressa

    Yrityksen perustamisessa eniten huolettaa luonnollisesti talous, taloudenpito ja yrittäjyyttä koskevat velvollisuudet. Tämä on täysin normaalia: kaikki uusi ja vaikeaselkoinen tuntuu aluksi pelottavalta. Kirjanpito ei kuitenkaan ole sellainen asia, jota kannattaa pelätä ajasta iäisyyteen. Lue tämä teksti, niin ymmärrät kirjanpidon alkeet jo hieman paremmin! Mitä kirjanpito tarkoittaa oikeasti? Kirjanpito on pohjimmillaan tulojen ja menojen seuraamista, ei sen kummempaa. Tarkoituksena on merkitä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Toiminimen ALV-ilmoitus – Tee arvonlisäveroilmoitus ajoissa

    Mikä on arvonlisäveroilmoitus ja kuinka se tehdään? Varsinkin uudelle yrittäjälle ALV-ilmoitus voi tuntua monimutkaiselta ja hankalalta. Siksi keräsimme tähän artikkeliin kaiken, mitä toiminimiyrittäjän tulee ALV-ilmoituksesta tietää. Toiminimiyrittäjän tulee yleensä maksaa toiminnastaan ainakin kahdenlaisia veroja: tuloveroa ja arvonlisäveroa. Tuloverot toiminimiyrittäjä maksaa yleisimmin ennakkoveroina. Sivutoimisen yrittäjän on mahdollista huolehtia yritystoimintansa tuloverosta myös toisella tavalla: nostamalla palkkatyönsä veroprosenttia sisällyttämällä tularvioonsa myös yritystoiminnan tulot.…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Tilitoimiston vaihtaminen

    Joskus saattaa tulla eteen tilanne, jolloin tilitoimiston vaihtaminen on syystä tai toisesta järkevää. Me kerromme yleisimpiä syitä, joissa vaihto voi tulla ajankohtaiseksi.  Joskus tilitoimiston vaihtaminen on kannattavaa Joskus voi käydä myös niin, että yrityksen perustamiskiireiden keskellä eri tilitoimistoja ei tule vertailtua riittävän tarkasti, tai jostakin muusta syystä tulee tehtyä hätiköity tai muuten vain vääräksi osoittautuva valinta. Harkintaa kannattaa toki käyttää…

    Lue lisää